Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Za dvig odpornosti pijte kobilje mleko

Čas branja: 3 min
15.10.2015  22:30
LacMar iz tega mleka dela še negovalno kremo, šampon in milo

V grosupeljskem podjetju LacMar se Klemen Potočnik in Manca Knap ukvarjata s kobiljim mlekom. S partnerji razvijata tehnologijo pridelave in predelave v izdelke, ki jih trži njuno podjetje. Poleg zamrznjenega kobiljega mleka ponuja še kozmetiko iz njega - vlažilno kremo, šampon in milo. Prihodnje leto napovedujejo še dva nova izdelka in upajo, da prvič presežejo sto tisoč evrov prihodkov. Ko bo povpraševanje po kobiljem mleku dovolj zraslo, bo čas za vstop v trgovske verige. Že zdaj pa znanje o kobilah in mleku, ki ga razvijajo skupaj s partnerji, posredujejo kupcem in rejcem, ki začenjajo prirejo ali predelavo kobiljega mleka.

Kobilje mleko jim dobavljajo kmeti, ki molzejo deset kobil avtohtonih slovenskih pasem. V času najboljše laktacije od ene kobile dnevno namolzejo okoli pet litrov mleka. Količino namolzenega mleka prilagajajo potrebam. Poleti je mleka več, kot ga zahteva trg, pozimi pa manj, pravi Manca Knap.

Sestava kobiljega mleka je zelo ugodna za človekov prebavni sistem. Vsebuje večkrat nenasičene maščobne kisline, od katerih je kar polovica omega 3. Ima zelo ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Skoraj polovica beljakovin v kobiljem mleku je sirotkinih. Te so v visokem deležu odporne na nizek pH želodca in se učinkovito presnovijo, zato je kobilje mleko lahko prebavljivo. Ima velik delež lizocima, ki deluje protibakterijsko, in laktoferina, ki veže in prenaša železo. V kobiljem mleku je poleg vode največ laktoze, ki po nekaterih viri krepi mikrofloro v debelem črevesu in s tem imunski sistem.

LacMar.1444932476.jpg.n.960px.jpg
Ko bo zraslo povpraševanje po kobiljem mleku, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu. Manca Knap, ob njej ustanovitelj podjetja LacMar Klemen Potočnik Foto: Osebni arhiv

Po treh mesecih se odpornost izboljša

Za izboljšanje odpornosti vsak dan priporočajo četrt litra kobiljega mleka, ki se ne sme segreti čez 40 stopinj Celzija. Po dveh do treh mesecih rednega pitja kobiljega mleka se ljudje s kroničnimi vnetji črevesja in kože bolje počutijo, nekaterim se izboljša tudi krvna slika, pravijo uporabniki kobiljega mleka.

LacMar prodaja le zamrznjeno kobilje mleko v trgovinah z zdravo hrano v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru in Dobrni, izdaja pa ga tudi na sedežu v Grosuplju. Prodajno mrežo iz meseca v mesec povečujejo. »Z zamrzovanjem po hitrem postopku preprečimo razvoj mikroorganizmov in ohranimo učinkovine v izvorni obliki za najmanj devet mesecev,« pojasnjuje Knapova.

0,25

litra kobiljega mleka na dan priporočajo v Evropi za krepitev imunskega sistema.

0,5-1,5

litra pa za ta namen priporočajo v zdraviliščih stepske Azije.

10

kobil rejci molzejo, njihovo mleko pa LacMar spravi na trg.

Kobilje mleko največkrat kupijo ljudje s kroničnimi težavami s kožo, sluznicami, jetri, pljuči ...

Kozmetika za poslovno darilo

»Od kozmetike pa šampon, mila in vlažilno kremo delamo v LacMarju po tehnologiji, ki smo jo razvili s partnerskimi podjetji in zlasti s kozmetično šolo VIST - visoko šolo za storitve,« dodaja Manca Knap. Njihovo kozmetiko iz kobiljega mleka najpogosteje uporabljajo ljudje s suho kožo ali drugimi kožnimi težavami, vse pogosteje pa tudi drugi, ki jim naravna kozmetika veliko pomeni ali želijo ohraniti mladosten in svež videz kože. »V tem času imamo tudi nekaj naročil podjetij, ki bodo naše izdelke ponudila kot poslovna darila,« dodaja sogovornica.

Lani so imeli 35 tisoč evrov prihodkov. Letos jih bo več, a še ne sto tisoč, ki jih želijo preseči prihodnje leto. Takrat bodo povečali obseg proizvodnje, razvili in dali na trg vsaj dve novosti, odprli kakšno novo delovno mesto in pridobili sredstva za razvoj. »Že zdaj bi lahko namolzli več kobiljega mleka, a ni kupcev. Ko bo povpraševanje zraslo, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu,« še pravi Manca Knap.

Od demonstracijskega centra do lastnega podjetja

Ideja o molži kobil se je porodila Klemnu Potočniku, ki je od otroštva povezan s konji, o konjereji pa predava na ljubljanski biotehniški fakulteti. Tam je pred leti ustanovil demonstracijski center za prirejo kobiljega mleka, ki je po začetnem zanosu prekinil molžo, ko je zmanjkalo denarja. Sočasno je teklo več študij o učinkih kobiljega mleka v kozmetiki in manjših raziskav o predelavi tega mleka. Da so lahko končali študije, je Klemen Potočnik povezal zainteresirane pod streho podjetja LacMar. Priključila se mu je tudi Manca Knap, ki je takrat ostala brez dela, lastnosti kobiljega mleka pa so jo osupnile in jih je hotela posredovati naprej.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...