V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Američani bi lahko ponoreli za Ferdinandovo rebulo iz Goriških brd

Čas branja: 2 min
07.04.2016  22:30  Dopolnjeno: 08.04.2016 10:09
»Letos pričakujem za četrtino večje prihodke. Deloma zaradi višjih cen, zlasti pa zaradi večjega izvoza. Tega si obetam zaradi visoke ocene, ki jo je naša rebula prejšnji teden dobila od ocenjevalcev Roberta Parkerja, enega naj­vplivnejših vinskih kritikov,« pravi Matjaž Četrtič, gospodar vinske kleti Ferdinand iz Kojskega v Goriških brdih.
Američani bi lahko ponoreli za Ferdinandovo rebulo iz Goriških brd
To, da ekipa Roberta Parkerja, enega naj- vplivnejših vinskih kritikov, našo rebulo šteje med najboljša bela vina, kar jih je poskusila v tokratnem ocenjevanju, nam lahko pospeši izvoz.
Matjaž Četrtič, gospodar vinske kleti Ferdinand iz Brd

Obveščaj me o novih člankih:  

Ekipa Roberta Parkerja s svojimi ocenami postavlja vinske smernice, vina, ki jih visoko oceni, pa cenijo tudi vinski trgovci in poznavalci. Zato tudi Četrtič upa, da mu bodo lepe ocene, ki so jih od Parkerja dobile njegove rebule treh različnih stilov, pospešile izvoz, zlasti v ZDA, hkrati pa mu tudi doma pripeljale nove kupce. Sveži rebuli in v lesu šolani rebuli época je Parker dal 88 in 89 točk, s tem pa ju je uvrstil med zelo dobra vina. Macerirano rebulo brutus z 90 točkami pa je vključil med izjemna vina s kompleksnostjo in karakterjem. »Bolj kot visokih ocen sem vesel tega, da je Parkerjeva ekipa našo rebulo štela med najboljša bela vina, kar jih je poskusila v tokratnem ocenjevanju, in da se ji zdi vredna pozornosti tudi zaradi razumnih cen,« pravi Četrtič.

Penina sinefinis iz grozdja z obeh strani Brd

Vinska klet Ferdinand, ki se imenuje po Matjaževem dedu, izstopa prav po rebuli - avtohtoni sorti, ki je doma v Goriških brdih.

Poleg treh tipov rebule - klasične, v hrastovih sodih zorjene époce in naravnega maceriranega vina brutus - ponujajo še penino iz rebule, ki jo od leta 2008 tržijo pod blagovno znamko Sinefinis, kar latinsko pomeni brez konca, brez meje. »Penino iz rebule po klasični metodi pridelujeva s kolegom Robertom Prinčičem iz vinske kleti Gradisciutta iz Collia, torej z italijanske strani Brd, iz mojega in njegovega grozdja,« pravi Četrtič. V vsakem letniku imata 20 tisoč steklenic penine sinefinis, ki izhaja iz dveh držav, a enega območja - Brd. Za prodajo te penine sta odprla podjetje Sinefinis, ki ustvari okoli sto tisoč evrov prihodkov na leto. Do ideje, da bi kot vinarja združila moči in skupaj pridelala vino, sta prišla med študijem MBA v Trstu.

Zaradi birokracije s podjetja na kmetijo

Matjaž Četrtič obdeluje šest hektarjev vinogradov, v letniku 2015 pa pričakuje okoli 30 tisoč steklenic vina. »Penina je trenutno v fazi fermentacije v steklenicah, še ta mesec pa bomo polnili sveža vina zadnjega letnika,« dodaja. Letos pričakuje 20-odstotno rast prodaje, lanskih prihodkov pa ne razkriva. Vinarstvo so s podjetja lani prenesli na kmetijo, ker imajo tako manj opravka s papirji.

Medtem ko je na domačem trgu še vedno precejšnje povpraševanje po rdečih sortah, zlasti po njihovi rdeči époci in cabernet sauvignonu, med belimi vini prednjači klasična rebula. V Italiji najbolje prodajajo penino in sveža bela vina, še posebej rebulo. V ZDA pa iščejo bolj zahtevne stile vin, ki jih druge vinske destinacije nimajo, denimo macerirana vina, pridelana v sodih.

Izvozili bi 70 odstotkov vina

Večje prihodke si obetajo tudi od večjega izvoza. »Radi bi izvozili 70 odstotkov vina,« o letošnjih načrtih pravi Četrtič. Usmerjajo se zlasti v Italijo in ZDA. Prvi trg jim je blizu, ima visoko vinsko kulturo, hkrati ceni briška vina. Ameriški trg pa ima velikanski razvojni potencial, veliko kupno moč in je dovzeten za vse stile vin. Občasno vina izvažajo še v Belgijo, na Nizozemsko, v Srbijo in Švico.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...