Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju  Krškopoljski prašič bo glavna zvezda nove turistično-kulinarične ponudbe v Posavju Krškopoljca, edino slovensko avtohtono pasmo prašiča, že tretje leto preučujejo v mednarodnem projektu TREASURE, ki ga vodi Kmetijski inštitut Slovenije, v novem, podjetniško naravnanem projektu pa želi občina Krško s partnerji iz Posavja o krškopoljskem prašiču razviti nov turistični produkt
Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Digitalizacija kmetijstva: Datalab se prek operaterja Veon širi v skupnost neodvisnih držav Švicarsko podjetje Datalab Agro AG, ki je del skupine Datalab, bo Veonu, vodilnemu neodvisnemu telekomunikacijskemu operaterju v skupnosti 12 neodvisnih držav, nekdanjih republik Sovjetske zveze, dobavljalo digitalne agro podatke in aplikacije.
Glasujte za najboljši slovenski izdelek Glasujte za najboljši slovenski izdelek Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev
Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi  Pri razvoju novih izdelkov iz meduz sodelujejo tudi slovenski biologi Nacionalni inštitut za biologijo sodeluje pri štiriletnem projektu GoJelly, v katerem bodo raziskali uporabno vrednost meduz kot gnojilo, filter za mikroplastiko in hrano ribam
Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun Sedemnajstmilijonski dobiček državne gozdarske družbe gre v proračun V Slovenskih državnih gozdovih (SiDG) imajo veliko dela s sanacijo gozdov po decembrskem vetrolomu in proučevanjem 195 ponudb, ki so jih dobili na razpis za sklepanje dolgoročnih pogodb za prodajo lesa iz državnih gozdov.

Za dvig odpornosti pijte kobilje mleko

15.10.2015  22:30
LacMar iz tega mleka dela še negovalno kremo, šampon in milo

V grosupeljskem podjetju LacMar se Klemen Potočnik in Manca Knap ukvarjata s kobiljim mlekom. S partnerji razvijata tehnologijo pridelave in predelave v izdelke, ki jih trži njuno podjetje. Poleg zamrznjenega kobiljega mleka ponuja še kozmetiko iz njega - vlažilno kremo, šampon in milo. Prihodnje leto napovedujejo še dva nova izdelka in upajo, da prvič presežejo sto tisoč evrov prihodkov. Ko bo povpraševanje po kobiljem mleku dovolj zraslo, bo čas za vstop v trgovske verige. Že zdaj pa znanje o kobilah in mleku, ki ga razvijajo skupaj s partnerji, posredujejo kupcem in rejcem, ki začenjajo prirejo ali predelavo kobiljega mleka.

Kobilje mleko jim dobavljajo kmeti, ki molzejo deset kobil avtohtonih slovenskih pasem. V času najboljše laktacije od ene kobile dnevno namolzejo okoli pet litrov mleka. Količino namolzenega mleka prilagajajo potrebam. Poleti je mleka več, kot ga zahteva trg, pozimi pa manj, pravi Manca Knap.

Sestava kobiljega mleka je zelo ugodna za človekov prebavni sistem. Vsebuje večkrat nenasičene maščobne kisline, od katerih je kar polovica omega 3. Ima zelo ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Skoraj polovica beljakovin v kobiljem mleku je sirotkinih. Te so v visokem deležu odporne na nizek pH želodca in se učinkovito presnovijo, zato je kobilje mleko lahko prebavljivo. Ima velik delež lizocima, ki deluje protibakterijsko, in laktoferina, ki veže in prenaša železo. V kobiljem mleku je poleg vode največ laktoze, ki po nekaterih viri krepi mikrofloro v debelem črevesu in s tem imunski sistem.

LacMar.1444932476.jpg.n.960px.jpg
Ko bo zraslo povpraševanje po kobiljem mleku, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu. Manca Knap, ob njej ustanovitelj podjetja LacMar Klemen Potočnik Foto: Osebni arhiv

Po treh mesecih se odpornost izboljša

Za izboljšanje odpornosti vsak dan priporočajo četrt litra kobiljega mleka, ki se ne sme segreti čez 40 stopinj Celzija. Po dveh do treh mesecih rednega pitja kobiljega mleka se ljudje s kroničnimi vnetji črevesja in kože bolje počutijo, nekaterim se izboljša tudi krvna slika, pravijo uporabniki kobiljega mleka.

