Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju  Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju Krškopoljca, edino slovensko avtohtono pasmo prašiča, že tretje leto preučujejo v mednarodnem projektu TREASURE, ki ga vodi Kmetijski inštitut Slovenije, v novem, podjetniško naravnanem projektu pa želi občina Krško s partnerji iz Posavja o krškopoljskem prašiču razviti nov turistični produkt
Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Švicarsko podjetje Datalab Agro AG, ki je del skupine Datalab, bo Veonu, vodilnemu neodvisnemu telekomunikacijskemu operaterju v skupnosti 12 neodvisnih držav, nekdanjih republik Sovjetske zveze, dobavljalo digitalne agro podatke in aplikacije.
Glasujte za najboljši slovenski izdelek Glasujte za najboljši slovenski izdelek Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi  Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi Nacionalni inštitut za biologijo sodeluje pri štiriletnem projektu GoJelly, v katerem bodo raziskali uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastiko in hrano ribam
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

Prihodnje leto bo naprodaj živa zelenjava, ki bo še rasla

09.06.2014  22:30
Prihodnje leto bo v okviru podjetja KMG PanOrganic, ki je v lasti 30-letnega Maria Kurtoviča, v Ljutomeru zaživel nov, inovativen projekt pridelave zelenjave Živa, vreden 2,6 milijona evrov.

V hektar velikem rastlinjaku bodo do okolja prijazno pridelovali solato, baziliko, peteršilj, drobnjak, ohrovt, blitvo in meto, ki bo naprodaj s koreninami v zemlji in v biorazgradljivi embalaži, da bo še rasla, ohranjala svežino in hranilno vrednost.Projekt Živa bo Ljutomerčanom prinesel najmanj deset novih zaposlitev.

IMG-1127.1402336150.jpg.o.600px.jpg
Prihodnje leto bo KMG PanOrganic hidroponsko pridelal 6,5 milijona žive zelenjave v zemlji, ki bo še rasla.

Prodaja žive zelenjave, ki jo bodo pridelovali vse leto, bo pri nas novost, v nekaterih severnih in severozahodnih evropskih državah pa je že uspešnica. Rastlinjak za živo zelenjavo bodo postavili v industrijski coni v Ljutomeru, pravi Niko Miholič, ki v KMG PanOrganic skrbi za trženje, prodajo in odnose z javnostmi.

Za živo zelenjavo se zanimajo tudi Avstrijci

Poleg žive zelenjave v KMG Pan­Organic začenjajo še celoletno pridelavo slovenskih jagod. Na leto načrtujejo 6,5 milijona enot žive zelenjave. To je zbudilo zanimanje partnerjev in nekaterih trgovcev iz Avstrije, kar je KMG PanOrganic spodbudilo, da se bodo na tujih trgih tržili pod znamko Life. »Če bo povpraševanje po živi zelenjavi večje od ponudbe, bomo povečali obseg proizvodnje in morda zgradili še kak rastlinjak,« napoveduje Miholič.Gre za korak naprej od ekološke pridelave, saj tako vzgojena in pakirana zelenjava še po pobiranju živi in ohranja vse minerale, vitamine ter druge hranilne vrednosti. Običajna solata, ki jih odrežejo korenine, v 24 urah izgubi od 60 do 65 odstotkov vseh hranilnih snovi. Živo zelenjavo bodo lahko kupci shranili na okenski polici, kjer bo rasla še vsaj 14 dni.

miholic-niko-xx.1402336151.jpg.o.240px.jpg
Po česnu in ameriških borovnicah se v KMG PanOrganic lotevajo še pridelave žive zelenjave, fižola, orehov in lešnikov, pravi Niko Miholič.

