Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Janez Kodila iz Markišavcev je obrtnik leta

Čas branja: 2 min
21.11.2014  08:00
Ko je od očeta prevzel družinsko podjetje, so ga poznali do Murske Sobote, zdaj pa je znano po vsej državi in se širi v tujino

Preden je svojo podjetniško pot začel pri očetu, je videl veliko sveta. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke pod blagovno znamko Kodila, ki jih tudi izvaža.

Iz lokalne mesnice se je preusmeril v proizvodnjo prekmurske šunke in drugih mesnih izdelkov (paštete, ocvirki), prekmurske gibanice, ekoloških testenin in ekološkega kruha. Prodajo vsako leto povečajo. Domač trg jim prinese 95 odstotkov prihodkov. V prihodnje se bodo še bolj usmerili v Nemčijo in Avstrijo, pa tudi na Hrvaško.

Slovi po tradicionalnih prekmurskih okusih

Leta 2002 je uvedel proizvodno specializacijo, s tem pa se je iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki usmeril v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Blagovna znamka Kodila se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu. V regiji in širše v Sloveniji ter Evropi Kodilo poznajo po tradicionalnih prekmurskih okusih. Posebej slovijo po ohranjanju in razvoju tradicionalnih mesnin, v katerih se odražajo lastne recepture ter stari, preizkušeni in izboljšani postopki predelave mesa in inovativne energetsko varčne tehnologije.

Janez-Kodila.1416819258.jpg.o.240px.jpg

"Bolj kot romantika je v poslu pomembna strast - da si vpet v okolje, delaš z ljudmi in naravo. Od tega pride EBITDA, a po več kot desetih letih. Seveda je treba spoštovati tudi tradicijo," je Janez Kodila povedal na dogodku ob koncu prvega izbora Agrobiznis junija v Ljubljani.

Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se pri njem skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas. Kakovost ima pri njih prednost pred količino, kar potrjujejo številne sejemske nagrade in certifikati kakovosti.

Zorilnica z ilovnatimi ometi

Kodila dobiček vedno vlaga v razvoj. Tako so v letu 2013 končali naložbo v povečanje zmogljivosti in prenovili proizvodne prostore, v objekt pa so vključili tudi doživljajsko kulinarični center s trgovino. Novi prostori pomenijo kakovostni premik v proizvodnji, saj omogočajo zorjenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolj približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelali zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«. Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visokoenergetski učinkovitosti, omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji, podobni naravnim v posameznem letnem času.

»Koliko je zdravo kmetijstvo, toliko je zdrava država. Med kupci imamo tudi inšpektorje, ki so videli premalo sveta in ne razumejo bistva hrane. Papir je v živilstvu še vedno vladar,« je še povedal Janez Kodila.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji