V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Najbolj inovativni mladi ekokmet širi prodajo po spletu in v trgovine

Čas branja: 4 min
25.01.2015  22:30
Okoli 40 odstotkov prihodkov Boris Uranjek s Planice nad Framom ustvari s prodajo pridelkov, preostalo pa s turizmom in prodajo dobrot

Turistična ekološka kmetija Pri Baronu na Planici nad Framom širi permakulturno kmetovanje in ponudbo dobrot iz domače zelenjave, zelišč, sadja in mesa. »Želim si, da bi naša spletna trgovina bolj zaživela, da bi povečali prodajo na kmetiji in naše dobrote pod blagovno znamko Pri Baronu širili v trgovine za ekološke in lokalne pridelke,« o kratkoročnih ciljih pravi Boris Uranjek. Lani ga je gospodarsko kmetijska zbornica KGZS nagradila kot najbolj inovativnega mladega kmeta.Boris Uranjek želi svojim gostom ponuditi le tisto, kar na kmetiji pridelajo sami. To jim tudi uspeva.

uranjek-boris-xx.1422211951.jpg.o.600px.jpg
Večina novih gostov nas odkrije na spletu, nove kupce pa želimo pridobiti tudi med podjetji, ki bi naše dobrote kupila kot poslovna darila za svoje partnerje. Boris Uranjek, gospodar pohorske ekološke kmetije Pri Baronu s Planice nad Framom

Česar jim zmanjka ali česar sami ne pridelajo, kupijo od drugih ekoloških kmetov. Le po kavo, sladkor in sol gredo v trgovino, pravi Uranjek.Je vizionar, prijeten sogovornik in garač, ki mu nikoli ne zmanjka svežih idej. Letos imajo 25-letnico turizma na kmetiji z 200-letno tradicijo, ponosno pove. Prej je vodil ekološko pridelavo na inštitutu KON-CERT v Mariboru, leta 2009 pa je pustil službo in s partnerko Mihelo prevzel skrb za kmetijo z 18 hektarji zemlje. Deset hektarjev je gozda, osem hektarjev pa njiv, travnikov in sadovnjakov.

Največ imajo zelenjave

Pridela okoli pet ton krompirja, tono korenja (lani ga je zaradi moče zraslo le 200 kilogramov) in več kot pet ton 30 sort zelenjave. Gojijo jo le na 40 arih, a s kolobarjem na isti zemlji poberejo tri pridelke na leto, najprej zgodnje zelje, potem solato, na koncu še repo ali motovilec, ponazarja Uranjek. »Zelenjava daje velik hektarski donos, a terja veliko dela in to odvrača pridelovalce,« dodaja.

Gojijo tudi govedo pod znamko Pohorje Beef, pa prašiče in kokoši. Imajo sedem krav dojilj, in ker mleko popijejo telički, mlečne izdelke kupujejo na sosednji kmetiji. Imajo zračen hlev z dostopom do pašnika.Ko sadijo zelenjavo, izbirajo sorte, ki tudi prezimijo. Njihovo zelje zdrži, dokler v novi sezoni ne zrase mlado zelje. »Zelenjavo in meso za goste pridelamo sami, hladilnike imamo polne in v trgovini kupimo le malenkost, kot sta sladkor in sol,« pravi Uranjek. Meso prodajo na krožniku - govedino Pohorje Beef (do 12 mesecev staro govedo, ki stalno pije mleko) pripravijo na Baronov način, ki je hišna specialiteta.Okoli 40 odstotkov prihodkov dobijo s prodajo sveže zelenjave, sadja in mesa, preostalo pa s turizmom in prodajo domačih sirupov in čajev iz zelišč, marmelad, kompotov, pesta, sokov, žganja in likerjev, »biovegete«, vložene zelenjave, mesnih izdelkov.

Prihodnost vidijo v permakulturi

Od leta 1999 pridelujejo ekološko, zadnji dve leti pa uvajajo permakulturo. Na 0,15 hektarja imajo permakulturni vrt, kjer jim na tleh ali v visokih gredah uspevajo zelenjava, zelišča, jagode, šparglji, rdeči ribez, josta, aronija, kosmulje. Spomladi bodo posadili še bezeg. »S permakulturnim načrtovalcem Matejem Klinetom sva lani po načelih permakulture urejala pašnike, s prestavljanjem živali z enega konca pašnika na druge pa dosegla za 30 odstotkov večji donos paše,« pravi Uranjek.Permakulturni je tudi sadovnjak s hotelom za žuželke, zajetjem za ribnik in visokimi gredami, kjer so lani kljub moči paradižnike obirali vse do zmrzali. Gojijo deževnike. Delajo permakulturni kompostni kup. Znani so tudi po zeliščnem vrtu, kjer gojijo 70 zdravilnih zelišč.

