Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Domač kmečki kruh iz peči na drva je prodajna uspešnica Šternove pekarne

Čas branja: 2 min
12.02.2015  22:30
»S cenami kruha manjši peki ne moremo tekmovati z velikimi, lahko pa jim konkuriramo s kakovostjo in tradicijo,« pravi Aleksander Štern iz družinske pekarne s Hočkega Pohorja pri Mariboru.

Obveščaj me o novih člankih:  

Domač, v krušni peči na drva pečen kmečki kruh je paradni izdelek družinske pekarne Štern s Hočkega Pohorja pri Mariboru. Aleksander Štern z ženo Alenko in štirimi zaposlenimi nadaljuje obrt, ki jo je pred več kot 30 leti s stojnico z domačimi dobrotami na poti na Pohorje začela njegova mama Anica. Kruh, potice, gibanice in druge izdelke iz kvašenega testa ponujajo v prodajalnah na domačem dvorišču in v Mariboru. Naprodaj so tudi v okoliških mesnicah.

stern-02-xx.1423769179.jpg.o.600px.jpg
»Na obiskanih lokacijah v Mariboru bi radi odprli še kakšno prodajalno kruha iz krušne peči in domačih sladkih dobrot,« pravita Alenka in Aleksander Štern iz pekarne Štern. Foto: Katja Ertl

Pristen kruh brez dodatkov in konzervansov

»Domačnost je pri promociji živil danes ena od najbolj uporabljenih in zlorabljenih besed. Mi pa se še vedno trudimo slediti naši tradicionalni zgodbi o domačem, v krušni peči pečenem kmečkem kruhu,« pravi Štern. S cenami kruha manjši pridelovalci ne morejo tekmovati z velikimi. Lahko pa so konkurenčni s kakovostjo in tradicijo. »Ključni so stari recepti in tradicionalna priprava. Krušna peč da kruhu značilen okus, barvo, vonj in obstojnost, zato nima dodatkov in konzervansov,« razlaga Štern.

Pekarna in slaščičarna pod isto streho

Pekarno domačega kruha so skupaj s sodobnim objektom ob stari domačiji odprli pred 14 leti. Pod isto streho je tudi slaščičarna, ki jo vodi Šternova sestra. Največ so vložili v gradnjo prostorov s tremi krušnimi pečmi na drva. Za mesenje testa so kupili stroje za gnetenje, ki posnemajo gibe rok.

Ponudbo določa letni čas

Čeprav prodajo največ kruha iz mešanice krušne in ržene moke, se s ponudbo ves čas prilagajajo željam kupcev. »Iščemo zlasti živila brez gensko spremenjenih organizmov, zato uporabljamo tudi veliko pirine moke,« pravi Štern. Ponudba se z letnimi časi spreminja, stalnica so gibanice in zavitki, ki se ves čas dobro prodajajo. Pozimi in med prazniki so v ospredju potice in sadni kruh, za veliko noč mlečni beli kruh, za pusta pa krofi.

Orehe odkupujejo od domačinov

Tudi pri dobavi sestavin se Šternovi držijo preverjenih slovenskih dobaviteljev, ki s papirji potrjujejo, da so živila domačega izvora. »Zaradi velikih nihanj v ceni in kakovosti orehov se jih trudimo čim več pridobiti od domačih ponudnikov, ki jih poznamo in jim zaupamo,« dodaja.

Iščejo nove lokacije za prodajalne v mestu

Največ kruha prodajo kar doma, kjer kupujejo ljudje s širšega območja Maribora. Pred štirimi leti so odprli prodajalno tudi v Mariboru. To je bil dober korak, zato iščejo obiskane lokacije za nove prodajalne. »Zaradi obratovalnih stroškov in višine najemnin iščemo manjše lokale,« pravi Štern, ki z domačim kruhom zalaga tudi dve manjši trgovini.

Kupce vidijo tudi med turisti

Družabna omrežja in spletne strani vidijo kot učinkovito trženjsko orodje in jih bodo še bolj izrabili. Še vedno pa stavijo na priporočila od ust do ust. Največ novih strank jim pripeljejo stari kupci. »Želimo si še več naključnih kupcev, zlasti takšnih, ki jih na poti na Pohorje premami vonj po svežem kruhu. Upamo, da pohorski turizem čakajo lepši časi - vsak turist je namreč naš poten­cialni kupec,« še pravi Aleksander Štern.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...