Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

O čem sanja inovativen mlad kmet Matjaž Frešer

Čas branja: 3 min
26.11.2015  12:03
Rad bi ustvaril vino iz Ritoznoja, ki bi zadovoljilo najzahtevnejše pivce po svetu
O čem sanja inovativen mlad kmet Matjaž Frešer
»Z ekološko pridelavo grozdja smo povečali kakovost vin, hkrati pa znižali vhodne stroške in se prilagodili sodobnemu kupcu, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo,« pravi Matjaž Frešer, inovativni mladi kmet leta 2015 iz Ritoznoja.

Obveščaj me o novih člankih:  

Pri komaj 29 letih ima Matjaž Frešer jasno vizijo o družinskem vinarstvu: »Prepoznavnost vin in izvoz bi rad povečal, da bomo v domači vinski kleti prodali več kot 40 odstotkov vin, ki jih v celoti pridelujemo ekološko.«

Letos pričakujejo okoli 10-odstotno rast prihodkov od prodaje vin Frešer. Dobrih 60 odstotkov ga prodajo restavracijam, gostincem in končnim kupcem. Dobro četrtino pa ga izvozijo v Avstrijo, na Češko in Slovaško.

Vina Frešer se zadnja leta vzpenjajo na štajerski in slovenski vinski sceni, čeprav družinska vinogradniška tradicija sega v leto 1832. »Iz tega leta je prvi popis vinogradništva, kjer je opisana tudi viničarija mojega pradeda Markusa,« pravi Matjaž Frešer. Sam je sedma generacija vinarjev v družini, hišne posle pa je pred osmimi leti prevzel od staršev, Vladka in Tatjane.

Neguje 12 hektarjev vinogradov na sončnih vinorodnih legah Ritoznoja, na obronkih Pohorja 400 metrov visoko. Ponuja sveža in zrela vina ter posebne polnitve, kamor sodi ledeno vino prudentia in vino pantheon v 1,5-litrski steklenici.

Vinski letnik 2015 bo za mladega vinarja najboljši doslej

Letos pričakuje okoli 30 tisoč litrov vina, napolnili pa bodo skoraj 40 tisoč steklenic. Pričakuje, da bo letnik 2015 po kakovosti še boljši od odličnih letnikov 2009 in 2011, ki veljajo za najboljše letnike v njihovi kleti. V čast pradedu je buteljčno linijo zrelih vin poimenoval Markus. »Zrela vina z bogato teksturo letošnjega letnika bodo v prodaji čez dve ali tri leta, spomladi pa bomo polnili sveža vina,« napoveduje.

FRESER-OD-DALEC.1448535453.jpg.w.960px.jpg
Matjaž Frešer na sončnih vinorodnih legah Ritoznoja, na obronkih Pohorja 400 metrov visoko, obdeluje 12 hektarjev vinogradov. Obuja tudi suho zvrst ritoznojčan s priznanim tradicionalnim poreklom PTP. Ponuja še druga sveža vina, pa tudi zrela vina in posebne polnitve.

Leta 2007 so na evropskem razpisu za razvoj slovenskega podeželja pridobili denar za naložbo v vinsko klet in v predelavo vina. Leto prej, ko je končeval študij na visoki šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, ga je mikalo, da bi v tujino odšel kot gostinec. A je zmagalo vinarstvo in leta 2009 je zasadil svojih prvih 10 tisoč trt. Istega leta je v stari vinski kleti uredil degustacijski prostor z vinsko banko. Predlanskim so kupili še specialne stroje za ekološko obdelavo vinogradov. Lani pa so končali investicijo v vinotoč, kjer je zaposlitev dobila tudi Matjaževa partnerica Andreja Međimurec.

Z ekološkimi vini se odmikajo od večjih konvencionalnih kleti

»Z ekološko pridelavo grozdja smo povečali kakovost vin, hkrati pa znižali vhodne stroške in se prilagodili sodobnemu kupcu, ki spoštuje lokalno pridelavo z visoko kakovostjo,« trdi Frešer. Prej so s konvencionalno pridelavo vina po kakovosti in ceni tekmovali z večjimi kletmi. »Da se odmaknemo od njih in ponudimo vino z višjo dodano vrednostjo, smo šli v trajnostno in do okolja prijaznejšo pridelavo vina,« pojasnjuje. Kakovost takšnega grozdja je višja, kljub manjšemu pridelku pri različnih sortah pa v povprečju dosegajo obremenitev do enega kilograma grozdja na trs.

Trto pri ekološkem vinogradništvu zavarujejo z naravnimi sredstvi, ki jih najdejo v naravi, kot so baker, žveplo, kisla glina in izvlečki iz preslice. Tako trta razvije svoj obrambni sistem, da črpa hranila iz globin zemlje. Travo med trsi mulčajo dvakrat do trikrat na leto. Ko spodrežejo travo med trto, je ta prisiljena svoja hranila črpati iz globin zemlje in s tem postaja odpornejša, vino pa pridobiva okus terroir, lege iz Ritoznoja.

Letos s prodajo vina pričakuje okoli 10-odstotno rast prihodkov. Dobrih 60 odstotkov ga prodajo restavracijam, gostincem in končnim kupcem. Dobro četrtino ga izvozijo v Avstrijo, na Češko in Slovaško.

Da bi se kupcem še bolj približali, so lani odprli vinotoč, kjer ob vinih ponujajo še pristno pohorsko kulinariko. V vinotoču ponujajo suhomesnate izdelke, kot sta pohorska bunka in doma zorjena suha salama, ter podpisane sire, kot so sir z modrim pinotom, sir z ogljem, kozji sir, sir z bučnimi semeni. Zraven sirov postrežejo marmelade iz skoraj že pozabljenih domačih sadežev.

Obuja vino ritoznojčan

Kot podpredsednik konzorcija Ritoznojčan, ki povezuje 13 vinarjev iz občine Slovenska Bistrica, Matjaž Frešer obuja suho zvrst ritoznojčan s priznanim tradicionalnim poreklom PTP.

DSC-0140-2-.1448536016.jpg.w.960px.jpg
V vinotoču na Ritoznoju Matjaž Frešer s partnerko Andrejo Međimurec k svojim vinom postreže domače suhomesnate izdelke in posebne sire, denimo z modrim pinotom, ogljem ali z bučnimi semeni.

Njegov ritoznojčan je sestavljen iz laškega in renskega rizlinga ter sauvignona. Opiše ga kot igrivo, razposajeno, mlado in sveže vino, ki ga na Štajerskem ponujajo pod novo blagovno znamko Pubec s še 26 vinarji.

»Naziv inovativnega mladega kmeta mi pomeni potrditev, da gredo inovativnost, mladost in uspešnost z roko v roki. Vsa leta pri delu sledim svojim sanjam, ki jih povezuje naš slogan Okusite ljubezen do zemlje, trte in vina,« pravi za konec.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...