Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.
Kako sadjarji po lanski pozebi spreminjajo svoj poslovni model Kako sadjarji po lanski pozebi spreminjajo svoj poslovni model Rešitev vidijo v diverzifikaciji pridelave, kar pomeni, da bodo gojili več vrst sadja in drugih kultur, delež jabolk pa zmanjšali.

Kako resno se moramo držati roka trajanja hrane

06.08.2015  22:30
Roku trajanja na živilih ni treba slepo slediti, pa boste še vedno čili in zdravi

Iz šlamparije, neznanja ali strahu pred zastrupitvijo in okužbami zavržemo ogromno hrane. Po oceni strokovnjakov, ki jo navaja Business Insider, po svetu zavržemo za 151 milijard evrov hrane. V Evropi po nekaterih ocenah zavržemo 89 milijonov ton hrane na leto, kar je 179 kilogramov na Evropejca. V Sloveniji med odpadki konča 168 tisoč ton hrane na leto, kar je 82 kilogramov na prebivalca na leto, so pred kratkim opozorili v društvu Ekologi brez meja. Se znate tako nespametnemu ravnanju s hrano upreti?

Če slepo verjamemo roku trajanja, navedenemu na živilih, bomo v zabojnik med odpadke vrgli veliko še varne hrane, ki nam ne bi škodila. Roki trajanja so večinoma izmišljeni, trdijo pri Business Insiderju. Sklicujejo se na ameriški nacionalni svet za ohranitev virov, ki pravi, da datum, ki označuje, do kdaj je živilo lahko v prodaji, in rok trajanja ne sporočata, do kdaj je hrano varno jesti, ampak do kdaj ohrani optimalno kakovost.

petrol-hip-hop-trgovina5-ih.1438881707.jpg.n.960px.jpg
Rok uporabe, naveden na embalaži živil, je dosti krajši od dejanskega. Zanesite se na vonj in videz živila, preden še užitno in zdravju neškodljivo hrano odvržete v smeti.

Rok trajanja govori o optimalni kakovosti hrane

Kot opozarjajo na ameriškem kmetijskem ministrstvu, se roki trajanja na embalaži hrane in pijače nanašajo na datum, do katerega živilo ohrani optimalen okus in kakovost. In da je O. K., če si privoščimo živila tudi po preteku teh rokov. A le, če so bila pravilno shranjena. Drugače se začnejo razvijati patogene bakterije, ki nam lahko - tudi pred pretekom roka trajanja - povzročijo črvičenje po prebavilih ali še hujše zdravstvene težave.

Dejanski rok trajanja živil

V društvu Ekologi brez meja so na spletni strani projekta Volk sit, koza cela, s katerim se trudijo zmanjšati količino še povsem uporabne hrane, ki konča v smeteh, opisali dejanske roke trajanja živil in njihovo pravilno shranjevanje. Tukaj jih povzemamo.

Sveže meso, zavito v prozorno folijo, v hladilniku zdrži približno dva dni, potem pa ga je treba dobro prepeči. Zamrznjeno perutnino je zaradi nevarnosti salmonele dobro odtajati kar v hladilniku. Najbolje tako, da meso postavite na cedilo, tega pa nad krožnik, da meso ne pride v stik z vodo iz odtajanega mesa.

Šunka in drugi mesni narezki so v originalni in zaprti embalaži dobri še dva do tri dni po preteku datuma uporabe. Previdni bodite, ko embalažo že načnete. Če je narezek pokvarjen, boste to zavohali, na njem pa opazili zelenkasto plast plesni ali lepljive snovi na površini mesnin.

Suhe salame in klobase, ki jim je potekel rok, so uporabne še nekaj dni. Ne jejte jih, če so prekrite z zeleno plesnijo. Bela plesen ni škodljiva, le obrišite jo, salame olupite in pojejte. Pokvarjeno salamo in suho klobaso boste prepoznali po neprijetnem vonju in okusu.

Jajca, ki so pravilno hranjena, v hladilniku zdržijo od tri do šest tednov. V hladilniku jih lahko hranite še štiri do pet dni po preteku roka uporabe, pa vam ne bodo škodila.

Neodprta majoneza v hladilniku je uporabna še 30 dni po poteku roka uporabe.

Mlečnim izdelkom tudi dajo krajše roke trajanja od dejanskih. Če je rok potekel in lonček ni napihnjen, lahko jogurt ali skuto jeste brez skrbi. Mlečne izdelke, ki so čez rok, a niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko.

Suha živila, kot so žita, kosmiči, moka, oreški in druga, v zaprti embalaži trajajo več let. Hranite jih pri 10 do 15 stopinjah Celzija. Ko pa jih odprete, jih porabite v nekaj mesecih.

Kruh zdrži le nekaj dni, takoj ga zavrzite, če na njem vidite plesen.

Odprt kečap lahko v hladilniku hranite pol leta, gorčica pa je užitna tudi leto po preteku roka uporabe.

Med je trajen in nepokvarljiv (enako kis), marmelada pa v zaprtih kozarcih zdrži tudi več let.

Oljčno olje bo sveže do dve leti, shranjeno v temnem in hladnem prostoru.

Originalno zaprto pivo je uporabno več mesecev po preteku roku trajanja, vino pa tega roka nima.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico