Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Čebelarstvo Voglar je zmagovalec 2. izbora Agrobiznis

Čas branja: 3 min
14.06.2015  22:30
Druga je pekarna Težak, tretja pa KZ Šaleška dolina z ekogovedino Ekodar

Obveščaj me o novih člankih:  

V petek smo z razglasitvijo petih nagrajencev v treh kategorijah končali letošnji izbor Agrobiznis, s katerim iščemo inovativne male ponudnike hrane, da bi povečali samooskrbo s hrano.

V dobrega pol leta smo predstavili 43 kandidatov. Strokovna komisija je sedem najbolje ocenjenih uvrstila v boj za prva tri mesta. Zmaga in laskavi naslov najboljšega podjetnika v kmetijstvu je pripadla čebelarstvu Voglar iz Šmarjeških Toplic.

agrobiznis-konf-011-jm.1434307244.jpg.o.600px.jpg
Vseh pet nagrajencev letošnjega izbora Agrobiznis se lahko pohvali, da obvladajo kmetijstvo in trženje. Z leve so na sliki Urša Kunz s posestva Trnulja, Ivan Drev iz Kmetijske zadruge Šaleška dolina, Žan Težak iz pekarne Težak, Luka Voglar iz čebelarstva Voglar in Matej Kolenko s kmetije Kolenko.

Družinski posel Voglarjevih odkril sin

Iz navdušenja takrat 12-letnega sina Luke Voglarja je zrasel uspešen družinski posel. Imajo sto panjev čebel, ekološki med pa odkupujejo tudi od drugih čebelarjev. Uspešni so z inovativnimi medenimi izdelki, kot je med z zlatom in med v majhnem pakiranju za slajenje kave, ki ga uspešno prodajajo gostincem. Pred leti so ponudbo popestrili z ekološkimi marmeladami, ki jih sladijo z medom, in zrasli v največjega ponudnika. Njihov medeni butik privablja veliko gostov in eden od njih jim je odprl vrata na kitajski trg. Ekomarmelade in med že leto in pol izvažajo v razkošne pekinške hotele. Luka Voglar, ki končuje študij agronomije, pa je pred novim izzivom. Na 2,5 hektarja površin urejajo nasad malin. Postati pa želijo največji pridelovalec svežih malin v Sloveniji.

Inovativni kruh iz pekarne Težak

Drugega mesta so se razveselili v pekarni Težak iz Zreč. Strokovno komisijo so prepričali z inovativnim kruhom iz ječmenovega slada, ki nastaja pri varjenju piva v njihovi domači pivovarni. Nagrajeni kruh iz ržene in ječmenove moke bo na Tuševih policah pod trgovsko znamko Slovenske dobrote. Poleg Tuša sta med večjimi kupci kruha iz Težakove pekarne še trgovska veriga Kea in Unior Turizem, prodajo pa širijo tudi v vrtce in šole, saj pri peki sledijo tradiciji in ne uporabljajo umetnih dodatkov. Poleg pekarne s slaščičarno in pivovarne Žan Težak vodi še hotel, kjer čisto na novo ponujajo še pivske kopeli s pilingom, sproščanjem na ječmenovi slami in masažo. Zraven je še butična pivovarna, kjer varijo filtrirano domače pivo.

Največ ekogovedine Ekodar pojedo otroci v šolah in vrtcih

Na tretjem mestu pa je Kmetijska zadruga Šaleška dolina z ekološko govedino, ki jo že peto leto tržijo pod znamko Ekodar. Živino kupujejo od 84 ekoloških rejcev po Sloveniji. Večina jih kmetuje v hribih, kjer so razmere za pašo in neintenzivno rejo skoraj idealne. Zakol govedi opravi Kmetijska zadruga Rače, ki ima za to ekološki certifikat. Poleg ekološkega svežega mesa ponujajo še ekološke goveje hrenovke brez glutena in umetnih dodatkov in ekološke domače klobase. Letos bodo ponudbo razširili še z ekoteletino. Največ prodajo šolam in vrtcem, pa tudi trgovinam. Direktor nagrajene zadruge letos pričakuje za najmanj četrtino večjo prodajo, lani jim je ta prinesla 360 tisoč evrov. Čez tri leta bi radi živino odkupovali od 300 rejcev in ostali največji ponudnik ekogovedine pri nas.

Kmetija Kolenko: tudi krompir je dober posel

Podjetje Datalab, eden od partnerjev izbora Agrobiznis, je za najbolje poslovno organizirano in urejeno kmetijo izbral kmetijo Kolenko iz Črenšovcev. Zgodbo o uspehu so ustvarili s krompirjem, ki ga zadnjih 15 let na štirih do petih hektarjih pridelujejo na veliko. Na leto ga poberejo več kot 200 ton. Že olupljenega in vakuumsko pakiranega mlad gospodar Matej Kolenko vsak dan dostavi hotelom, restavracijam, vrtcem in šolam. Ponudbo dopolnjujejo še s korenjem, čebulo in česnom. Njihov največji kupec je hotelska veriga Sava Turizem. Iščejo pa zanesljive kooperante iz okolice, od katerih bi odkupili krompir in ga v večji količini ponudili hotelom, gostincem in javnim zavodom.

Trajnostna usmeritev je značilnost ekoposestva Trnulja

Na Financah pa smo za najbolj inovativno izbrali ekološko posestvo Trnulja z Ljubljanskega barja. Vodita ga zakonca Urša Kunz in Miha Pupis in vse, kar naredita, je trajnostno, torej do okolja prijazno. Na skoraj 50 hektarjih ekološko pridelujeta industrijsko konopljo in druge oljnice ter žita. Njune koze in osli imajo vedno dostop do pašnika in hleva. Ob nedeljah na posestvu ponujata kulinarične dobrote večinoma iz svojih sestavin. Znana sta po tem, da je čisto vsa hrana in pijača ekološka, tudi kava, pivo in vino. Imata tudi turizem na kmetiji, kjer apartmajskim gostom pokažeta trajnostni življenjski slog. Svoja ekološka hladno stiskana olja in živila prodajata samo neposredno in širita mrežo prodajnih avtomatov, ki jih bosta oskrbovala z električnim vozilom.

Obširnejšo reportažo z 2. Agrobiznis konference bomo objavili v petek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.