V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

S šampinjoni iz domače garaže do trgovskih polic

Čas branja: 3 min
14.05.2015  22:30
Družinska kmetija Krevh iz Miklavža na Dravskem polju na leto pridela 150 ton šampinjonov, s tem pa so drugi največji pridelovalci v Sloveniji.

Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator dodaj
Spar dodaj
Tuš dodaj
Leclerc dodaj
Špela Beranič dodaj

Poleg belih in rjavih šampinjonov gojijo tudi bukove ostrigarje in šitake. Sveže gobe pod blagovno znamko Kmetija Krevh vse leto tržijo na trgovskih policah štirih trgovskih verig Mercator, Spar, Tuš in Leclerc. Med njihovimi stalnimi kupci so tudi gostinski lokali, gobe pa prodajajo še na dveh tržnicah: v Mariboru in tržnici v avstrijski Lipnici.

Gobe, sprva le bukove ostrigarje, so začeli gojiti pred 25 leti v domači garaži. Ostrigarji za rast ne potrebujejo dnevne svetlobe, temveč le izmenjavo dneva in noči, to pa lahko dosežejo tudi z umetno osvetljavo. »Najprej smo razrezali slamo, jo prekuhali in jo pomešali z micelijem. S to osnovo smo napolnili 18-kilogramske vreče,« o gojenju ostrigarjev, ki so se ga naučili iz strokovnih knjig pravi Špela Beranič.

Pet let so ostrigarje v okviru popoldanske obrti prodajali na tržnici, leta 1995 pa so se preusmerili na gojenje šampinjonov. »Slovenci jih bolj poznajo kot ostrigarje, zato po njih tudi veliko bolj povprašujejo. Temu smo se morali prilagoditi tudi mi,« dodaja. Dodaten prostor za gojenje gob so uredili še v starem hlevu ob kmetiji. Sčasoma so tudi ti prostori postali premajhni, zato so površine za gojenje šampinjonov razširili v klet pod stanovanjskim objektom.

IMG-0377.1431628180.jpg.o.600px.jpg
»Kupce prepričamo s kakovostjo, aromatičnostjo in svežino naših gob, ki jih gojimo brez fungicidov ali pesticidov. Naše gobe so zato tudi veliko bolj zdrave kot uvožene, pri katerih zaradi daljšega transporta in nižjih standardov nadzora uporabljajo škropiva,« pravi Aleš Ozvaldič s kmetije Krevh. Ob njem je hči Špela Beranič. Foto: Katja Ertl

Uvoz cenejših šampinjonov zatrl manjše pridelovalce

Pred 20 leti je bilo po besedah Aleša Ozvaldiča gojenje šampinjonov pri nas zelo priljubljeno. V tem so številni pridelovalci videli možnost za dodaten zaslužek. »Brez težav smo dobili manjše količine komposta. Dobavitelji so počakali, da se je nabralo več naročil, nato pa uvozili kompost in ga razposlali gojiteljem gob po Sloveniji. Včasih smo na kompost morali tudi čakati in občasno nam je šampinjonov tudi zmanjkalo,« se spominja Ozvaldič. Pridelava šampinjonov je začela postopoma zamirati, ko so odjemalci, med največjimi je bila Droga, začeli v večjih količinah uvažati cenejše šampinjone iz Madžarske, Poljske in Nizozemske.

Kompost sami uvažajo

Od kopice manjših pridelovalcev šampinjonov pred 20 leti so ostali le še štirje veliki pridelovalci. Zato se je ustavila tudi dobava komposta. Morali so ga začeti uvažati in ker se jim je zaradi transportnih stroškov splačalo pripeljati cel tovornjak komposta, so se odločili za povečanje pridelave. S tako nastalimi presežki šampinjonov so šli na trgovske police.

14-15

ton gob, zlasti šampinjonov, vsak mesec poberejo na kmetiji Krevh iz Miklavža na Dravskem polju.

70 %

gob prodajo trgovskim verigam.

30 %

gob kupijo gostinci in kupci na tržnicah.

Na mesec pridelajo 15 ton gob

Leta 2004 so začeli sodelovati z Mercatorjem, tri leta pozneje s Tušem, leta 2012 pa še s Sparom in Leclercom. Količine so povečevali postopoma. Od začetne tone ali tone in pol na mesec jim je pridelavo danes uspelo povečati na 14 do 15 ton gob na mesec. Od 90 do 95 odstotkov gob je šampinjonov, preostale so bukovi ostrigarji in šitake.

Več kot 70 odstotkov gob prodajo trgovinam, preostale gostinskim lokalom in na tržnici v Mariboru ter v avstrijski Lipnici.»Nekoč je bilo za trgovce pomembno samo to, kdo ponudi nižjo ceno. Cenovni pritiski iz tujine še prihajajo, a kupci in trgovci čedalje več povprašujejo po slovenskih pridelkih,« pravi Ozvaldič. Največjo konkurenco vidi v uvozu cenejših gob iz Madžarske, Poljske in Italije.

Bolj kakovostne, sveže in zdrave gobe od uvoženih

»Kupce lahko prepričamo le s kakovostjo, aromatičnostjo in svežino naših gob, saj pri gojenju ne uporabljamo fungicidov ali pesticidov. Naše gobe so zato tudi veliko bolj zdrave kot uvožene, pri katerih zaradi daljšega prevoza in nižjih standardov nadzora uporabljajo škropiva,« o konkurenčnih prednostih pravi Špela Beranič.

Tričlanski družini pri gojenju gob pomaga še ena redno zaposlena in dve zaposleni prek podjemne pogodbe. Gobe pobirajo vse dni v letu. Z viličarjem si pomagajo le pri polnjenju komposta v rastlinjake, medtem ko jih ročno zalivajo, pobirajo in pakirajo. Pobrane gobe je treba čim prej ohladiti na dve do pet stopinj Celzija, saj se pri pakiranju na plastičnih pokrovčkih sicer nabere vlaga in gobe začno hitreje gniti.

Do pridelka v le štirih dneh

Na začetku so kot osnovo za gojenje šampinjonov uporabljali drugo fazo komposta, do prvih poganjkov šampinjonov pa je trajalo 14 dni. Pozneje so gojenje začeli s tretjo fazo, danes pa kupujejo kompost v četrti fazi, v katerem so že vidni nastavki majhnih šampinjonov. Da pobiranja tako preteče le od dva do štiri dni. V rastlinjakih morajo ves čas ohranjati stalno temperaturo okrog 18 stopinj Celzija. Pozimi in poleti si pri segrevanju in ohlajanju rastlinjakov pomagajo s klimatskimi napravami.

Nov rastlinjak in večja hladilnica

Lani so s pridelavo gob ustvarili 260 tisoč evrov prihodkov, ves dobiček pa vlagajo naprej. Kupili so viličarja in dostavni kombi s hladilno komoro, s katerim gobe vozijo v centralna skladišča trgovskih verig. Zdaj imajo štiri rastlinjake s skupno površino 540 kvadratnih metrov, radi pa bi postavili še enega, hkrati pa povečali še hladilnico.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...