V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Korenika Šalovci povečuje prodajo ekohrane v trgovine in šole

Čas branja: 2 min
26.03.2015  22:30
»Letos bomo pridelali več sadja, zelenjave in zelišč. Povečati želimo dobave šolam, prodreti v nove šole, domove za starejše in trgovine.

Obveščaj me o novih člankih:  

korenika-01-xx.1427397402.jpg.o.600px.jpg
Na kmetiji z raznimi programi ves čas vzdržujejo okoli 50 delovnih mest, od tega je 30 trajnih zaposlitev.

Maja bomo prenovili našo spletno trgovino ( [www.korenika.si] ). Dodatno zaslužimo tudi s turizmom na kmetiji,« pravi Goran Miloševič, direktor zavoda Korenika Šalovci.Tako se imenuje ekosocialna kmetija, ki prek zaposlitvenih in socialnih programov daje delo več kot 50 ljudem, od tega jih je okoli 30 trajno zaposlenih. Zrasla je iz propadajoče kmetije, ki jo je občina Šalovci pred devetimi leti dala v uporabo društvu Mozaik. Z denarjem z razpisov so jo leta 2006 začeli prenavljati. Definirali so jo kot ekosocialno kmetijo, kar pomeni, da deluje po načelih socialnega in klasičnega podjetništva. Upravlja jo podjetje Pribinovina prek poslovne enote Korenika Šalovci, pri tem pa sodelujeta istoimenski zavod in društvo Mozaik.

milosevic-goran-xx.1427397401.jpg.o.600px.jpg
Goran Miloševič, Korenika Šalovci: Z Janezom Kodilo bi radi razvili mrežo manjših trgovin z domačo hrano.

Obdelujejo več kot 20 hektarjev zemlje

Na 16 hektarjih njiv ekološko pridelujejo poljščine - piro, pšenico, konopljo, lan, oves in deteljo, ki jo porabijo za krmo živali. Na 1,2 hektarja gričev imajo sadovnjake in vinograd, kjer raste avtohtona sorta grozdja jurka. Dodatnih 1,7 hektarja je travniških sadovnjakov s slivami in visokodebelnimi jablanami. Na 1,3 hektarja zemlje okoli kmetije pa gojijo zelenjavo in zelišča. »Širimo zeliščni vrt in povečujemo pridelek zelenjave, saj jih lahko od lani več posušimo, predelamo in skladiščimo,« pravi Miloševič. Od lani imajo namreč sodobno sušilnico in prenovljeno kuhinjo s skladiščnim prostorom. Celotna naložba je stala 250 tisoč evrov, za slabo polovico pa so jim lani že odobrili subvencij iz Programa razvoja podeželja.

Več storitev, več denarja

»Povečujemo pridelek in predelavo,« pravi Miloševič. Najbolje se prodajajo ekološki čaji in mešanica ekozačimb s soljo. Ponujajo tudi marmelade, vloženo zelenjavo, sirupe, sokove, kis... Sproti hladno stiskajo konopljino in laneno olje. Žito predelajo v moko, kaše in ga prodajajo tudi v zrnju. »Čim več pridelkov poskušamo predelati in prodati po višji ceni kot sveže,« pravi Miloševič.Od lani upravljajo še sosednjo kmetijo, kjer so uredili nove ograde in hleve za živali. Za oglede imajo pet konjev, oslico, zajce, race, nekaj koz in ovac. Nekaj krškopoljskih prašičev gojijo za zakol. Večino mesa porabijo v svoji kuhinji, kjer med tednom kuhajo malice. Presežke mesa, ki jih je le malo, odkupi Janez Kodila in jih predela.Kmalu bo kuhinja v Koreniki odprta tudi ob koncih tedna. Pogostitev družin in drugih gostov, ki jih obiščejo med vikendom, je eden od korakov za povečanje zaslužka od turizma na kmetiji. »S temi storitvami zaslužimo več kot s prodajo hrane, zato širimo program ogledov in delavnic na kmetiji,« ponazarja Miloševič.

Maja sveža spletna trgovina

Poleg tega, da širijo gostinske storitve, so letos pridobili še dodaten hektar zemlje, na kateri bodo uredili poti med ogradami z živalmi. Zasadili so več zelišč. Uredili bodo tudi manjši park. »Naš cilj je rast proizvodnje in predelave. Z dodajanjem storitev, kot so skupinski ogledi kmetije s pogostitvijo, jahanje in delavnice na kmetiji, želimo povečati obisk kmetije,« dodaja Miloševič.Ekološke čaje, vložnine in drugo hrano s Korenike prodajajo v Kalčku, manjših trgovinah po večjih mestih, v prodajni mreži zadruge Agraria Koper... Maja bodo prenovili svojo spletno trgovino. »Z Janezom Kodilo bi radi razvili več manjših trgovin z lokalno domačo hrano,« dodaja sogovornik.Od septembra prek ekocentra Svit vozijo čaje v nekaj prekmurskih šol. »Prodajo v šole bi radi še povečali in med javnimi zavodi dobili več kupcev,« pravi sogovornik. S prodajo hrane ustvarijo okoli 150 tisoč evrov na leto, ta delež pa želijo povečati. Njihov dohodek so tudi kmetijske subvencije, ki jih je od 12 do 14 tisoč evrov na leto, in denar z razpisov, ki je največkrat povezan s socialnim vključevanjem ljudi iz ranljivih skupin.

150 tisoč evrov zasluži ekosocialna kmetija Korenika v Šalovcih s prodajo ekohrane, ta delež pa povečuje.

250 tisoč evrov so lani namenili za novo sušilnico in prenovo kuhinje.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...