(Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno (Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno Z agrarnim ekonomistom dr. Alešem Kuharjem smo se pogovarjali o poslovanju slovenske živilskopredelovalne industrije in o njenih glavnih izzivih
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.

Ptuj - prestolnica sauvignona za en dan

Čas branja: 3 min
19.05.2015  08:50
Na Salonu Sauvignon, prvem festivalu sauvignona pri nas, se je pod oboki dominikanskega samostana na Ptuju minulo soboto s 109 sauvignoni prestavilo 64 uveljavljenih pridelovalcev iz Slovenije in desetih držav.

Obveščaj me o novih člankih:  

S svojimi vzorci so se predstavile tudi vinske kleti iz Avstrije, Hrvaške, Srbije, Bolgarije, Nove Zelandije, Južne Afrike, Francije, Turčije, Grčije in Čila.

Velik potencial Salona sauvignon

»Želimo si, da bi festival vina in umetnosti Salon sauvignon v prihodnosti zaznamoval Ptuj kot vinsko prestolnico vzhodnega dela Slovenije, mesto pa postavil na zemljevid pomembnih vinarskih mest Evrope in sveta,« je o dolgoročni viziji festivala dejala Aleksandra Pivec, direktorica ZRS Bistra, ki je organiziral prireditev.

Salon Sauvignon, ki predstavlja uvod v pestro poletno festivalsko dogajanje na Ptuju, je po besedah idejnega vodja festivala Slavka Podbrežnika eden od načinov uspešnega trženja potencialov mesta. »Salon sauvignon je pilotski projekt, ki je uspel združiti zelo številčno druščino posameznikov od javnih uslužbencev, do gospodarstvenikov, gostincev, hotelirjev vrhunskih umetnikov. Sodelujoči so v salonu razpoznali ekonomski interes, saj se zavedajo da gre za odlično promocijo, ki prinaša dolgoročen koristi,« pravi Podbrežnik.

Vedno več Britancev kupuje slovenske sauvignone

»Sauvignon Blanc je trenutno ena od najbolj priljubljenih sort na britanskem trgu in dobro je, da imajo to v zavesti tudi slovenski pridelovalci, ko razmišljajo o izvozu,« je o potencialih sorte, s katero je v Sloveniji zasajenih 6,7 odstotka vinogradov prepričana svetovno znana vinska strokovnjakinja Angležinja Caroline Gilby (Master of Wine).

IMG-0405.1432017679.JPG.c.600px.jpg
Nekaj slovenskih sauvignonov je odličnih in primernih za svetovni trg, vedno raje jih pijejo Britanci, je povedala vinska poznavalka Caroline Gilby. Bojan Kobal, glavni enolog Ptujske kleti (ob njej na sliki), dodaja, da največ sauvignona izvozijo v ZDA in Veliko Britanijo, nekaj pa tudi v Nemčijo in na Kitajsko.

»Nekaj slovenskih vinarjev že danes prideluje odlične sauvignone, ki jih lahko postavimo na svetovni trg. Tudi med britanskimi kupci vina je vedno več takšnih, ki posegajo po slovenskih sauvignonih,« je med strokovnim predavanjem ob degustaciji povedala Gilbyjeva. Najboljše slovenske sauvignone po besedah Gilbyjeve odlikuje predvsem aromatičnost, čistost okusa in živahne kislina. »Ves čas je zato treba premikati meje in se ne zadovoljiti zgolj z enostavnimi, sadnimi, v jeklenih posodah fermeniranimi vini,« Gilbyjeva povzema trenutne tržne smernice.

Sauvignon je tretja najbolj zastopana sorta v Sloveniji

Tako po zastopanosti v vinogradih in kot po količini pridelka sauvignon uvrščamo med tretjo najbolj priljubljeno sorto vina v Sloveniji. Sauvignoni zelo dobro uspevajo predvsem v vinorodni deželi Podravje in Posavje, v manjših količinah je zastopan tudi na Primorskem. »Sauvignon je sorta, ki se rada druži z drugimi, še posebej z laškim rizlingom, zato ga pogosto najdemo v zvrsteh. Zaradi višje kisline je odlična osnova tudi za peneča vina,« karakteristike sorte povzema specialistka za vinogradništvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik.

Dodana vrednost na domačem dvorišču

Da je sauvignon sorta, ki ima za slovensko vinogradništvo in vinarstvo velik tržni potencial ravno z vidika njene raznolikosti, je prepričan enolog Vinmarja - naslednika mariborskega Vinaga, Matej Markuš. »Glede na različna rastišča in izbiro primerne tehnologije imamo v Sloveniji neomejene možnosti za več različnih stilov sauvignonov, od zelo svežih, aromatičnih štajerskih do zelo krepkih štajerskih in seveda primorskih,« meni Markuš. V zadnjih petih letih so po Markuševih besedah slovenski vinarji naredili velik korak naprej predvsem pri svežih vinih.

»Kar se tiče kakovosti se hitro približujemo najbolj poznanim državam pridelovalkam sauvignona na svetu. Kljub temu pa je zelo težko konkurirati sauvignonskim velesilam,kot so Nova Zelandija, Avstralija in Južna Afrika. Prepričan sem, da lahko največjo dodano vrednost slovenskih sauvignonov dosežemo tako, da jih tržimo doma in jim ponudimo turistom, ki ob odkrivanju dežele radi tudi kaj dobrega popijejo,« dodaja Matej Markuš.

Z decanterjevo trofejo do novega kupca

Sauvignon je po besedah glavnega enologa Ptujske kleti Bojana Kobala najbolj prodajano sortno vino v Ptujski kleti. Čeprav se ga največ popije doma, trg za slovenske sauvignone še zdaleč ni le Slovenija. Največ ga Ptujska klet izvozi v ZDA, na drugem mestu je Velika Britanija, nekaj ga izvozijo tudi v Nemčijo in na Kitajsko.

»Za uspehe na tujem trgu se lahko zahvalimo zlasti Decanterju in dvema regionalnima trofejema, ki smo jih dosegli v lanskem letu. Naslednji dan po prejemu nagrade smo namreč dobili smo trg, in kar je še bolj pomembno, stabilnega kupca, ki je plačal v tridesetih dneh in se ni pogajal o ceni,« pravi Kobal. Dodaja, da je prodor Ptujske kleti na tako zahtevne trge uspešna referenca ne le za njihova vina, ampak tudi za vse preostale slovenske sauvignone.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...