Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Od kmeta, športnika in doktorja znanosti do Mlinarčka

Čas branja: 2 min
14.02.2016  22:35
Marko Kočevar je doktor znanosti, ki pod blagovno znamko Mlinarček razvija linijo ekoživil iz slovenskih žit
Od kmeta, športnika in doktorja znanosti do Mlinarčka
"Blagovno znamko Mlinarček bi rad razvil tako, da bo sinonim za kakovostna ekološka in cenovno dostopna živila iz slovenskih žit. Z odkupom po pošteni ceni pa bi rad podprl tudi male ekokmetovalce," pravi Mariborčan Marko Kočevar.

Marko Kočevar je kmalu po koncu doktorskega študija na področju elektrotehnike in računalništva sam sebi priznal, da delo za računalnikom ni zanj, da bi rad šel na svoje, podjetništvo pa povezal s kmetijstvom. Ob pomoči žene zdravnice Mije Kočevar že več kot leto dni predeluje in prodaja ekološke mlevske izdelke izključno iz slovenskih žit. Prodaja jih pod blagovno znamko Mlinarček.

Ponujajo več kot 50 različnih vrst ekološke moke, zdroba, kosmičev, semen in kaš. Delajo tudi mešanice semen, mešanice različnih vrst moke in mešanice kosmičev s semeni ali brez. Njihov lastni izdelek je Mlinarčkov müsli iz slovenskih ekoloških mešanih kosmičev, suhega sadja, semen in oreščkov, a brez sladkorja in konzervansov.

Potrebujejo tudi kombi in večje skladišče

Lani so predelali in prodali okoli 10 ton žit in semen, letos pa bi radi to količino vsaj podvojili. Na trgu se šele uveljavljajo, zato na vsakem koraku iščejo nove kupce in hkrati širijo ponudbo. »Za večjo ponudbo potrebujemo zmogljivejši mlin za žita, zato čakamo na razpis za sofinanciranje naložb v predelavo in trženje kmetijskih izdelkov, da vidimo, ali izpolnjujemo pogoje za prijavo," pravi.

Zdajšnji mlin, ki lahko zmelje 60 kilogramov žita na uro, pa bodo uporabljali samo za novo linijo brezglutenskih živil, ki jih nameravajo še letos dati na trg, napoveduje Kočevar. Sčasoma bi rad razvil celo linijo ekoloških izdelkov iz slovenskih žit, zato bodo že letos vložili tudi v dostavno vozilo in dodatne skladiščne prostore.

Lani predelali in prodali 10 ton ekožit

Trenutno od osmih ekoloških kmetij iz Prekmurja, Notranjske, Gorenjske in Bele krajine odkupujejo ekološko pšenico, ajdo, piro, koruzo, proso, ječmen, rž, kamut, oves, konopljo, lan ... »Žito sam meljem, pakiram in prodajam v naši trgovini v Radvanju pri Mariboru,« razlaga Kočevar. Tako se je novembra 2014 ob pomoči žene Mije predelave žit tudi lotil, kot popoldanske dejavnosti po službi. Najprej je poiskal ekološke kmete s kakovostnimi žiti. Lansko pomlad so zaloge žit kopnele, cena pa je poskočila. Poleti jih je presenetila mrtva sezona, saj v vročini peka kruha doma in jedi na žlico pri večini odpadejo. A to ju z ženo ni ustavilo. Ker prodaja v njuni trgovini, prek spleta in na glavni tržnici v Mariboru ni prinašala dovolj denarja, sta jo v drugi polovici prejšnjega leta začela širiti.

Prodajo širijo na Koroško

Najela sta sodelavko, ki ekološke mlevske izdelke znamke Mlinarček prodaja na tržnici v Mežici, na Ravnah in v Črni na Koroškem. Ekomoke in druga živila prodajajo tudi prek skupnostnega naročanja, ki ga organizira društvo Zeleni krog. »Društvo po spletu zbere naročila kupcev, ki vsakih 14 dni naročene izdelke prevzamejo v Celju, Mariboru in Ljubljani,« pojasnjuje sogovornik.

Dostavljajo šolam in vrtcem

Trenutno oskrbujejo osem šol in vrtcev, od tega pet prek javnega razpisa. Sodelujejo z nekaterimi ekološkimi kmetijami, ki iz Mlinarčkove ekomoke pečejo kruh. Njihova ekoživila so naprodaj tudi v nekaj specializiranih trgovinah in v petih trgovinah Kmetijske zadruge Šaleška dolina, trži pa jih tudi mariborska zadruga Dobrina. »Prodaja je toliko zrasla, da pokriva stroške. Upam, da bomo lahko letos čim prej že koga zaposlili,« dodaja Kočevar. Ob pomoči žene zdravnice, ki trenutno skrbi za družinski proračun, želi zdaj majhen posel tako razviti, da bo njihova blagovna znamka Mlinarček sinonim za kakovostna ekološka in cenovno dostopna živila iz slovenskih žit. Z odkupom žit po pošteni ceni želi podpreti tudi male ekološke pridelovalce.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.