V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Ekokmetija Trnulja širi prodajo svojih živil z mrežo avtomatov

Čas branja: 2 min
27.04.2015  22:30
Pišemo, kako ekološka kmetija Trnulja, ki jo v Črni vasi na Ljubljanskem barju vodita podjetna Urša Kunz in Miha Pupis, krepi neposredno prodajo svojih ekoloških živil. Delajo jih iz industrijske konoplje, drugih oljnic in žit, ki jih pridelajo na svojih njivah.

Obveščaj me o novih člankih:  

tnulja-04-xx.1430157516.jpg.o.600px.jpg
Da se do narave in kupcev vedejo odgovorno, bodo na posesti Trnulja dokazali z razkritjem ogljičnega odtisa svojih ekoloških hladno stiskanih olj, moke in drugih živil, ki jih bodo prodajali v mreži samopostrežnih avtomatov v krogu 50 kilometrov od kmetije.

V ponudbi imajo hladno stiskana olja, moko, kaše, piškote... Iz domačega sadja in vrtnin pripravljajo ekološke marmelade in namaze. Domača živila z znakom Biodar, ki jamči, da so iz kontrolirane ekološke pridelave, občasno prodajajo na ljubljanski tržnici, stalno pa v samopostrežnem avtomatu na kmetiji.

»Trenutno je prodaja ekoživil pod blagovno znamko Posestvo Trnulja šele najin tretji vir prihodkov,« priznava Urša Kunz. Največ prihodkov jima prinese stacionarni turizem - prenočitve v petih apartmajih, ki jih edina iz Slovenije tržita tudi v okviru nemško-avstrijske verige Bio hotels. Drugi po zaslužku je izletniški turizem, ki vključuje kulinarično razvajanje gostov ob nedeljah, vodene oglede po kmetiji in izlete po krajinskem parku Ljubljansko barje, kuharske delavnice in pogostitve podjetij. Šele nato je, kot rečeno, zaslužek od prodaje ekoživil.

Še pet avtomatov

Ker Urša Kunz in Miha Pupis kmetijo vodita trajnostno - do okolja prijazno, prisegata na kratko verigo od vil do vilic in neposredno prodajo. »Po načelu 'limited location' (omejene lokacije) bova mrežo prodajnih avtomatov razširila in v treh letih postavila še pet avtomatov v krogu 50 kilometrov od posesti,« razkriva Miha Pupis, kako poskušata doseči preboj v prodaji.

Manjši je ogljični odtis, krajša je pot od vil do vilic

Vendar ne bosta vlagala le v mrežo avtomatov. »Za vsako živilo bomo izračunali ogljični odtis in ga napisali na etiketo,« dodaja Pupis.

»Manjši ko je ogljični odtis ekološkega olja ali moke, krajša je pot živila od njive do kupca, hrana pa bolj sveža, zdrava in okusna,« dodaja Urša Kunz.

Vse informacije o tem, kakšen ogljični odtis imajo njuna ekoživila, bodo kupci sprva dobili na prodajnih avtomatih. Pozneje bodo sistem nadgradili tako, da bo ogljični odtis s pomočjo QR-kode dostopen tudi na spletu, pametnih telefonih in tablicah.

Z Mihovim očetom Dušanom Pupisom, ki ima podjetje za razvoj programske opreme, razvijajo aplikacijo za izračun ogljičnega odtisa. »Ta bo vsota vseh izpustov toplogrednih plinov od trenutka, ko zemljo pripravljamo na setev ali sajenje prve rastline prek predelave in priprave živila za trg, ko bomo olje ali moko pripeljali z električnim vozilom do avtomata,« pojasnjuje Urša Kunz. Avtomate bosta postavila v bližini avtobusa in vlaka, da dostop do njih ne bo okoljsko sporen.

»Z razkrivanjem ogljičnega odtisa svojih živil bomo pokazali družbeno odgovornost naše kmetije, da spoštujemo naravo in kupce,« pravi Urša Kunz. »To bo hkrati naša zaveza, da nadaljujemo vodenje kmetije prijazno do okolja,« dodaja Pupis.

Uresničila sta sanje

Še preden sta z Uršo Kunz leta 2002 v Črni vasi kupila prvo parcelo in s trnjem preraslo razpadajočo hišo, po čemer je posestvo dobilo ime Trnulja, sta sanjala o ekološki kmetiji, ki bi jo razvijala trajnostno - do okolja prijazno in s povzročanjem čim manj toplogrednih plinov. S postopnim dokupovanjem sosednjih parcel sta v desetih letih prišla do skoraj 50 hektarjev velike posesti, kjer sta iz lesa zgradila hišo z gostinskim prostorom za 60 ljudi, apartmajsko hišo, silos ter hlev za koze in osle. Iz njihovega mesa delajo salame.

Poleg industrijske konoplje in koruze gojijo v kolobarju še tritikalo, ječmen, oves, piro, pšenico, ajdo, gorčico, oljno ogrščico, buče in sojo. Poleg konopljinega hladno stiskanega olja ponujajo še orehovo, bučno, sojino, mandljevo in olje iz oljne ogrščice.



Preberite tudi:

28.08.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...