Domače dobrote tudi kot poslovno darilo

Svežo in predelano zelenjavo, sadje in meso po novem ponujajo tudi podjetjem kot poslovna darila. Svoje dobrote prodajajo v biotrgovini na kmetiji, ki so jo odprli pred dobrima dvema letoma, in v specializiranih prodajalnah zdrave hrane, v svoji spletni trgovini, prek partnerskega kmetovanja pa v sezoni oskrbujejo gospodinjstva. Z ekozabojčki so nadomestili prodajo na ekotržnici, pot od načrtovanja setve do pridelave in dostave zabojčkov pa ni preprosta. »Vsako leto je drugačno vreme, pogodba s kupci me zavezuje, da jim od sredine maja redno dostavljam vsaj pet do šest vrst zelenjave in sadja v zabojčku,« ponazarja.

Oskrbujejo tudi vrtce in šole

Boris Uranjek nekaj proda tudi prek Združenja za ekološko kmetovanje severovzhodne Slovenije, ki ga vodi. S še 12 kmetijami je vključen v partnersko kmetovanje s tedensko dostavo v zabojčku. S presežki pa prek združenja oskrbuje tudi mariborske vrtce in osnovne šole. »Od nas kupujejo jabolčni sok, čemažev pesto, čaje in biovegeto Pri Baronu,« našteva. Koordinator združenja se z vrtci in šolami dogovori o naročilih. Kmetje združenje vsak mesec obveščajo, katere pridelke bodi imeli prihodnji mesec na voljo, ta seznam pa koordinator pošlje vrtcem in šolam. Te oddajo naročilo združenju, ki naročila razdeli med kmete in ti poskrbijo za dobavo.

pri-baronu-xx.1422211952.jpg.o.600px.jpg
Na ekokmetiji Pri Baronu imajo pestro izbiro domačih čajev, prodajna uspešnica pa je njihov čemažev pesto.

Petindvajsetletnica kmečkega turizma

Letos bodo Pri Baronu praznovali 25-letnico turizma na kmetiji, ki so se ga lotili že Borisovi starši.Svojo inovativnost kažejo tudi s pestrim programom za otroke in odrasle, ki pridejo na njihovo kmetijo. Za otroke organizirajo spanje na seniku, naravoslovni dan, delavnice o žitih in peki kruha, pripravi jabolčnega soka, rastlinah na pašniku ... Razkažejo jim permakulturni vrt, živali od udomačenega ježa do konjev, goveda, gosi, rac, kokoši, mačk in psa. Spoznajo razne zabavne igre, kot je škorenj party. Izberejo lahko celo kino na seniku. Podobne eno- ali večdnevne programe imajo tudi za odrasle in podjetja.Največ gostov imajo od aprila do junija in od avgusta do konca novembra. Razvajajo jih s sezonskimi dobrotami, gostom razkažejo kmetijo, pritegne pa jih tudi biotrgovina, kjer so poleg Baronovih še dobrote z dveh ekokmetij. Med tednom v domači biotrgovini ne prodajo veliko, precej pa ob vikendih, ko gostje, ki pridejo na kosilo, kupijo, kar jih je navdušilo na krožniku. Da vse to pridelajo in predelajo, imajo registriranih kar 18 dopolnilnih dejavnosti.

Novi gostje jih najdejo na spletu

Veliko dela jih še čaka pri trženju. Lani so prenovili spletno stran, kjer lahko naročite njihove dobrote, poštar pa vam jih dostavi. Nove goste privabljajo tudi z rednimi objavami na Facebooku. Prodajo širijo še prek zadruge Eko podeželje, ki pridelke svojih članov prodaja v trgovinah Zelena točka v Murski Soboti in Ljubljani, začenja pa tudi spletno prodajo in dostavo v večja mesta. »S krizo prodaja na ekotržnici v Mariboru upada, in ker smo 20 kilometrov iz mesta, k nam gostje zaidejo večinoma konec tedna, zato razmišljam o prodaji na ekotržnici v Ljubljani,« pravi Boris Uranjek. Prodrl je že na police trgovine z zdravo hrano Cekar v Mariboru, želi pa si oskrbovati mrežo več takšnih trgovin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...