V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Kruh z ječmenovim sladom iz Težakove pekarne prihaja v Tuš

Čas branja: 2 min
14.05.2015  22:30
Ječmenov slad dobijo pri varjenju piva v domači pivovarni, s pivom pa pripravljajo tudi kopeli

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Žan Težak dodaj
Tuš dodaj
Izidor Kotnik dodaj
Unior turizem dodaj

Žan Težak v Zrečah vodi pekarno s slaščičarno in hotel z butično pivovarno. Lani so sicer poslovali slabše kot leto prej, letos pa jim bolje kaže, tudi zaradi širjenja ponudbe. »Tuš je povečal naročila kruha in nas povabil, da mu za trgovsko znamko Slovenske dobrote dobavljamo inovativni kruh iz ječmenovega slada, ki nastaja pri varjenju piva,« pravi Težak. Poleg ponudbe kruha širi tudi hotelsko ponudbo, in sicer s pivskimi kopelmi.

Letošnja novost iz Težakove pekarne, kjer pečejo podoben kruh kot nekoč (brez umetnih dodatkov), je kruh iz ječmenovega slada, ki nastaja v njihovi butični pivovarni pri izdelavi piva. Ta kruh razvijajo skupaj s Tušem, ki ga bo prodajal pod svojo trgovsko znamko Slovenske dobrote.

tezak-zan-xx.1431627919.jpg.o.600px.jpg
Kruh z ječmenovim sladom bomo še ta mesec začeli prodajati pod Tuševo trgovsko znamko slovenske dobrote, pravi Žan Težak, direktor pekarne Težak. Foto: Izidor Kotnik

Kruh iz ječmenovega slada ta mesec naprodaj

Še v tem mesecu bo prišel na trgovske police, saj so zanj recept že razvili in oblikujejo etiketo. Ta kruh bodo pekli iz ržene in ječmenove moke, vseboval bo ječmenove vlaknine iz slada. »Analiza njegovih hranilnih vrednosti, ki jo je zahteval Tuš, je pokazala, da pripomore k zniževanju krvnega tlaka in blagodejno vpliva na presnovo,« pravi Žan Težak.

Dejavnost pekarstva je leta 1983 začel njegov oče, vodenje pa je prevzel pred 24 leti. Pekarna je največji dobavitelj kruha Unior Turizmu. Vozijo ga tudi v Tuš in Keo. Med večjimi kupci imajo še druga podjetja, ki svojim zaposlenim kuhajo malico, in osnovne šole.

»Da bi povečali prodajo, iščemo nove kupce med podjetji in šolami, ponudbo pa širimo z inovativnimi vrstami kruha brez umetnih dodatkov in pecivom,« pravi Težak. Glede na to, da vse več ljudi skrbi za zdrav življenjski slog ter se izo­giba belemu sladkorju in beli moki, so lani denimo začeli peči pirine kekse.

40%

večjo zasedenost Hotela pod Roglo imajo letos Težakovi.

17

zaposlenih je v Težakovi pekarni in slaščičarni.

721

tisoč evrov prihodkov od prodaje sta lani imeli pekarna in slaščičarna Težak.

Ob pekarni imajo še slaščičarno, ki bo kmalu ponujala presne torte. Obiskanost in prodaja v slaščičarni letos raseta, pravi sogovornik. Pekarna s slaščičarno deluje v okviru podjetja Težak, ki ima trenutno 17 zaposlenih, pred časom pa jih je bilo že 40. Lani so imeli 721 tisoč evrov čistih prihodkov od prodaje in 21 tisoč evrov čiste izgube. Za primerjavo: predlanskim je bilo še 990 tisoč evrov prihodkov od prodaje in 104 tisoč evrov čistega dobička.

Kmalu pivske kopeli

Poleg pekarne imajo tudi Hotel pod Roglo z butično pivovarno. Hotel z dobrimi 50 posteljami in restavracijo za 200 ljudi so odprli pred 12 leti. V turizem so šli iz gostinstva, saj so prej vodili dobro obiskano picerijo.

Lani je slabše posloval tudi hotel, ki so mu prihodki upadli na slabega pol milijona evrov in je imel 48 tisoč evrov čiste izgube. Optimizirali so poslovanje in ga prenovili, ponudbo pa razširili in se bolj posvetili trženju. »Ti ukrepi že dajejo koristi, saj smo zasedenost hotela letos povečali za 40 odstotkov,« pravi Žan Težak.

Tretje leto imajo še butično pivovarno, kjer delajo filtrirano domače pivo. »Ker nimamo pasterizatorjev, pivo na hladnem zdrži od 21 do 30 dni,« pravi Težak. Hotelsko ponudbo bodo kmalu popestrili s pivskimi kopelmi s pilingom, sproščanjem na ječmenovi slami in masažo.

kopel-s-pivom-xx.1431627920.jpg.o.600px.jpg
V Hotelu pod Roglo bodo kmalu uvedli kopeli s pivom. Foto: Osebni Arhiv


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...