Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Turistično kmetijo bi nadgradili z ekoglampingom

Čas branja: 2 min
19.03.2015  22:30
Mangalice in kopuni so največja kulinarična posebnost turistične kmetije Arkade v vasi Črniče v Vipavski dolini, ki jo že 26. leto vodita Jordan in Silva Cigoj, pomagata pa jima tudi otroka Miha in Maja. Poleg mesa gojijo še zelenjavo, sadje, krompir in žita.

Obveščaj me o novih člankih:  

Kar 70 odstotkov hrane, ki je postrežejo gostom, pridelajo in predelajo sami. Ponudbo pa bi radi razširili z glampingom - ekološkimi hiškami iz lesa v borovem gozdičku na koncu vasi.

kmetija-cigoj-07-xx.1426791540.jpg.o.600px.jpg
Mangalice imajo velik apetit in pojedo, kar najdejo, pravi Miha Cigoj.

Na paši imajo 20 glav goveda angus, v prosti reji pa tudi skoraj sto prašičev. Med njimi je največ mangalic. Tej pasmi, ki izvira iz Madžarske, pozimi zraste dlaka in spominjajo na ovce, spomladi pa jim dlaka odpade. Ves dan rijejo po zemlji in pojedo vse, kar najdejo, zato hitreje pridobivajo težo. »Gojimo jih tri leta in vzrejo povečujemo, ker so postali zaščitni znak naše turistične kmetije in priljubljeni med gosti,« pravi Miha Cigoj, ki očetu pomaga pri delu na kmetiji.

Prašiči z maščobnimi kislinami omega 3

Mangalice dajo marmorirano meso z dosti slanine, ki je zdrava, saj vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin omega 3. Kot pravi živilska tehnologinja Marija Merljak, slanina mangalic krepi zdravje, vsebuje pa tudi vitamina A in E, ki dihala ščitita pred prehladom.

Sladkasto meso mangalic Jordan Cigoj predela v salame, zašink in panceto. Po dveh letih sušenja pa so dozoreli tudi že prvi pršuti iz mangalic.

Meso za plemstvo

Cigojevi so daleč naokoli edini, ki gojijo kopune. To so skopljeni petelini, ki so veliki podobno kot purani, imajo pa bolj mastno in sočno meso. Trenutno jih imajo 45. Zanimivo je, da so bili nekdaj hrana privilegiranih - na pojedinah so jih cenili plemiči in kralji.

Ekološka reja, vendar brez certifikata

»Živali redimo ekološko, a ker za krmo uporabljamo koruzo, ki ni iz ekoloških semen, nimamo ekocertifikata,« razlaga Miha Cigoj. Prašiče tudi pozimi pitajo s koruzo in lucerno, pa tudi s krompirjem. »Lani smo zaradi obilnega dežja imeli velik pridelek krompirja, prašičem pa smo ga skuhali deset ton,« ponazarja Miha.

Tudi govedo angus enako kot mangalice in kopune Cigojevi postrežejo gostom na svoji turistični kmetiji, tu in tam pa jim za domov prodajo kakšno salamo ali kos pršuta.

Krmo pridelajo sami

Krmo pridelajo sami. Koruza jim raste na 15 hektarjih njiv, ječmen sejejo na sedmih hektarjih, deteljo lucerno pa na treh. Kmetija ima še šest hektarjev vinogradov. »Dosti zemlje, ki jo obdelujemo, smo najeli od sosedov,« pojasnjuje Miha. Z očetom sama skrbita za živali ter delo na njivah in v vinogradu, občasno pa jima kdo pomaga, denimo pri obrezovanju trte.

kmetija-cigoj-14-xx.1426791541.jpg.o.600px.jpg
Silva Cigoj kaže na hišno poslastico - pršut mangalic.

Na koncu vasi, kjer imajo hleve in pašnike, so uredili klavnico in predelavo mesa, nad katero bedi gospodar Jordan. Posodobili so hladilnico in kupili nov stroj za obarjenje prašičev v vodi, zadnja naložba pa je bila v traktor.

V ospredju vino iz starih domačih sort

Iz 30 tisoč trt na šestih hektarjih dobijo približno 40 tisoč litrov vina na leto. Prednost dajejo avtohtonim sortam, ki jih je v Vipavski dolini 56. Med njimi pri Cigojevih rastejo zelen, pergolin, malvazija, rebula in klarnica.

Nastanek klarnice je sredi 19. stoletja opisal duhovnik Matija Vertovec v knjigi Vinoreja. »Piše o lepi Klari, ki je živela na obronku Črnič in je imela veliko snubcev. Hoteli so jo oženiti in so zahajali k njeni hiši. Da bi preprečila njihove poglede, je okoli hiše zasadila posebno sorto grozdja. Jeseni so ga hodili krast vaški otroci in rekli, da gredo po klarnico,« pravi Jordan.

Nov izziv - glamping

kmetija-cigoj-11-xx.1426791542.jpg.o.600px.jpg
Jordan Cigoj meso prašičev predela v salame, panceto in zašink.

Cigojevim večino prihodkov prinese turistična kmetija. Že 13 let ponujajo prenočišča v šestih sobah in apartmaju z bazenom, kamor zahajajo tuji in domači gosti, pravi Silva Cigoj. Letos bodo gostili direktorja narodnega muzeja v New Yorku, ki je pred leti že prenočeval pri njih. Silvo veseli, da imajo čedalje več domačih in tujih gostov, moti pa jo, da za urejanje papirjev porabi veliko časa.

Hči Maja, ki je zaposlena na visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo primorske univerze, pa razkriva, da bi radi ponudbo razširili z glampingom - luksuznim ekološkim kampom z lesenimi hiškami. Brez elektrike, kot je zdaj priljubljeno. Uredili bi ga v borovem gozdičku za vasjo, na samem in sredi neokrnjene narave.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...