Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Ekokmetija Trnulja širi prodajo svojih živil z mrežo avtomatov

Čas branja: 2 min
27.04.2015  22:30
Pišemo, kako ekološka kmetija Trnulja, ki jo v Črni vasi na Ljubljanskem barju vodita podjetna Urša Kunz in Miha Pupis, krepi neposredno prodajo svojih ekoloških živil. Delajo jih iz industrijske konoplje, drugih oljnic in žit, ki jih pridelajo na svojih njivah.

Obveščaj me o novih člankih:  

tnulja-04-xx.1430157516.jpg.o.600px.jpg
Da se do narave in kupcev vedejo odgovorno, bodo na posesti Trnulja dokazali z razkritjem ogljičnega odtisa svojih ekoloških hladno stiskanih olj, moke in drugih živil, ki jih bodo prodajali v mreži samopostrežnih avtomatov v krogu 50 kilometrov od kmetije.

V ponudbi imajo hladno stiskana olja, moko, kaše, piškote... Iz domačega sadja in vrtnin pripravljajo ekološke marmelade in namaze. Domača živila z znakom Biodar, ki jamči, da so iz kontrolirane ekološke pridelave, občasno prodajajo na ljubljanski tržnici, stalno pa v samopostrežnem avtomatu na kmetiji.

»Trenutno je prodaja ekoživil pod blagovno znamko Posestvo Trnulja šele najin tretji vir prihodkov,« priznava Urša Kunz. Največ prihodkov jima prinese stacionarni turizem - prenočitve v petih apartmajih, ki jih edina iz Slovenije tržita tudi v okviru nemško-avstrijske verige Bio hotels. Drugi po zaslužku je izletniški turizem, ki vključuje kulinarično razvajanje gostov ob nedeljah, vodene oglede po kmetiji in izlete po krajinskem parku Ljubljansko barje, kuharske delavnice in pogostitve podjetij. Šele nato je, kot rečeno, zaslužek od prodaje ekoživil.

Še pet avtomatov

Ker Urša Kunz in Miha Pupis kmetijo vodita trajnostno - do okolja prijazno, prisegata na kratko verigo od vil do vilic in neposredno prodajo. »Po načelu 'limited location' (omejene lokacije) bova mrežo prodajnih avtomatov razširila in v treh letih postavila še pet avtomatov v krogu 50 kilometrov od posesti,« razkriva Miha Pupis, kako poskušata doseči preboj v prodaji.

Manjši je ogljični odtis, krajša je pot od vil do vilic

Vendar ne bosta vlagala le v mrežo avtomatov. »Za vsako živilo bomo izračunali ogljični odtis in ga napisali na etiketo,« dodaja Pupis.

»Manjši ko je ogljični odtis ekološkega olja ali moke, krajša je pot živila od njive do kupca, hrana pa bolj sveža, zdrava in okusna,« dodaja Urša Kunz.

Vse informacije o tem, kakšen ogljični odtis imajo njuna ekoživila, bodo kupci sprva dobili na prodajnih avtomatih. Pozneje bodo sistem nadgradili tako, da bo ogljični odtis s pomočjo QR-kode dostopen tudi na spletu, pametnih telefonih in tablicah.

Z Mihovim očetom Dušanom Pupisom, ki ima podjetje za razvoj programske opreme, razvijajo aplikacijo za izračun ogljičnega odtisa. »Ta bo vsota vseh izpustov toplogrednih plinov od trenutka, ko zemljo pripravljamo na setev ali sajenje prve rastline prek predelave in priprave živila za trg, ko bomo olje ali moko pripeljali z električnim vozilom do avtomata,« pojasnjuje Urša Kunz. Avtomate bosta postavila v bližini avtobusa in vlaka, da dostop do njih ne bo okoljsko sporen.

»Z razkrivanjem ogljičnega odtisa svojih živil bomo pokazali družbeno odgovornost naše kmetije, da spoštujemo naravo in kupce,« pravi Urša Kunz. »To bo hkrati naša zaveza, da nadaljujemo vodenje kmetije prijazno do okolja,« dodaja Pupis.

Uresničila sta sanje

Še preden sta z Uršo Kunz leta 2002 v Črni vasi kupila prvo parcelo in s trnjem preraslo razpadajočo hišo, po čemer je posestvo dobilo ime Trnulja, sta sanjala o ekološki kmetiji, ki bi jo razvijala trajnostno - do okolja prijazno in s povzročanjem čim manj toplogrednih plinov. S postopnim dokupovanjem sosednjih parcel sta v desetih letih prišla do skoraj 50 hektarjev velike posesti, kjer sta iz lesa zgradila hišo z gostinskim prostorom za 60 ljudi, apartmajsko hišo, silos ter hlev za koze in osle. Iz njihovega mesa delajo salame.

Poleg industrijske konoplje in koruze gojijo v kolobarju še tritikalo, ječmen, oves, piro, pšenico, ajdo, gorčico, oljno ogrščico, buče in sojo. Poleg konopljinega hladno stiskanega olja ponujajo še orehovo, bučno, sojino, mandljevo in olje iz oljne ogrščice.



Preberite tudi:

28.08.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...