Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Nova kisarna za izvoz kisle repe v Avstrijo in Nemčijo

Čas branja: 2 min
26.11.2015  22:30
Janez Zupanec s kmetije Jerin v domači vasi Voglje blizu Šenčurja pri Kranju končuje skoraj dvomilijonsko naložbo v novo kisarno.
Nova kisarna za izvoz kisle repe v Avstrijo in Nemčijo
Ta teden je Janez Zupanec prve količine kislega zelja in repe Jerin brez konzervansov v tej zimi dobavil Mercatorju in Lidlu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Zupanec dodaj
Mercator dodaj
Lidl dodaj
Spar dodaj

»Tako bomo naredili več kislega zelja in repe, z novo kisarno pa bomo hkrati laže prišli do certifikata IFS, ki ga od dobaviteljev zahtevajo tuji trgovci,« pravi Zupanec.

30% kisle repe želi Janez Zupanec v sezoni 2016/17 izvoziti na nemško govoreče trge.

200 ton kisle repe in 150 ton kislega zelja imajo letos za prodajo.

Novo kisarno je zgradil, da je lahko predelavo in pakiranje s treh lokacij združil na enem mestu. »Prej smo imeli premajhne zmogljivosti, z novo kisarno pa smo dobili večjo pakirnico in skladišče,« dodaja Janez Zupanec.

Širitev v Nemčijo in Avstrijo

Nove kisarne se je lotil tudi zato, da bo pridobil mednarodni certifikat IFS, ki ga potrebujejo za prodor v tuje trgovske verige. »Na nemško govorečih trgih raste povpraševanje po hrani brez konzervansov in v vrečke pakirani zelenjavi. Kdor kupuje kislo zelje brez konzervansov v vrečkah, bo mogoče vzljubil tudi kislo repo, ki je v Nemčiji še ni v večjih količinah,« razmišlja Zupanec.

Poleg v Nemčijo bi rad prodajo razširil tudi v Avstrijo, kjer kislo repo poznajo na Koroškem, okoli Dunaja in blizu Švice, drugje pa še ne. Upa, da bodo vrečke z njegovo kislo repo brez konzervansov prihodnjo zimo 2016/17 že na policah prvih trgovin v Avstriji in Nemčiji. »Prihodnjo zimo bi rad izvozil 30 odstotkov kisle repe,« dodaja.

V gradnjo stavbe za kisarno, kjer lahko predela in spakira 1.500 ton zelenjave, je vložil okoli 1,7 milijona evrov. Vanjo je preselil stroje za ribanje, blanširanje in pasterizacijo zelenjave ter pakiranje v vrečke, ki jih je imel že od prej. »V to opremo sem skupaj s stroškom za demontažo in preselitev na novo lokacijo že vložil 1,3 milijona evrov,« ocenjuje. Za novo kisarno je kupil še nov stroj za lupljenje gomoljnic. Celotna naložba v novo kisarno je tako vredna okoli tri milijone evrov. Financiral jo bo z bančnim posojilom, saj razpisov za naložbe v večjo pridelavo in predelavo kmetijskih pridelkov in živil iz novega programa razvoja podeželja še ni.

Širijo ponudbo

Ponudbo kislega zelja, repe in rdeče pese bo še razširil. »Švicarski partner, ki mu kislo repo in zelje v rinfuzi že prodajamo, dobro prodaja mehiško solato iz kuhanega fižola, koruze in druge zelenjave, ki jo pakira v vrečke. Nekaj podobnega bomo razvili in ponudili tudi mi,« napoveduje Zupanec.

Dobra letina repe, manj pa je zelja in pese

Letos imajo veliko kisle repe. Naredili so je 200 ton, kislega zelja pa bo nekoliko manj, okoli 150 ton. Zaradi poletne suše je letos pesa bolj drobna, kisali in pakiralo pa jo bodo po novem letu.

S prodajo v sezoni 2014/15, ko so imeli več kislega zelja kot repe, je zadovoljen. Ob koncu leta pričakuje okoli 250 tisoč evrov prihodkov, kar je več kot lani.

»V novo tehnologijo vlagam zato, da bi ljudje lahko jedli kislo repo in zelje brez konzervansov,« pravi. A čeprav kislo zelje in repo brez konzervansov v vrečkah na domačem trgu ponuja že tretje leto, s težavo prodira v trgovske verige. »Morda tudi zato, ker sta moje zelje in repa manj kisla in slana, saj se sol izgubi pri pasterizaciji,« razmišlja.

Repa in zelje brez konzervansov za Mercator in Lidl

Kmetje, ki kislo zelje in repe trgovcem ponujajo v lončku, se po njegovih besedah tepejo za cente in privolijo v dumpinško ceno. Sam raje nastopa pod svojo blagovno znamko Jerin, kot je staro ime njihove kmetije.

Kislo zelje in repo Jerin brez konzervansov prodaja v Lidlu in Mercatorju. Prve količine v sezoni 2015/16 jima je dostavil prav ta teden.

Zupančevo kislo zelje in repa brez konzervansov sta naprodaj tudi v Sparu. A v lončku ter pod blagovno znamko Kmetijske zadruge Dobrunje in pod trgovsko znamko Spar.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...