LacMar prodaja le zamrznjeno kobilje mleko v trgovinah z zdravo hrano v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru in Dobrni, izdaja pa ga tudi na sedežu v Grosuplju. Prodajno mrežo iz meseca v mesec povečujejo. »Z zamrzovanjem po hitrem postopku preprečimo razvoj mikroorganizmov in ohranimo učinkovine v izvorni obliki za najmanj devet mesecev,« pojasnjuje Knapova.

0,25

litra kobiljega mleka na dan priporočajo v Evropi za krepitev imunskega sistema.

0,5-1,5

litra pa za ta namen priporočajo v zdraviliščih stepske Azije.

10

kobil rejci molzejo, njihovo mleko pa LacMar spravi na trg.

Kobilje mleko največkrat kupijo ljudje s kroničnimi težavami s kožo, sluznicami, jetri, pljuči ...

Kozmetika za poslovno darilo

»Od kozmetike pa šampon, mila in vlažilno kremo delamo v LacMarju po tehnologiji, ki smo jo razvili s partnerskimi podjetji in zlasti s kozmetično šolo VIST - visoko šolo za storitve,« dodaja Manca Knap. Njihovo kozmetiko iz kobiljega mleka najpogosteje uporabljajo ljudje s suho kožo ali drugimi kožnimi težavami, vse pogosteje pa tudi drugi, ki jim naravna kozmetika veliko pomeni ali želijo ohraniti mladosten in svež videz kože. »V tem času imamo tudi nekaj naročil podjetij, ki bodo naše izdelke ponudila kot poslovna darila,« dodaja sogovornica.

Lani so imeli 35 tisoč evrov prihodkov. Letos jih bo več, a še ne sto tisoč, ki jih želijo preseči prihodnje leto. Takrat bodo povečali obseg proizvodnje, razvili in dali na trg vsaj dve novosti, odprli kakšno novo delovno mesto in pridobili sredstva za razvoj. »Že zdaj bi lahko namolzli več kobiljega mleka, a ni kupcev. Ko bo povpraševanje zraslo, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu,« še pravi Manca Knap.

Od demonstracijskega centra do lastnega podjetja

Ideja o molži kobil se je porodila Klemnu Potočniku, ki je od otroštva povezan s konji, o konjereji pa predava na ljubljanski biotehniški fakulteti. Tam je pred leti ustanovil demonstracijski center za prirejo kobiljega mleka, ki je po začetnem zanosu prekinil molžo, ko je zmanjkalo denarja. Sočasno je teklo več študij o učinkih kobiljega mleka v kozmetiki in manjših raziskav o predelavi tega mleka. Da so lahko končali študije, je Klemen Potočnik povezal zainteresirane pod streho podjetja LacMar. Priključila se mu je tudi Manca Knap, ki je takrat ostala brez dela, lastnosti kobiljega mleka pa so jo osupnile in jih je hotela posredovati naprej.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Glasujte za najboljši slovenski izdelek

Že tretje leto zapored imate možnost, da izberete najboljši prehranski izdelek po izboru kupcev

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetijske znanosti v Sloveniji na pragu odličnosti

Slovenski center odličnosti za kmetijske znanosti bo izboljšal raziskovalno in inovacijsko učinkovitost slovenskega kmetijskega sektorja.

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bo Gurs z indeksiranjem spremenil vrednost kmetijskih zemljišč 2

Pri letošnji indeksaciji se bodo vrednosti kmetijskih zemljišč na Primorskem znižale za 10 odstotkov, na Goričkem, v Pomurju in...

AGROBIZ
Novice
Novice EU ima milijone za projekte, s katerimi se kmetije prilagodijo na podnebne spremembe

Kmalu bo objavljen prvi razpis za evropska partnerstva za inovacije

AGROBIZ
Novice
Novice Delo: Telekom in Modra zavarovalnica skupaj nad Deželno banko Slovenije?

"Prihodki od klasičnih telekomunikacij upadajo, zato operaterji iščemo nove vire prihodkov, tudi na področju finančnih storitev," so...

AGROBIZ
Novice
Novice Četrtina Deželne banke Slovenije v roke AŽK

Kapitalska zadruga je za najugodnejšega ponudnika za svojih 25 odstotkov in eno delnico v Deželni banki Slovenija (DBS) izbrala skupno...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika povečuje proizvodnjo sirov in izvoz

Prihodke so lani povečali za 700 tisoč evrov, letos pa bodo rasli z novimi naročili iz Italije

AGROBIZ
Novice
Novice Pogled v leto 2018

Cene kmetijskih pridelkov naj bi letos rasle