V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

2. salon penin pokazal več kot 80 penin

Čas branja: 2 min
15.02.2015  21:49
Poleg naših vinarjev so svoja peneča vina predstavili še Francozi, Italijani, Hrvati in Španci

Obveščaj me o novih člankih:  

Na 2. Salonu penečih vin, ki je potekal v ljubljanskem Grand hotelu Union, ste lahko spoznali, poizkusili in kupili več kot 80 penečih vin iz Slovenije, Francije, Hrvaške, Italije in Španije. Ta vinsko družabna prireditev je povezala domače in tuje pridelovalce, trgovce in distributerje penečih vin z gostinci in hotelirji, poslovneži, lastniki vinotek, sommelierji in ljubitelji penin.

Kupce penin je treba najprej izobraziti

»S prireditvijo želimo izobraziti čim več ljudi, zlasti mladih, da bodo začeli razumeti penine,« pravi eden od organizatorjev in sekretar Združenja družinskih vinogradnikov - vinarjev Slovenije Bruno Gaberšek. Slovenski trg je pri porabi penečih vin po Gaberškovih besedah namreč še vedno precej starokopiten, na kar nakazuje tudi dejstvo, da je najbolj priljubljena slovenska penina polsladka in pridelana po tankovski metodi.

Več povpraševanja po suhih, letniških in zorjenih peninah

Da se kultura pitja penin dviguje in da so pivci vedno bolj izobraženi, pravi Amadeja Tacer iz kleti Radgonske gorice. »Vse pogosteje izbirajo suha peneča vina, letniške in zorjene penine, opazno raste tudi povpraševanje po peninah, pridelanih po klasični metodi,« razlaga Tacerjeva.

Njenim besedam o tržnemu potencialu penin pritrjuje tudi Lidija Kupljen iz vinarstva Kupljen iz Jeruzalema. Poleg mirnih vin Kupljenovi ponujajo dve vrsti penine iz modrega pinota in rizlinga v treh različnih sladkornih stopnjah. »Vedno več naših gostov se zanima za penine, ki jih ne dojemajo le kot aperitiv, ampak tudi kot vino, ki lahko spremlja celoten obrok od začetne jedi do sladice,« meni Kupljenova.

Širitev svoje ponudbe vin s polsladko penino je bila dobra poslovna odločitev, pravi Nejc Tomažič z vinogradniške Kmetije Tomažič iz Vipavske doline. »S penino je dvakrat več dela kot z mirnim vinom, kar je treba ovrednotiti tudi v ceni penine na trgu. Če ti zanjo uspe iztržiti primerno ceno, je dodana vrednost seveda precej višja kot pri mirnih vinih,« pravi Tomažič.

Pridelava rose penin se je podvojila

Po okvirnih podatkih Vinske družbe Slovenije je v sistem javnega trženja vključenih okrog 420 slovenskih peničarjev. Penine tako predstavljajo približno osem odstotkov vsega vina na trgu. Po besedah direktorja Vinske družbe Slovenije Dušana Brejca podatki kažejo, da se je v zadnjih šestih letih pridelava penečih vin povečevala skoraj za 2 odstotka letno, pridelava rose penin pa se je celo podvojila. »To kaže, da so porabniki rose bolje sprejeli pri penečih kot pri mirnih vinih,« razlaga Brejc.

Pa so možnosti za izvoz slovenskih penečih vin? Dušan Brejc pravi, da je peneča vina iz Slovenije dosti težje izvažati kot katerokoli drugo kategorijo vin. Peneča vina namreč zahtevajo trženjske vložke. Brez tega je uspeh v gostinstvu, zlasti pa v trgovini nemogoč. Brejc dodaja, da je smiselno izkoristiti predvsem tržni potencial že uveljavljenih slovenskih blagovnih znamk penečih vin.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...