Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Z omako Robin Hot ciljajo na evropski trg

Čas branja: 3 min
02.04.2015  22:30
Igor Jarkovič v sosednjih državah išče partnerje za prodajo lokalnim trgovcem in gostincem

Obveščaj me o novih člankih:  
Igor Jarkovič dodaj
Robin Hot dodaj
Mercator dodaj
Spar dodaj
Leclerc dodaj

Igor Jarkovič z Broda v Podbočju pri Kostanjevici na Krki je ponudbo družinske kmetije, ki je najbolj znana po jagodah in zelenjavi, razširil z dvema okusoma pekoče omake iz čilija. Pod blagovno znamko Robin Hot so ju od decembra razširili v 140 gostiln. Naprodaj je tudi v Mercatorju, Sparu, Leclercu in petih Panvitinih mesnih centrih. Velike možnosti zanjo vidi v izvozu.

jarkovic-igor-03-xx.1427999413.jpg.o.600px.jpg
Prodaja omak iz čilija Robih Hot, ki jo ponujamo v dveh okusih, raste tako v trgovinah kot tudi v gostinstvu. Igor Jarkovič s kmetije Jarkovič z Broda pri Podbočju na Dolenjskem

»Naša glavna dejavnost je pridelava sadja in zelenjave, a ker verjamem, da je prihodnost kmetij v tem, da čim več pridelka predelajo in prodajo po boljši ceni, smo se lotili kuhanja in trženja pekočih omak iz čilija,« razlaga Igor Jarkovič. Če se na trgu uveljaviš z izdelki z višjo dodano vrednostjo, to daje kmetiji večjo stabilnost. Stekleničk s pekočo omako ni treba prodati jutri kot svežo zelenjavo in sadje, temveč si delo in prihodke lahko razporediš čez vse leto, opisuje.

Prvi koraki doma, potem v izvoz

Omake iz čilija so razvijali štiri leta. Kot domačo pekočo omako so jo že dve leti tržili v Posavju. Kupci so jo lepo sprejeli, zato so se odločili, da jo začnejo ponujati pod lastno blagovno znamko. »Hoteli smo oblikovati globalno blagovno znamko, zato smo izbrali zapomnljivo ime Robin Hot,« razlaga Jarkovič.

Stike z Mercatorjem, ki mu že leta dobavljajo svežo zelenjavo, jagode in melone, je izkoristil, da je na trgovske police prodrl še s pekočo omako. Nato je našel distributerja, ki jih je razširil v Leclerc, Spar in Panvitine mesne centre, dogovarja se tudi s Tušem. Jarkovič s sodelavcem širi tudi prodajno mrežo v gostinstvu. »Od lanskega decembra, odkar omake tržimo pod blagovno znamk Robin Hot, smo prodrli v 140 gostiln, picerij, mehiških restavracij..., do konca leta pa bi jih radi oskrbovali 200 in tako ustvarili okoli 150 tisoč evrov prihodkov,« napoveduje Jarkovič. Dodaten zaslužek pričakuje tudi od prodaje v trgovinah, vendar tega priliva ne more oceniti, ker postopno zalagajo nove trgovine.

Najprej v sosednje države

»S polno paro se usmerjamo v izvoz, tako da v sosednjih državah iščemo prave partnerje, ki bi omake Robin Hot spravili v lokalne trgovine in gostilne,« pravi sogovornik. Najprej bi radi prodrli na Hrvaško in Madžarsko, v Avstrijo, Italijo in države nekdanje Jugoslavije. Gostincem na Hrvaško so že poslali prve pošiljke, oglasili so se jim potencialni partnerji iz Avstrije.

Recepturo so patentno zaščitili v EU, poskrbeli so tudi za evropsko zaščito blagovne znamke. Za oboje so plačali med dva in tri tisoč evri. »Letos največ energije vlagamo v prodor na trg z omakami iz čilija, ki jih kuhamo iz naravnih sestavin brez umetnih dodatkov. Rast prodaje kaže, da gremo v pravo smer,« poudarja Jarkovič.

So ena večjih kmetij na Krškem polju

Njihova kmetija je z 32 hektarji njiv med večjimi na Krškem polju. Rastlinjake imajo na skoraj 13 hektarjih, v njih pa na desetih hektarjih gojijo jagode. Zadnja leta jih 70 odstotkov prodajo v Sloveniji, in sicer v Mercatorju in Sparu, 30 odstotkov jih izvozijo v Avstrijo. Včasih pa so jih več izvozili. Na leto pridelajo 150 ton jagod, te so že peto leto njihova glavna kultura, z njimi pa ustvarijo od 300 do 400 tisoč evrov na leto.

Okoli 150 tisoč evrov jim prinese prodaja druge zelenjave - zlasti več vrst solate in radiča, stročjega fižola in zelja - ter melon. Letos pričakujejo, da bo jagod, melon in zelenjave okoli 450 ton. »Specializirali smo se za nekaj kultur, da jih lahko ponudimo v večji količini,« pravi Igor Jarkovič. S trgovci se sam dogovarja o dobavah, kar mu najbolj ustreza, in o vstopu v zadrugo - tam deluje KZ Krka - ne razmišlja.

V okolici vasi imajo še vinograde. Najbolj znani so po cvičku, ki ga tudi največ pridelajo. Distributer ga trži v Mercatorju, Sparu, Leclercu in po gostilnah. Imajo še manjše količine modre frankinje, modrega pinota in laškega rizlinga. Te vrste vina sami tržijo zlasti gostinskim lokalom v Posavju. V povprečju pridelajo od sto do 150 tisoč litrov vina na leto, z njim pa ustvarijo v povprečju okoli 250 tisoč evrov. »Lanska letina je bila slabša, zato pričakujemo manj prihodkov, in sicer okoli 200 tisoč evrov,« še pravi Igor Jarkovič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...