Do okolja prijazna hidroponska pridelava

Živo zelenjavo bodo gojili v rast­linjakih s hidroponsko tehnologijo, kjer je v primerjavi s konvencionalno poraba vode manjša za do 60 odstotkov. Voda v sistemu ves čas kroži in se brez dodanih kemikalij čisti, zato je kakovost vode, s katero bodo zalivali živo zelenjavo, enaka ustekleničeni pitni vodi. Hidroponska pridelava žive zelenjave nima negativnih vplivov na tla, vodo in zrak, saj ne uporabljajo kemičnih škropiv, pesticidov ali herbicidov, temveč gnojijo z ekološkimi gnojili. Zelenjava bo rasla v nadzorovanem okolju z optimalno svetlobo in temperaturo ter bo zaščitena pred škodljivimi insekti. Gensko spremenjenih semen ne bodo uporabljali.Projekt Živa so prijavili na razpis JR za ukrep št. 121 za posodabljanje kmetijskih gospodarstev za naložbe mladih prevzemnikov kmetij, ki ga tri četrtine sofinancira Evropskega kmetijski sklad za razvoj podeželja, četrtino pa naša država.

Česna dovolj za Slovenijo

KMG PanOrganic od lani goji slovenski česen Česnek, ki ga prodaja v Mercatorju, Sparu, Lidlu, Hoferju in Tušu. Lani so ga pridelali kar 65 ton, letos pa na 18 hektarjih pričakujejo več kot sto ton česna, kar zadošča za domači trg. »Česen je zelo zanimiva zelenjava, ki smo jo Slovenci po osamosvojitvi skoraj popolnoma prenehali pridelovati. Tukaj sem videl priložnost, v katero sem verjel,« pravi Miholič. Navezali so stike s strokovnjaki iz Francije, se pri njih izobraževali, kupili kakovostno seme in francosko mehanizacijo ter prvo leto zasadili česen na petih hektarjih. Potencial mladega in naprednega kmetijskega gospodarstva je med prvimi prepoznal Rinaldo Kert, vodja nabave v Mercatorju. Prodaja raste, zato so prihodnje leto s česnom zasadili kar 13 hektarjev.

Dva antioksidanta

Z znamko sadnega namaza iz ekoloških goji jagod Goji, supersadeža s skoraj najvišjo vrednostjo antioksidantov, si utirajo pot na arabski, ruski, skandinavski in severnoevropski trg.V ponudbi imajo še en antioksidant - ameriške borovnice. Lani so posadili 11.500 grmov in jih opremili s sofisticiranim namakalnim sistemom ter protitočnimi mrežami. Jeseni pa bodo posadili še deset tisoč grmov. KMG PanOrganic bo borovnice tržil na domačem trgu, prek partnerjev pa še v Avstriji in Veliki Britaniji. Na plantažah borovnic bo v sezoni, ki traja od junija do septembra, delalo več kot sto sezonskih delavcev.Še letos v KMG PanOrganic, ki je lani ustvaril okoli 540 tisoč evrov prihodkov, napovedujejo še tri novosti - fižol, orehe in lešnike. Fižol pridelujejo na štirih hektarjih. Hkrati bodo ustanovili inovativno kmetijsko zadrugo, ki bo združila zelenjadarje iz vsega Pomurja.

Preberite tudi:

19.01.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč 2

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in...

AGROBIZ
Novice
Novice EU ima milijone za projekte, s katerimi se kmetije prilagodijo na podnebne spremembe

Kmalu bo objavljen prvi razpis za evropska partnerstva za inovacije

AGROBIZ
Novice
Novice Delo: Telekom in Modra zavarovalnica skupaj nad Deželno banko Slovenije?

"Prihodki od klasičnih telekomunikacij upadajo, zato operaterji iščemo nove vire prihodkov, tudi na področju finančnih storitev," so...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Na krožnike se vračajo užitne divje in okrasne rastline 5

Vrhunskim in ljubiteljskim kuharjem sveže divje rastline ponujata doktorica biokemije Katja Rebolj in permakulturnik Peter Zajc, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice Četrtina Deželne banke Slovenije v roke AŽK

Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Glasujte za najboljši slovenski izdelek

Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev