Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Kmetija Ferlič dimljene postrvi trži tudi kot poslovno darilo

Čas branja: 3 min
26.11.2015  22:30
Pet ton ameriških postrvi predelajo v namaz in dimljene postrvi
Kmetija Ferlič dimljene postrvi trži tudi kot poslovno darilo
Sveže in dimljene postrvi ter ribji namaz dobavljamo celjskim gostincem in štirim vrtcem ter šolam, po novem pa so naprodaj tudi v dveh trgovinah. Danica Ferlič z ribogojske kmetije v Zvodnem pri Celju

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Danica Ferlič dodaj
Jadran dodaj

Kmetija Ferlič iz Zvodnega pri Celju se z ribogojstvom ukvarja že več kot 50 let. Najprej so ribe oddajali zadrugi, dobrih 20 let pa ameriške postrvi tržijo sami. Nove kupce so dosegli s prodajo doma in dostavo. Zadnjih deset let postrvi dimijo na bukova drva in predelajo v ribje namaze, te že prodajajo v dveh trgovinah v Celju in Šentjurju.

Gojenje rib je na istem mestu, kjer danes stoji Ferličeva kmetija, med potokom Ločnica in Hudičevim grebenom, že pred 70 leti prva začela ribiška družina Celje. Leta 1964 je ribogojnico kupil oče Danice Ferlič. »Že kot otrok sem rasla z ribami na naši kmetiji. Oče je postrvi vzrejal in jih naprej prodajal zadrugi, sami pa jih nismo prodajali,« razlaga Ferličeva. Ko sta z možem nasledila kmetijo, sta začela ribe prodajati doma. Po naročilu sta jih dostavila tudi na dom in v podjetja.

Počasi so ljudi navadili na ribje meso

»Na začetku smo imeli kar nekaj težav s tem, kako ljudi navaditi na ribe. Ribje meso takrat še ni bilo tako pogosto na jedilniku kot danes. Minilo je kar nekaj let, predem so ljudje začeli prihajati po ribe in dobili zaupanje v kakovost naših postrvi,« priznava.

Poleg ustrezne hrane je po njenih besedah kakovost rib odvisna tudi od kakovosti vode. »Naši bazeni so tik ob izviru, kjer je voda bistra in čista, zato ribe nimajo vonja po mulju, njihovo meso pa je snežno bele barve. Zelo dosledni smo tudi pri čistoči betonskih bazenov, ki jih čistimo na vsaka dva ali tri tedne,« poudarja Ferličeva.

Namesto širitve v predelavo

Vsako leto iz ribjih mladic, ki jih kupijo v gojišču pri Ilirski Bistrici, vzgojijo 20 tisoč postrvi. Približno pet ton jih prodajo svežih, druge predelajo v dimljene postrvi in v ribje namaze. Ker jim zakonodaja za dopolnilno dejavnost na kmetiji dovoljuje, da lahko pridelajo le pet ton svežih rib, pridelave ne povečujejo, ampak s predelavo zvišajo dodano vrednost končnih izdelkov.

»Ob svežih postrveh smo kupcem želeli ponuditi še kaj dodatnega, drugačnega. Sorodnik iz Salzburga, ki je postrvi dimil za nekaj tamkajšnjih hotelov, nam je izdal recepturo, drugi sorodnik pa nam je pomagal pri izdelavi peči za dimljenje,« se začetkov predelave spominja Danica Ferlič.

Celoten proces dimljenja poteka tako, da očiščene ribe za približno 12 ur pustijo v razsolu v mešanici vode, soli in rožmarina. Naslednji dan jih operejo, posušijo in obesijo v peč. Dve do tri ure jih na bukovih drveh dimijo na sto stopinjah Celzija. Po dimljenju jih vakuumsko zapakirajo.

Dimljene postrvi pošiljajo tudi po hitri pošti

Dimljene postrvi so v pokušnjo najprej ponudili prijateljem in znancem. Da bi povečali obstojnost postrvi, so se odločili za nakup aparata za vakuumsko pakiranje. Kar kmalu so dobili prva naročila za novoletna in poslovna darila. Med naročniki je bilo tudi celjsko podjetje, ki je za svoje poslovne partnerje naročilo tisoč paketov dimljenih postrvi. »Ker smo v enem mesecu morali izpolnili tako veliko naročilo, smo delali dan in noč,« se spominja Ferličeva. A se je splačalo, saj je bila to zanje daleč najboljša reklama. Čez noč so namreč dobili številne nove stranke iz Slovenije in tujine. Nekaterim dimljene postrvi tako še danes pošiljajo po hitri pošti. Leta 2007 so se odločili za sodelovanje na mednarodnem ocenjevanju rib in ribjih izdelkov Alpe-Jadran v Avstriji in za namaz iz dimljene postrvi prejeli srebrno priznanje.

Na trgovskih policah v Celju in Šentjurju

Največ svežih rib prodajo na domačem dvorišču poleti. Med mrtvo sezono, med jesenjo in pomladjo, pa manjše povpraševanje po svežih ribah uspešno nadomeščajo s prodajo dimljenih postrvi in namazov na tržnicah, priložnostnih stojnicah in v nakupovalnih središčih. Z dimljenimi postrvmi in namazi so prodrli v prvi dve trgovini - v Domačo štacuno v Celju in v Tuševo Keo v Šentjurju.« Da podaljšamo rok uporabe izdelkov, se potrudimo, da namaze trgovinam dostavimo dvakrat na teden. Zato bi se radi širili v bližnje trgovine,« dodaja sogovornica.

Dostavljajo šolam, vrtcem in gostincem

Med njihovimi rednimi odjemalci svežih in dimljenih rib in ribjih izdelkov so štirje celjski vrtci in šole, v mreži stalnih kupcev imajo tudi nekaj celjskih gostinskih lokalov. »Kar polovico cene sveže postrvi pomeni strošek hrane, nam na koncu meseca ostane za eno dobro plačo ali bolj skromni dve,« prihodke od prodaje na grobo ocenjuje Ferličeva. Prihodnje leto bo kmetijo prevzel sin, ki namerava ob ribogojnici odpreti še prostor za piknike s kulinarično ponudbo domačih ribjih jedi.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 37

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030

Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh