Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Čebelarstvo Voglar je zmagovalec 2. izbora Agrobiznis

Čas branja: 3 min
14.06.2015  22:30
Druga je pekarna Težak, tretja pa KZ Šaleška dolina z ekogovedino Ekodar

Obveščaj me o novih člankih:  

V petek smo z razglasitvijo petih nagrajencev v treh kategorijah končali letošnji izbor Agrobiznis, s katerim iščemo inovativne male ponudnike hrane, da bi povečali samooskrbo s hrano.

V dobrega pol leta smo predstavili 43 kandidatov. Strokovna komisija je sedem najbolje ocenjenih uvrstila v boj za prva tri mesta. Zmaga in laskavi naslov najboljšega podjetnika v kmetijstvu je pripadla čebelarstvu Voglar iz Šmarjeških Toplic.

agrobiznis-konf-011-jm.1434307244.jpg.o.600px.jpg
Vseh pet nagrajencev letošnjega izbora Agrobiznis se lahko pohvali, da obvladajo kmetijstvo in trženje. Z leve so na sliki Urša Kunz s posestva Trnulja, Ivan Drev iz Kmetijske zadruge Šaleška dolina, Žan Težak iz pekarne Težak, Luka Voglar iz čebelarstva Voglar in Matej Kolenko s kmetije Kolenko.

Družinski posel Voglarjevih odkril sin

Iz navdušenja takrat 12-letnega sina Luke Voglarja je zrasel uspešen družinski posel. Imajo sto panjev čebel, ekološki med pa odkupujejo tudi od drugih čebelarjev. Uspešni so z inovativnimi medenimi izdelki, kot je med z zlatom in med v majhnem pakiranju za slajenje kave, ki ga uspešno prodajajo gostincem. Pred leti so ponudbo popestrili z ekološkimi marmeladami, ki jih sladijo z medom, in zrasli v največjega ponudnika. Njihov medeni butik privablja veliko gostov in eden od njih jim je odprl vrata na kitajski trg. Ekomarmelade in med že leto in pol izvažajo v razkošne pekinške hotele. Luka Voglar, ki končuje študij agronomije, pa je pred novim izzivom. Na 2,5 hektarja površin urejajo nasad malin. Postati pa želijo največji pridelovalec svežih malin v Sloveniji.

Inovativni kruh iz pekarne Težak

Drugega mesta so se razveselili v pekarni Težak iz Zreč. Strokovno komisijo so prepričali z inovativnim kruhom iz ječmenovega slada, ki nastaja pri varjenju piva v njihovi domači pivovarni. Nagrajeni kruh iz ržene in ječmenove moke bo na Tuševih policah pod trgovsko znamko Slovenske dobrote. Poleg Tuša sta med večjimi kupci kruha iz Težakove pekarne še trgovska veriga Kea in Unior Turizem, prodajo pa širijo tudi v vrtce in šole, saj pri peki sledijo tradiciji in ne uporabljajo umetnih dodatkov. Poleg pekarne s slaščičarno in pivovarne Žan Težak vodi še hotel, kjer čisto na novo ponujajo še pivske kopeli s pilingom, sproščanjem na ječmenovi slami in masažo. Zraven je še butična pivovarna, kjer varijo filtrirano domače pivo.

Največ ekogovedine Ekodar pojedo otroci v šolah in vrtcih

Na tretjem mestu pa je Kmetijska zadruga Šaleška dolina z ekološko govedino, ki jo že peto leto tržijo pod znamko Ekodar. Živino kupujejo od 84 ekoloških rejcev po Sloveniji. Večina jih kmetuje v hribih, kjer so razmere za pašo in neintenzivno rejo skoraj idealne. Zakol govedi opravi Kmetijska zadruga Rače, ki ima za to ekološki certifikat. Poleg ekološkega svežega mesa ponujajo še ekološke goveje hrenovke brez glutena in umetnih dodatkov in ekološke domače klobase. Letos bodo ponudbo razširili še z ekoteletino. Največ prodajo šolam in vrtcem, pa tudi trgovinam. Direktor nagrajene zadruge letos pričakuje za najmanj četrtino večjo prodajo, lani jim je ta prinesla 360 tisoč evrov. Čez tri leta bi radi živino odkupovali od 300 rejcev in ostali največji ponudnik ekogovedine pri nas.

Kmetija Kolenko: tudi krompir je dober posel

Podjetje Datalab, eden od partnerjev izbora Agrobiznis, je za najbolje poslovno organizirano in urejeno kmetijo izbral kmetijo Kolenko iz Črenšovcev. Zgodbo o uspehu so ustvarili s krompirjem, ki ga zadnjih 15 let na štirih do petih hektarjih pridelujejo na veliko. Na leto ga poberejo več kot 200 ton. Že olupljenega in vakuumsko pakiranega mlad gospodar Matej Kolenko vsak dan dostavi hotelom, restavracijam, vrtcem in šolam. Ponudbo dopolnjujejo še s korenjem, čebulo in česnom. Njihov največji kupec je hotelska veriga Sava Turizem. Iščejo pa zanesljive kooperante iz okolice, od katerih bi odkupili krompir in ga v večji količini ponudili hotelom, gostincem in javnim zavodom.

Trajnostna usmeritev je značilnost ekoposestva Trnulja

Na Financah pa smo za najbolj inovativno izbrali ekološko posestvo Trnulja z Ljubljanskega barja. Vodita ga zakonca Urša Kunz in Miha Pupis in vse, kar naredita, je trajnostno, torej do okolja prijazno. Na skoraj 50 hektarjih ekološko pridelujeta industrijsko konopljo in druge oljnice ter žita. Njune koze in osli imajo vedno dostop do pašnika in hleva. Ob nedeljah na posestvu ponujata kulinarične dobrote večinoma iz svojih sestavin. Znana sta po tem, da je čisto vsa hrana in pijača ekološka, tudi kava, pivo in vino. Imata tudi turizem na kmetiji, kjer apartmajskim gostom pokažeta trajnostni življenjski slog. Svoja ekološka hladno stiskana olja in živila prodajata samo neposredno in širita mrežo prodajnih avtomatov, ki jih bosta oskrbovala z električnim vozilom.

Obširnejšo reportažo z 2. Agrobiznis konference bomo objavili v petek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.