Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Gurmanske kolesarje pričakajo s košarico dobrot

Čas branja: 3 min
01.01.2015  22:30
Vinogradniška kmetija Mulec tretjino dohodkov ustvari s turistično dejavnostjo, predelavo sadja in divjačinskih suhomesnatih izdelkov

Na štajerski vinogradniški kmetiji Mulec iz Jakob­skega Dola na petih hektarjih vinogradov letno pridelajo približno 30 tisoč buteljk vina. Skoraj tretjino prihodkov ustvarijo z domačimi marmeladami, vinskimi likerji, suhomesnatimi izdelki iz jelenjega mesa in turistično dejavnostjo. Goste vabijo z električnimi kolesi, s katerimi se lahko brezplačno popeljejo po okoliških vinotočih in turističnih kmetijah.

IMG-0185.1420139461.jpg.o.600px.jpg
Gregor Mulec na kmetiji v Jakobskem Dolu, kjer goji tudi jelene damjake, daje v najem še apartmaje in išče nove prodajne poti.

»Ponuditi moraš nekaj takega, česar še ni na trgu, poskušaš delati lokalno in predvsem sezonsko. Ne glede na krizo so kupci za kakovost še vedno pripravljeni plačati pošteno ceno,« je za Gregorja Mulca glavno vodilo pri razvoju ponudbe. Decembra prodajo največ jabolčne marmelade s cimetom in likerja iz zweigelta, ki je štajerska različica teranovega oziroma refoškovega likerja.

Nočejo posnemati industrije

Sadje za marmelade zraste na drevesih na posestvu, nekaj ga oberejo tudi pri sosedih. Letno tako pridelajo od štiri do pet tisoč lončkov marmelade v 11 različnih okusih. »To pa je že količina, s katero moramo prodreti ven z domačega dvorišča, saj vsega ne moremo več prodati doma,« o širjenju prodajnih kanalov pravi Mulec. S svojimi dobrotami zalagajo manjše trgovine z butičnimi domačimi kulinaričnimi izdelki v Mariboru, Ljubljani in Velenju. Največja ovira pri sodelovanju z velikimi trgovci so po njegovih besedah količinske zahteve. »Manjši proizvajalci domačih dobrot nismo sposobni založiti vseh Mercatorjevih ali Tuševih trgovin v državi. Pa tudi če bi šlo, bi s tem, ko bi naše izdelke začeli prodajati po celotni Sloveniji, ti izgubili noto domačnosti in s tem dodano vrednost. Večje količine tudi pomenijo, da bi morali začeti posnemati industrijsko proizvodnjo, kar pa ni naš cilj,« razmišlja Mulec.V isti sapi doda, da bi se bilo v prihodnosti vseeno dobro povezati z lokalnimi franšiznimi trgovinami. Z bratom, s katerim vodita kmetijo, sta si razdelila naloge. Medtem ko je brat odgovoren za delo v kleti in predelavo, Gregor skrbi za trženje in prodajo. »S širitvijo proizvodnje počasi prihajamo do točke, ko vsega ne zmoremo več obvladovati v krogu družine. V prihodnosti bo tako zagotovo treba še koga zaposliti,« načrte za prihodnost razgrinja Mulec.

Preusmeritev v turizem

Da samo od vina tako majhna kmetija, kot je njihova, ne bo mogla preživeti, kaj šele dobro živeti, je Mulčevim postalo jasno že pred leti. Tako so se še pravi čas začeli preusmerjati v dopolnilne dejavnosti in postopoma širiti svojo ponudbo. »Na vinskem trgu je ta hip takšna poplava različnih vin, da za kakovostno vino zelo težko dosežeš primerno ceno. Smo pod velikim cenovnim pritiskom uvoženih vin, prodaja vina je v zadnjih letih močno upadla. Tudi plačilna disciplina je zelo slaba,« pravi Mulec.

marmelade.1420139462.jpg.o.600px.jpg
Domače marmelade, likerji, mesnine iz jelenjega mesa in turizem kmetiji Mulec prinesejo skoraj tretjino prihodkov.

Posebna atrakcija so damjaki

Čeprav 70 odstotkov prihodkov kmetije še vedno ustvarijo s prodajo vina, dodatne dejavnosti postajajo vse pomembnejši vir dohodka. Na travniku tik ob turistični kmetiji s štirimi apartmaji se v ogradi pasejo jeleni damjaki. Krmijo jih zgolj s travo, senom in grozdnimi tropinami. Iz 40-glave črede vsako leto od 15 do 20 jelenov predelajo v različne suhomesnate izdelke, kot so divjačinske salame in sušene divjačinske ribice. Jelenove dobrote za zdaj prodajajo le na svoji kmetiji, predelava mesnin pa po Mulčevih besedah med vsemi dopolnilnimi dejavnostmi na njihovi kmetiji prinaša najvišjo dodano vrednost.

Inšpekcija pride prej kot kupci

Vsak petek vino in kulinarične izdelke prodajajo na kmečki tržnici v avstrijski Lipnici. V pol leta jim je uspelo pridobiti precej stalnih strank, vsak teden se nad njihovimi vini in izdelki navduši še nekaj novih kupcev. »Avstrijci velik pomen pripisujejo kakovosti hrane. Ljudje se za ves teden založijo z domačimi izdelki,« na razlike v nakupovalnih navadah gleda Mulec. Še večja razhajanja med Slovenijo in Avstrijo pa opaža pri položaju manjših pridelovalcev. »V letu dni, odkar tržnica obstaja, tam ni bilo niti enega obiska inšpekcijskih služb. Ker so pravila jasna, jih vsi rade volje upoštevamo in ni potrebe po represiji in nadzoru. Pri nas pa je povsem drugače. Pogosto se namreč zgodi, da se na naših stojnicah še pred kupci ustavijo inšpekcijske službe.«

Za obmejne kmetije je turizem edina pot

Ker so kmetijska zemljišča razdrobljena, lepšo prihod­nost kmetijam v obmejnem pasu prinaša turistična ponudba. Ker so le dobrih deset kilometrov oddaljeni od južnoštajerske vinske ceste, ki je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v celotni Avstriji, so z željo po tem, da goste za več kot le en dan privabijo čez mejo, zgradili še štiri apartmaje.Nove skupine kupcev in turistov je na dvorišče Mulčeve kmetije pripeljal z evropskimi sredstvi podprt projekt KulEbike, v okviru katerega si lahko turisti na devetih turističnih kmetijah brezplačno izposodijo električna kolesa. Projekt je spodbudil tudi idejo o košaricah dobrot s kmetij iz Jakobskega Dola, s katerimi obdarijo turiste, ki se odločijo za turistični paket gurmanskega kolesarjenja. »Počasi v glavah ljudi le dozoreva misel, da je bolje, da vsaka od kmetij prispeva en izdelek vrhunske kakovosti, kot pa da bi vsi počeli vse, a ostali v povprečju,« razmišlja sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...