Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti
Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih Volkovi se selijo na nova območja, zato je lahko več škode na pašnikih V prihodnje bo kmetijsko ministrstvo sofinanciralo do 90 odstotkov stroška nakupa električne ograje za pašnik, okoljsko ministrstvo s stroko pa pripravlja nov odlok o odvzemu volka in rjavega medveda

Kruh z ječmenovim sladom iz Težakove pekarne prihaja v Tuš

Čas branja: 2 min
14.05.2015  22:30
Ječmenov slad dobijo pri varjenju piva v domači pivovarni, s pivom pa pripravljajo tudi kopeli

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Žan Težak dodaj
Tuš dodaj
Izidor Kotnik dodaj
Unior turizem dodaj

Žan Težak v Zrečah vodi pekarno s slaščičarno in hotel z butično pivovarno. Lani so sicer poslovali slabše kot leto prej, letos pa jim bolje kaže, tudi zaradi širjenja ponudbe. »Tuš je povečal naročila kruha in nas povabil, da mu za trgovsko znamko Slovenske dobrote dobavljamo inovativni kruh iz ječmenovega slada, ki nastaja pri varjenju piva,« pravi Težak. Poleg ponudbe kruha širi tudi hotelsko ponudbo, in sicer s pivskimi kopelmi.

Letošnja novost iz Težakove pekarne, kjer pečejo podoben kruh kot nekoč (brez umetnih dodatkov), je kruh iz ječmenovega slada, ki nastaja v njihovi butični pivovarni pri izdelavi piva. Ta kruh razvijajo skupaj s Tušem, ki ga bo prodajal pod svojo trgovsko znamko Slovenske dobrote.

tezak-zan-xx.1431627919.jpg.o.600px.jpg
Kruh z ječmenovim sladom bomo še ta mesec začeli prodajati pod Tuševo trgovsko znamko slovenske dobrote, pravi Žan Težak, direktor pekarne Težak. Foto: Izidor Kotnik

Kruh iz ječmenovega slada ta mesec naprodaj

Še v tem mesecu bo prišel na trgovske police, saj so zanj recept že razvili in oblikujejo etiketo. Ta kruh bodo pekli iz ržene in ječmenove moke, vseboval bo ječmenove vlaknine iz slada. »Analiza njegovih hranilnih vrednosti, ki jo je zahteval Tuš, je pokazala, da pripomore k zniževanju krvnega tlaka in blagodejno vpliva na presnovo,« pravi Žan Težak.

Dejavnost pekarstva je leta 1983 začel njegov oče, vodenje pa je prevzel pred 24 leti. Pekarna je največji dobavitelj kruha Unior Turizmu. Vozijo ga tudi v Tuš in Keo. Med večjimi kupci imajo še druga podjetja, ki svojim zaposlenim kuhajo malico, in osnovne šole.

»Da bi povečali prodajo, iščemo nove kupce med podjetji in šolami, ponudbo pa širimo z inovativnimi vrstami kruha brez umetnih dodatkov in pecivom,« pravi Težak. Glede na to, da vse več ljudi skrbi za zdrav življenjski slog ter se izo­giba belemu sladkorju in beli moki, so lani denimo začeli peči pirine kekse.

40%

večjo zasedenost Hotela pod Roglo imajo letos Težakovi.

17

zaposlenih je v Težakovi pekarni in slaščičarni.

721

tisoč evrov prihodkov od prodaje sta lani imeli pekarna in slaščičarna Težak.

Ob pekarni imajo še slaščičarno, ki bo kmalu ponujala presne torte. Obiskanost in prodaja v slaščičarni letos raseta, pravi sogovornik. Pekarna s slaščičarno deluje v okviru podjetja Težak, ki ima trenutno 17 zaposlenih, pred časom pa jih je bilo že 40. Lani so imeli 721 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in 21 tisoč evrov čiste izgube. Za primerjavo: predlanskim je bilo še 990 tisoč evrov prihodkov od prodaje in 104 tisoč evrov čistega dobička.

Kmalu pivske kopeli

Poleg pekarne imajo tudi Hotel pod Roglo z butično pivovarno. Hotel z dobrimi 50 posteljami in restavracijo za 200 ljudi so odprli pred 12 leti. V turizem so šli iz gostinstva, saj so prej vodili dobro obiskano picerijo.

Lani je slabše posloval tudi hotel, ki so mu prihodki upadli na slabega pol milijona evrov in je imel 48 tisoč evrov čiste izgube. Optimizirali so poslovanje in ga prenovili, ponudbo pa razširili in se bolj posvetili trženju. »Ti ukrepi že dajejo koristi, saj smo zasedenost hotela letos povečali za 40 odstotkov,« pravi Žan Težak.

Tretje leto imajo še butično pivovarno, kjer delajo filtrirano domače pivo. »Ker nimamo pasterizatorjev, pivo na hladnem zdrži od 21 do 30 dni,« pravi Težak. Hotelsko ponudbo bodo kmalu popestrili s pivskimi kopelmi s pilingom, sproščanjem na ječmenovi slami in masažo.

kopel-s-pivom-xx.1431627920.jpg.o.600px.jpg
V Hotelu pod Roglo bodo kmalu uvedli kopeli s pivom. Foto: Osebni Arhiv


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...