Kmetijstvo v 2018: Za petino večji obseg kmetijske proizvodnje, ekonomski rezultati panoge najboljši doslej Kmetijstvo v 2018: Za petino večji obseg kmetijske proizvodnje, ekonomski rezultati panoge najboljši doslej Med tistimi, ki delajo na družinskih kmetijah, zmanjšuje delež mlajših od 25 let in povečuje delež starejših od 65 let
Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat dviga prah, odreka se mu tudi Slovenija – za kaj gre Glifosat, najbolje prodajan pesticid na svetu, je v ZDA zaradi domnevne rakotvornosti povzročil stomilijonske sodne odškodnine. V Evropi začenjajo prepovedovati njegovo uporabo, s 1. oktobrom pa bo pri nas prepovedana njegova uporaba na javnih površinah.
Na dnevu tehnike vinogradnikom prikažejo najnovejšo mehanizacijo  Na dnevu tehnike vinogradnikom prikažejo najnovejšo mehanizacijo Tako se lažje odločajo o nakupu novih strojev in opreme za optimizacijo dela v vinogradu
V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi

Kulinarični oskar great taste za Grčinove sokove

Čas branja: 3 min
05.08.2015  22:30
Domačija Grčin, lanska zmagovalka Agrobiznisa, je edina pri nas s to prestižno nagrado

Obveščaj me o novih člankih:  
Tuš dodaj
Peter Čvan dodaj
Spar dodaj
Harrods dodaj
Selfridges dodaj

Lanska zmaga na Agrobiznisu, prvem izboru Tuša in Financ. Tri medalje na mednarodnem ocenjevanju pijač pred letošnjim 53. sejmom AGRA. In zdaj še črn in zlat znak odličnosti great taste 2015 v Londonu, ki med kulinaričnimi tekmovanji šteje za oskarja. Vse to domačiji Grčin iz Podvina pri Polzeli uspeva z nečim tako vsakdanjim, kot so jabolčni sokovi.

cvan-peter7-ih.1438793781.jpg.o.600px.jpg
Znak odličnosti great taste 2015 smo dobili za motni sok mama Jabolčnik in biojabolčni sok. Širili se bomo na nove trge, tudi v Azijo, a počasi, ker vztrajamo pri najvišji kakovosti sokov, pravi Peter Čvan z domačije Grčin.

Nagrada great taste ponudnikom hrane in pijače odpira vrata na police najelitnejših gourmet trgovin po svetu. Ocenjevanje, ki temelji na slepih testih in soglasju vseh sodnikov, je v Londonu od leta 1994.

Da bi njihovi dosežki dvignili samozavest tudi drugim kmetom in predelovalcem izvrstne hrane in pijače, ki jih sploh ni malo, poglejmo, kako jim uspeva. »Od drugih se ločimo po tem, da poskušamo biti vrhunski v vseh fazah priprave sokov - od najboljšega sadja, najnežnejših postopkov priprave sokov do najboljše embalaže in za povrh še nagajive podobe naše družine Jabolčnik,« nam je pred časom povedal Peter Čvan, mlad gospodar na kmetiji. Sokove delajo večinoma iz starih sort jabolk tako, da ohranijo čim več vitaminov in pristni okus. V družini Jabolčnik imajo sedem sokov, razvijajo pa novo linijo sokov z dodatkom funkcionalnih živil. Širijo ponudbo, z novimi nagradami pa tudi svojo prepoznavnost in krog kupcev.

Vrhunski od A do Ž

»Visoka kakovost je naše vodilo. Čeprav povečujemo prodajo, želimo ostati dovolj majhni, da si bomo lahko še vedno privoščili najboljše surovine in tehnološke postopke za naše sokove in druge pijače za ljudi, ki cenijo predvsem kakovost,« pravi Čvan. Ko zrasteš in postaneš industrija, si ne moreš privoščiti najboljših surovin, ker jih ni v zadostni količini, dodaja.

Njihovi sokovi so naprodaj v Sparu in Tušu, kjer jih najdemo tudi pod njihovo premijsko trgovsko znamko Slovenske dobrote. Pod svojo znamko jih dobavljajo gostincem. Sokove jim dobavljajo v litrskih in manjših steklenicah, po dva decilitra.

Po veliki zlati, zlati in srebrni medalji za sokove na mednarodnem ocenjevanju v okviru prihajajočega 53. kmetijskega sejma AGRA v Gornji Radgoni so v zadnjih tednih dobili večja naročila od domačih kupcev. Sokova aronijo in malino v dvodecilitrskih steklenicah po novem dobavljajo Davidovemu hramu, največjemu distributerju za gostince in hotele pri nas.

»Še večji preboj si obetamo po uspehu na Great Taste 2015 v Londonu, ki je največje in najuglednejše ocenjevanje vrhunske hrane in pijače na svetu,« priznava Čvan. Med deset tisoč izdelki so v London poslali motni jabolčni sok mama Jabolčnik, ki je osnova za njihove druge sokove, in biojabolčni sok. Oba je 16 sodnikov nagradilo, enega z zlatim, drugega s črnim znakom odličnosti great taste, ki ga imajo kot edini proizvajalec sokov in pijač v Sloveniji.

FAMILY-APPLEING-WINNER.1438793782.jpg.o.600px.jpg
Jabolčni sokovi s kmetije Grčin

Lažje na tuje trge

»Ta nagrada nam lahko odpre pot na police najprestižnejših trgovin gourmet oziroma vrhunske kulinarike, morda tudi v Harrods, Selfridges, Waitrose in Marks & Spencer, od koder so bili sodniki na letošnjem tekmovanju,« dodaja Čvan. Med deset tisoč vzorci so v treh kategorijah nagradili okoli 2.900 živil in pijač. Pogoj za nagrado je, da z njo soglašajo vsi sodniki, ki so ocenjevali živilo.

Great Taste je največje in najprestižnejše ocenjevanje vrhunske hrane in pijače, ki v Londonu poteka od leta 1994. Od takrat so kuharski chefi, kulinarični kritiki, gostinci in strokovnjaki iz elitnih trgovskih verig slepo ocenjevali več kot sto tisoč vrst hrane in pijače. Ocenjujejo teksturo, videz in kakovost surovin, predvsem pa odličen okus.

»Odpirajo se nam tudi azijski trgi, a nanje brez dobre priprave ne gremo, ker vse podrejamo kakovosti. Zato rastemo bolj počasi in uporabljamo le najkakovostnejša jabolka, ki jih pridelamo sami ali kupimo od skrbno izbranih kmetij,« razkriva sogovornik. Nagrada great taste 2015 jim odpira pot v tujino, hkrati pa pripomore k večji prepoznavnosti doma.

Za prihodnji dve leti imajo velike načrte. Zgradili bodo nove proizvodne prostore in se tehnološko posodobili z najnovejšo mehatroniko - robotiko in internetom stvari. Ob tem imajo še veliko idej za razvoj novih okusov. Kot kaže, jih bo letos razveselila dobra letina jabolk.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo 1

Rejci, pozor, od leta 2023 bo na perutninskih in prašičjih farmah v EU obvezno prezračevanje z vračanjem toplote