Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Katere drastične spremembe pri ravnanju z zvermi zahteva Sindikat kmetov Slovenije in kako jih podpira Šarec
Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko
Rešitve za večji odvzem volkov  Rešitve za večji odvzem volkov Kako se spreminja postopek za odstrel volka po interventnem zakonu in posebnih odločbah
Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Pozor, v Srbiji zaznali afriško prašičjo kugo Bolezen je za prašiče neozdravljiva, ljudje pa se z njo ne morejo okužiti

Slovenski start-up Kloster Kitchen osvaja Evropo z ingverjevim napitkom

Čas branja: 2 min
11.02.2016  22:30
Z novimi distributerji v Avstriji in Nemčiji ter širitvijo na dva trga nameravajo letos preseči milijon evrov prihodkov
Slovenski start-up Kloster Kitchen osvaja Evropo z ingverjevim napitkom
Recepturo za ekološki ingverjev napitek IngwerTrink sta Maja in Primož Wasa razvila po starih receptih nemških samostanov. Foto: Arhiv Ingwer Trink

Obveščaj me o novih člankih:  
Primož Wasa dodaj
Maja Wasa dodaj
Primož Wasom dodaj
Rotary dodaj
Mario Fürstom dodaj

Pod blagovno znamko Kloster Kitchen mlada zakonca Maja in Primož Wasa iz Dravograda že tretje leto tržita ekološki ingverjev napitek IngwerTrink. Prodajati sta ga začela na tržnicah na avstrijskem Koroškem. S partnerjem sta septembra lani v Švici ustanovila start-up podjetje Kloster Kitchen Öko Fairtrade. Od takrat so obnoreli kupce, proizvodnjo in prodajo pa skokovito povečali. Po širitvi prodaje iz Avstrije in Nemčije še v Švico in Slovenijo letos pričakujejo vsaj milijon evrov prihodkov.

»Verjamemo, da bomo ta cilj dosegli ali presegli, čeprav smo start-up in čeprav smo šele septembra odprli podjetje, ki je do konca leta ustvarilo 80 tisoč evrov prihodkov,« pravi Maja Wasa, ki je v podjetju Kloster Kitchen odgovorna za razvoj in proizvodnjo.

 

Po prve kupce na tržnico

wasa-maja03-xx.1455221456.jpg.o.240px.jpg
»S prodajo poživljajočega ingverjevega napitka na štirih trgih letos pričakujemo vsaj milijon evrov prihodkov,« je optimistična Maja Wasa iz podjetja Kloster Kitchen.

Idejo za ingverjev napitek je dobila pred leti, ko je imela zdravstvene in osebne težave. Med iskanjem alternativne rešitve je iz nemških samostanov dobila več receptov s poživljajočim ingverjem, s to rastlino pa se je začela intenzivno ukvarjati. Z možem Primožem Wasom sta po starih receptih iz samostanov razvila ingverjev napitek in se vrgla med podjetnike.

Pri razvoju poslovne ideje so ji pomagali v Regionalni razvojni agenciji Dravograd. Vključila se je v njihov projekt Podjetno v svet podjetništva, kjer mladim z univerzitetno izobrazbo ponujajo štirimesečno zaposlitev in aktivno izobraževanje. Na predstavitvi poslovnih idej, s čimer se je projekt Podjetno v svet podjetništva končal, je z ingverjevim napitkom navdušila predstavnike avstrijskega Rotary kluba, ki so ji svetovali, da ga začne prodajati na trž­nici na avstrijskem Koroškem. S Primožem sta začela na tržnici v Velikovcu, potem pa še v Celovcu in Beljaku.

 

S partnerjevim vložkom do distribucijske mreže

 

Prelomnico so imeli septembra lani, ko so s partnerjem Ma­riem Fürstom v švicarskem Cudrefinu odprli podjetje Kloster Kitchen. Vanj je Fürst vložil 300 tisoč evrov zagonskega kapitala in tako postal 49-odstotni lastnik, 51-odstotna lastnika pa sta zakonca Wasa. V slabega pol leta so v Avstriji in Nemčiji zgradili mrežo distributerjev, ki ekološki ingverjev napitek tržijo v trgovinah. Prodajo širijo po Švici, dogovarjajo pa se tudi o prodoru v trgovine po Sloveniji.

Prek grosistov prodajo 80 odstotkov steklenic, po desetino pa v svoji spletni trgovini in na tržnicah. »Pri neposredni prodaji na tržnicah vztrajamo, da ohranjamo oseben stik s kupci,« pravi sogovornica. Njihov napitek kupujejo tako mladi kot starejši, družine, športniki, ljubitelji joge in velnesa, ki prisegajo na bolj kakovostno naravno hrano.

 

Ingver še vedno lupijo na roke

 

Uporabljajo ekološki ingver iz Kitajske. »Bližnji prijatelj je poslovno veliko na Kitajskem in je tudi sam obiskal kmete, ki pridelujejo naš ingver. O pridelavi smo se namreč želeli prepričati na svoje oči,« razlaga Maja Wasa. Od lanskega avgusta so predelali okrog 2.500 kilogramov ingverja, februarja pa bodo predelali dodatnih dva tisoč kilogramov.

Do lanskega avgusta so popolnoma vse delali sami - lupili, mešali in polnili steklenice. Z ustanovitvijo podjetja pa so se profesionalizirali, da lahko proizvedejo večje količine. Sveži ingver še vedno ročno lupijo v Sloveniji, sestavine mešajo in steklenice polnijo pa v Avstriji. »Kakovostna voda je pomembna, da je napitek kakovosten, zato je iz izvira v kraju Ebenthal blizu Celovca, kjer vodo črpa tudi svetovno znani proizvajalec sadnih sokov Pago,« pravi sogovornica.

 

Pozneje bi prodrli še v ZDA in Azijo

 

Lani so naredili za 20 tisoč četrlitr­skih steklenic ingverjevega napitka. Stekleničko po spletu prodajajo po 9,90 evra. Napitek je tako koncentriran, da ga priporočajo spiti dva centilitra na dan. Kljub veliki konkurenci na trgu jim prodaja raste, kar Maja Wasa pripisuje edinstvenemu okusu, poživljajočemu napitku, ekološkim sestavinam, delno ročni proizvodnji in dobri zgodbi.

V prihodnje bodo ponudbo trajnostnih izdelkov še povečali, prodajo pa želijo razširiti na ameriški in azijski trg.

 



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Med novimi 17 invazivnimi tujerodnimi vrstami v EU tudi drevo veliki pajesen in riba sočni ostriž 4

Na seznamu tujerodnih invazivnih vrst v EU je zdaj že 66 vrst;13 novih rastlinskih vrst in štiri živalske vrste pa bo od 15. avgusta...