Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Kako resno se moramo držati roka trajanja hrane

Čas branja: 2 min
06.08.2015  22:30
Roku trajanja na živilih ni treba slepo slediti, pa boste še vedno čili in zdravi

Iz šlamparije, neznanja ali strahu pred zastrupitvijo in okužbami zavržemo ogromno hrane. Po oceni strokovnjakov, ki jo navaja Business Insider, po svetu zavržemo za 151 milijard evrov hrane. V Evropi po nekaterih ocenah zavržemo 89 milijonov ton hrane na leto, kar je 179 kilogramov na Evropejca. V Sloveniji med odpadki konča 168 tisoč ton hrane na leto, kar je 82 kilogramov na prebivalca na leto, so pred kratkim opozorili v društvu Ekologi brez meja. Se znate tako nespametnemu ravnanju s hrano upreti?

Če slepo verjamemo roku trajanja, navedenemu na živilih, bomo v zabojnik med odpadke vrgli veliko še varne hrane, ki nam ne bi škodila. Roki trajanja so večinoma izmišljeni, trdijo pri Business Insiderju. Sklicujejo se na ameriški nacionalni svet za ohranitev virov, ki pravi, da datum, ki označuje, do kdaj je živilo lahko v prodaji, in rok trajanja ne sporočata, do kdaj je hrano varno jesti, ampak do kdaj ohrani optimalno kakovost.

petrol-hip-hop-trgovina5-ih.1438881707.jpg.n.960px.jpg
Rok uporabe, naveden na embalaži živil, je dosti krajši od dejanskega. Zanesite se na vonj in videz živila, preden še užitno in zdravju neškodljivo hrano odvržete v smeti.

Rok trajanja govori o optimalni kakovosti hrane

Kot opozarjajo na ameriškem kmetijskem ministrstvu, se roki trajanja na embalaži hrane in pijače nanašajo na datum, do katerega živilo ohrani optimalen okus in kakovost. In da je O. K., če si privoščimo živila tudi po preteku teh rokov. A le, če so bila pravilno shranjena. Drugače se začnejo razvijati patogene bakterije, ki nam lahko - tudi pred pretekom roka trajanja - povzročijo črvičenje po prebavilih ali še hujše zdravstvene težave.

Dejanski rok trajanja živil

V društvu Ekologi brez meja so na spletni strani projekta Volk sit, koza cela, s katerim se trudijo zmanjšati količino še povsem uporabne hrane, ki konča v smeteh, opisali dejanske roke trajanja živil in njihovo pravilno shranjevanje. Tukaj jih povzemamo.

Sveže meso, zavito v prozorno folijo, v hladilniku zdrži približno dva dni, potem pa ga je treba dobro prepeči. Zamrznjeno perutnino je zaradi nevarnosti salmonele dobro odtajati kar v hladilniku. Najbolje tako, da meso postavite na cedilo, tega pa nad krožnik, da meso ne pride v stik z vodo iz odtajanega mesa.

Šunka in drugi mesni narezki so v originalni in zaprti embalaži dobri še dva do tri dni po preteku datuma uporabe. Previdni bodite, ko embalažo že načnete. Če je narezek pokvarjen, boste to zavohali, na njem pa opazili zelenkasto plast plesni ali lepljive snovi na površini mesnin.

Suhe salame in klobase, ki jim je potekel rok, so uporabne še nekaj dni. Ne jejte jih, če so prekrite z zeleno plesnijo. Bela plesen ni škodljiva, le obrišite jo, salame olupite in pojejte. Pokvarjeno salamo in suho klobaso boste prepoznali po neprijetnem vonju in okusu.

Jajca, ki so pravilno hranjena, v hladilniku zdržijo od tri do šest tednov. V hladilniku jih lahko hranite še štiri do pet dni po preteku roka uporabe, pa vam ne bodo škodila.

Neodprta majoneza v hladilniku je uporabna še 30 dni po poteku roka uporabe.

Mlečnim izdelkom tudi dajo krajše roke trajanja od dejanskih. Če je rok potekel in lonček ni napihnjen, lahko jogurt ali skuto jeste brez skrbi. Mlečne izdelke, ki so čez rok, a niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko.

Suha živila, kot so žita, kosmiči, moka, oreški in druga, v zaprti embalaži trajajo več let. Hranite jih pri 10 do 15 stopinjah Celzija. Ko pa jih odprete, jih porabite v nekaj mesecih.

Kruh zdrži le nekaj dni, takoj ga zavrzite, če na njem vidite plesen.

Odprt kečap lahko v hladilniku hranite pol leta, gorčica pa je užitna tudi leto po preteku roka uporabe.

Med je trajen in nepokvarljiv (enako kis), marmelada pa v zaprtih kozarcih zdrži tudi več let.

Oljčno olje bo sveže do dve leti, shranjeno v temnem in hladnem prostoru.

Originalno zaprto pivo je uporabno več mesecev po preteku roku trajanja, vino pa tega roka nima.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.