Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Prihodnje leto bo naprodaj živa zelenjava, ki bo še rasla

Čas branja: 2 min
09.06.2014  22:30
Prihodnje leto bo v okviru podjetja KMG PanOrganic, ki je v lasti 30-letnega Maria Kurtoviča, v Ljutomeru zaživel nov, inovativen projekt pridelave zelenjave Živa, vreden 2,6 milijona evrov.

V hektar velikem rastlinjaku bodo do okolja prijazno pridelovali solato, baziliko, peteršilj, drobnjak, ohrovt, blitvo in meto, ki bo naprodaj s koreninami v zemlji in v biorazgradljivi embalaži, da bo še rasla, ohranjala svežino in hranilno vrednost.Projekt Živa bo Ljutomerčanom prinesel najmanj deset novih zaposlitev.

IMG-1127.1402336150.jpg.o.600px.jpg
Prihodnje leto bo KMG PanOrganic hidroponsko pridelal 6,5 milijona žive zelenjave v zemlji, ki bo še rasla.

Prodaja žive zelenjave, ki jo bodo pridelovali vse leto, bo pri nas novost, v nekaterih severnih in severozahodnih evropskih državah pa je že uspešnica. Rastlinjak za živo zelenjavo bodo postavili v industrijski coni v Ljutomeru, pravi Niko Miholič, ki v KMG PanOrganic skrbi za trženje, prodajo in odnose z javnostmi.

Za živo zelenjavo se zanimajo tudi Avstrijci

Poleg žive zelenjave v KMG Pan­Organic začenjajo še celoletno pridelavo slovenskih jagod. Na leto načrtujejo 6,5 milijona enot žive zelenjave. To je zbudilo zanimanje partnerjev in nekaterih trgovcev iz Avstrije, kar je KMG PanOrganic spodbudilo, da se bodo na tujih trgih tržili pod znamko Life. »Če bo povpraševanje po živi zelenjavi večje od ponudbe, bomo povečali obseg proizvodnje in morda zgradili še kak rastlinjak,« napoveduje Miholič.Gre za korak naprej od ekološke pridelave, saj tako vzgojena in pakirana zelenjava še po pobiranju živi in ohranja vse minerale, vitamine ter druge hranilne vrednosti. Običajna solata, ki jih odrežejo korenine, v 24 urah izgubi od 60 do 65 odstotkov vseh hranilnih snovi. Živo zelenjavo bodo lahko kupci shranili na okenski polici, kjer bo rasla še vsaj 14 dni.

miholic-niko-xx.1402336151.jpg.o.240px.jpg
Po česnu in ameriških borovnicah se v KMG PanOrganic lotevajo še pridelave žive zelenjave, fižola, orehov in lešnikov, pravi Niko Miholič.

Do okolja prijazna hidroponska pridelava

Živo zelenjavo bodo gojili v rast­linjakih s hidroponsko tehnologijo, kjer je v primerjavi s konvencionalno poraba vode manjša za do 60 odstotkov. Voda v sistemu ves čas kroži in se brez dodanih kemikalij čisti, zato je kakovost vode, s katero bodo zalivali živo zelenjavo, enaka ustekleničeni pitni vodi. Hidroponska pridelava žive zelenjave nima negativnih vplivov na tla, vodo in zrak, saj ne uporabljajo kemičnih škropiv, pesticidov ali herbicidov, temveč gnojijo z ekološkimi gnojili. Zelenjava bo rasla v nadzorovanem okolju z optimalno svetlobo in temperaturo ter bo zaščitena pred škodljivimi insekti. Gensko spremenjenih semen ne bodo uporabljali.Projekt Živa so prijavili na razpis JR za ukrep št. 121 za posodabljanje kmetijskih gospodarstev za naložbe mladih prevzemnikov kmetij, ki ga tri četrtine sofinancira Evropskega kmetijski sklad za razvoj podeželja, četrtino pa naša država.

Česna dovolj za Slovenijo

KMG PanOrganic od lani goji slovenski česen Česnek, ki ga prodaja v Mercatorju, Sparu, Lidlu, Hoferju in Tušu. Lani so ga pridelali kar 65 ton, letos pa na 18 hektarjih pričakujejo več kot sto ton česna, kar zadošča za domači trg. »Česen je zelo zanimiva zelenjava, ki smo jo Slovenci po osamosvojitvi skoraj popolnoma prenehali pridelovati. Tukaj sem videl priložnost, v katero sem verjel,« pravi Miholič. Navezali so stike s strokovnjaki iz Francije, se pri njih izobraževali, kupili kakovostno seme in francosko mehanizacijo ter prvo leto zasadili česen na petih hektarjih. Potencial mladega in naprednega kmetijskega gospodarstva je med prvimi prepoznal Rinaldo Kert, vodja nabave v Mercatorju. Prodaja raste, zato so prihodnje leto s česnom zasadili kar 13 hektarjev.

Dva antioksidanta

Z znamko sadnega namaza iz ekoloških goji jagod Goji, supersadeža s skoraj najvišjo vrednostjo antioksidantov, si utirajo pot na arabski, ruski, skandinavski in severnoevropski trg.V ponudbi imajo še en antioksidant - ameriške borovnice. Lani so posadili 11.500 grmov in jih opremili s sofisticiranim namakalnim sistemom ter protitočnimi mrežami. Jeseni pa bodo posadili še deset tisoč grmov. KMG PanOrganic bo borovnice tržil na domačem trgu, prek partnerjev pa še v Avstriji in Veliki Britaniji. Na plantažah borovnic bo v sezoni, ki traja od junija do septembra, delalo več kot sto sezonskih delavcev.Še letos v KMG PanOrganic, ki je lani ustvaril okoli 540 tisoč evrov prihodkov, napovedujejo še tri novosti - fižol, orehe in lešnike. Fižol pridelujejo na štirih hektarjih. Hkrati bodo ustanovili inovativno kmetijsko zadrugo, ki bo združila zelenjadarje iz vsega Pomurja.

Preberite tudi:

19.01.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...