Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja V reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za ukrep Sodelovanje, zakaj bi se Kraševci zgledovali po Bricih, kako se povezujejo Loška zadruga, ekokmetje in školjkar v slovenski istri ter kmetije, ponudniki prenočišč in gostinci v Posočju
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva  KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Objavljamo predvideni razpored 11 javnih razpisov iz Programa za razvoj podeželja, ki bodo objavljeni do konca leta. Kmetje naj si pravočasno priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, svetujejo na kmetijskem ministrstvu.

Za dvig odpornosti pijte kobilje mleko

15.10.2015  22:30
LacMar iz tega mleka dela še negovalno kremo, šampon in milo

V grosupeljskem podjetju LacMar se Klemen Potočnik in Manca Knap ukvarjata s kobiljim mlekom. S partnerji razvijata tehnologijo pridelave in predelave v izdelke, ki jih trži njuno podjetje. Poleg zamrznjenega kobiljega mleka ponuja še kozmetiko iz njega - vlažilno kremo, šampon in milo. Prihodnje leto napovedujejo še dva nova izdelka in upajo, da prvič presežejo sto tisoč evrov prihodkov. Ko bo povpraševanje po kobiljem mleku dovolj zraslo, bo čas za vstop v trgovske verige. Že zdaj pa znanje o kobilah in mleku, ki ga razvijajo skupaj s partnerji, posredujejo kupcem in rejcem, ki začenjajo prirejo ali predelavo kobiljega mleka.

Kobilje mleko jim dobavljajo kmeti, ki molzejo deset kobil avtohtonih slovenskih pasem. V času najboljše laktacije od ene kobile dnevno namolzejo okoli pet litrov mleka. Količino namolzenega mleka prilagajajo potrebam. Poleti je mleka več, kot ga zahteva trg, pozimi pa manj, pravi Manca Knap.

Sestava kobiljega mleka je zelo ugodna za človekov prebavni sistem. Vsebuje večkrat nenasičene maščobne kisline, od katerih je kar polovica omega 3. Ima zelo ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Skoraj polovica beljakovin v kobiljem mleku je sirotkinih. Te so v visokem deležu odporne na nizek pH želodca in se učinkovito presnovijo, zato je kobilje mleko lahko prebavljivo. Ima velik delež lizocima, ki deluje protibakterijsko, in laktoferina, ki veže in prenaša železo. V kobiljem mleku je poleg vode največ laktoze, ki po nekaterih viri krepi mikrofloro v debelem črevesu in s tem imunski sistem.

LacMar.1444932476.jpg.n.960px.jpg
Ko bo zraslo povpraševanje po kobiljem mleku, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu. Manca Knap, ob njej ustanovitelj podjetja LacMar Klemen Potočnik Foto: Osebni arhiv

Po treh mesecih se odpornost izboljša

Za izboljšanje odpornosti vsak dan priporočajo četrt litra kobiljega mleka, ki se ne sme segreti čez 40 stopinj Celzija. Po dveh do treh mesecih rednega pitja kobiljega mleka se ljudje s kroničnimi vnetji črevesja in kože bolje počutijo, nekaterim se izboljša tudi krvna slika, pravijo uporabniki kobiljega mleka.

LacMar prodaja le zamrznjeno kobilje mleko v trgovinah z zdravo hrano v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru in Dobrni, izdaja pa ga tudi na sedežu v Grosuplju. Prodajno mrežo iz meseca v mesec povečujejo. »Z zamrzovanjem po hitrem postopku preprečimo razvoj mikroorganizmov in ohranimo učinkovine v izvorni obliki za najmanj devet mesecev,« pojasnjuje Knapova.

0,25

litra kobiljega mleka na dan priporočajo v Evropi za krepitev imunskega sistema.

0,5-1,5

litra pa za ta namen priporočajo v zdraviliščih stepske Azije.

10

kobil rejci molzejo, njihovo mleko pa LacMar spravi na trg.

Kobilje mleko največkrat kupijo ljudje s kroničnimi težavami s kožo, sluznicami, jetri, pljuči ...

Kozmetika za poslovno darilo

»Od kozmetike pa šampon, mila in vlažilno kremo delamo v LacMarju po tehnologiji, ki smo jo razvili s partnerskimi podjetji in zlasti s kozmetično šolo VIST - visoko šolo za storitve,« dodaja Manca Knap. Njihovo kozmetiko iz kobiljega mleka najpogosteje uporabljajo ljudje s suho kožo ali drugimi kožnimi težavami, vse pogosteje pa tudi drugi, ki jim naravna kozmetika veliko pomeni ali želijo ohraniti mladosten in svež videz kože. »V tem času imamo tudi nekaj naročil podjetij, ki bodo naše izdelke ponudila kot poslovna darila,« dodaja sogovornica.

Lani so imeli 35 tisoč evrov prihodkov. Letos jih bo več, a še ne sto tisoč, ki jih želijo preseči prihodnje leto. Takrat bodo povečali obseg proizvodnje, razvili in dali na trg vsaj dve novosti, odprli kakšno novo delovno mesto in pridobili sredstva za razvoj. »Že zdaj bi lahko namolzli več kobiljega mleka, a ni kupcev. Ko bo povpraševanje zraslo, bi radi vstopili tudi v trgovske verige, a po našem konceptu - z mrežo rejcev, ki bodo molzli kobile, in mrežo predelovalcev kobiljega mleka, da bomo skupaj nastopali na trgu,« še pravi Manca Knap.

Od demonstracijskega centra do lastnega podjetja

Ideja o molži kobil se je porodila Klemnu Potočniku, ki je od otroštva povezan s konji, o konjereji pa predava na ljubljanski biotehniški fakulteti. Tam je pred leti ustanovil demonstracijski center za prirejo kobiljega mleka, ki je po začetnem zanosu prekinil molžo, ko je zmanjkalo denarja. Sočasno je teklo več študij o učinkih kobiljega mleka v kozmetiki in manjših raziskav o predelavi tega mleka. Da so lahko končali študije, je Klemen Potočnik povezal zainteresirane pod streho podjetja LacMar. Priključila se mu je tudi Manca Knap, ki je takrat ostala brez dela, lastnosti kobiljega mleka pa so jo osupnile in jih je hotela posredovati naprej.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Švicarji razvijajo robota, ki uničuje plevel 50

Robot za samodejno uničevanje plevela porabi 20- krat manj škropiva

AGROBIZ
Novice
Novice Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice 1

Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra

AGROBIZ
Novice
Novice (Predstavitev proračuna EU po 2020) Danes fokus na skupni kmetijski politiki, za Slovenijo predvidoma 1,66 milijarde evrov

V splošnem bo v novem večletnem proračunu EU 2021-2027 manj denarja za skupno kmetijsko politiko; po izhodiščnem predlogu se za...

AGROBIZ
Novice
Novice Radi bi jedli več ekološke hrane, ekokmetij pa je premalo

Jeseni naj bi ekokmetje svoje pridelke tržili pod skupno blagovno znamko, napovedujejo tudi spletni portal s koristnimi informacijami tudi...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah...