V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Marko Prunk ima v Italiji že šesto mesnico

Čas branja: 2 min
15.03.2016  17:13
S 124 zaposlenimi v treh podjetjih letos načrtuje 25 milijonov evrov prihodkov, kar je za petino več kot lani
Marko Prunk ima v Italiji že šesto mesnico
Marko Prunk, ki ima v Italiji že šest mesnic, pri nas pa deset mesnic in tri trgovine, bo danes dobil priznanje za gospodarstvenika Primorske.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Marko Prunk dodaj
Radio Koper dodaj
Primorske novice dodaj
Primorje dodaj
Spar dodaj

»Prodajo slovenskega mesa bi rad z lanskih 21 letos povečal na 25 milijonov evrov in našel nove prostore za hladilnico, razsekovalnico in pakirnico mesa,« pravi podjeten mesar Marko Prunk s Krasa. Je eden od letošnjih gospodarstvenikov Primorske po izboru Radia Koper, Televizije Koper-Capodistria in Primorskih novic.

Slovensko meso gre v Italiji za med

Pred 30 leti je v družinski mesnici v Lokvah začel delati kot poslovodja. Zdaj v Postojnskih mesninah in Mesariji Prunk zaposluje sto ljudi. Še 24 ljudi ima v podjetju Prunk Carne v Italiji. Tam je leta 2012 prvo mesnico odprl v Trstu. »Pred 14 dnevi smo blizu Vidma odprli novo franšizno mesnico, ki je naša šesta v Italiji,« nakaže, da pri sosedih še računa na rast prodaje. »Italijani častijo slovensko meso, zanj dosežem za četrtino višjo ceno kot v Sloveniji,« dodaja.

Iščejo večje prostore

Za proizvodnjo v Sloveniji potrebujejo večje prostore, kamor bi preselili vse razen klavnice, ki bo ostala v Postojni. V obrtni coni Risnik v Divači so se potegovali za nakup zemljišča iz stečaja Primorja, v igri pa imajo še tri lokacije.

Vsak dan se peljejo v svojo razsekovalnico na Ptuj po svinjsko meso, Prašiče odkupujejo od zadrug iz Lenarta, Gornje Radgone in Slovenske Bistrice ter od kmetov z Dravskega polja, na zakol pa jih vozijo v zadrugo Rače.

V svoji klavnici v Postojni koljejo govedo, konje in drobnico slovenskega porekla, ki jih odkupujejo od kmetov in zadrug s Koroške, iz Laškega ... Predelavo svežega mesa in zorilnico imajo v Lokvah.

S svežimi mesom izključno slovenskega porekla ustvarijo večino prihodkov. Skupaj z mesninami ga prodajajo trgovskim verigam Spar in Tuš, v svojih desetih mesnicah in treh trgovinah, ki so v Goriških Brdih, Izoli in Lokvah. »Načrtujem še nekaj novih trgovin,« napoveduje. Hkrati v Slovenijo uvaža mortadelo iz Verone.

V šole in vrtce najlaže prodrejo z ekomesom

Prek javnih naročil z mesom oskrbujejo tudi 150 šol, vrtcev, bolnišnic in domov za starejše iz Ljubljane, Notranjske, Primorske in Goriške. »Cena je še vedno glavna, ne kakovost,« opaža Prunk. V šole in vrtce lažje prodrejo z ekološkim mesom, saj morajo javni zavodi kupiti desetino hrane iz ekološke pridelave. »Ko se bomo preselili v večje prostore, bomo pridobili še en certifikat, da bomo na razpisih dobili dodatne točke in morda prišli do novih naročil,« dodaja. Z javnimi razpisi je toliko dela s papirji, da se samo s tem ukvarja ena sodelavka.

Težko pridejo do dobrega mesarja

Največ problemov pa je s kadri. »Doma težje kot v Italiji najdemo dobre mesarje-prodajalce, ker je naše poklicno izobraževanje slabo. Pogrešam tudi takšne predpise, da bi lažje odpustili slabega delavca in ga nadomestili z boljšim,« še pravi Marko Prunk.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...