Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kako je davkarjem vino zmešalo glave

Čas branja: 2 min
18.04.2016  22:30
Kmetom ni jasno, kako legalno prodajati vino, uradnega pojasnila pa ne dobijo
Kako je davkarjem vino zmešalo glave
Vas zanima, kako lahko nekdo v vašem imenu zakonito prodaja vino? Na odgovor Fursa bo treba še počakati, medtem pa vas lahko že obišče inšpektor.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

»Inšpektor je zahteval, da uredimo prodajo vina prek gostinca, a hkrati nam ni znal povedati, kako točno naj to naredimo,« nam je sporočila bralka. Vino točijo in prodajajo sami, za kar jim ni treba izdajati računa, hkrati pa zanje vino prodajajo v nekem lokalu. Zdaj je inšpektor lokalu naložil, da morajo račune, ki jih izdajo za prodajo omenjenega vina, davčno potrditi. Ob tem pa jim ni znal podrobno pojasniti, kako naj stvari uredijo, pravi bralka. Zato smo vprašali finančno upravo, kako naj bralka stvari uredi, da bodo vino prodajali v skladu z zakonom. A pravega odgovora po tednu dni čakanja nismo dobili.

Kmet lahko iz lastnega grozdja pridelano vino proda brez računa, če je obdavčen pavšalno na podlagi katastrskega dohodka, ni zavezanec za DDV in prodaja končnemu kupcu. Torej če pridete s plastenko k njemu.

Kmetje, ki so obdavčeni pavšalno na podlagi katastrskega dohodka, lahko vino, ki ga pridelajo iz svojega grozdja, prodajajo brez računa. To velja, če kmet ni zavezanec za DDV in prodaja končnemu kupcu, torej ne denimo gostincu. A stvari kaj kmalu niso več tako enostavne, davčni sistem za področje kmetijstva je zapleten.

Inšpektor zahteval spremembe

Tako se je na nas obrnila bralka, ki je ob obisku inšpektorja trčila ob kup neznank. Vino, ki ga pridelajo iz lastnega grozdja, točijo in prodajajo na kmetiji, torej če se pripeljete k njim s plastenko, vam jo bodo napolnili. Vino tako prodajajo tudi v nekem lokalu - v tem primeru vino zanje prodaja lastnica lokala oziroma natakarica. Kmetija torej vina ne proda lokalu, ampak lokal prodaja vino v imenu kmetije in za njen račun. V lokalu za prodano vino niso izdajali in davčno potrjevali računov v skladu z zakonodajo o DDV, pred nekaj tedni pa jih je obiskal inšpektor in jim naložil, da zadeve uredijo. Da torej izdajajo račune in jih davčno potrdijo.

»Kako naj naredimo, da bo prav?!«

»Ob tem pa inšpektor ni vedel povedati, kako naj to pravilno naredimo,« pravi bralka. »Pojma nimamo, ali moramo zdaj mi imeti blagajno, torej lokalu dostaviti posebno blagajno in račune izdajati v imenu kmetije, ali pa lahko gostinka s svojo blagajno izdaja račune tudi za nas. To je pomembno zato, da vemo, ali bo potrebna nadgraditev programa v lokalu ali ne. Radi bi uredili stvari, a ne vemo, kako naj to pravilno naredimo, kako je v tem primeru z davčno obravnavo,« razlaga bralka, ki je tudi že sama poskusila najti odgovore, a neuspešno. Zato smo prosili Furs, da nam pojasnijo, kdo je torej v tem primeru zavezan izdati račun in kdo ga davčno potrdi. A čeprav inšpektorji že hodijo po terenu in to zahtevajo od gostincev, pa konkretnega odgovora nismo dobili.

Po skoraj tednu dni čakanja brez odgovora

Na odgovore Fursa smo čakali skoraj teden dni, potem pa jih dobili včeraj nekaj po 17. uri, ko ni bilo več nikogar na voljo za dodatna pojasnila. S prejetim odgovorom si namreč ne moremo pomagati. Vprašali smo jih, ali morajo v lokalu, če prodajajo v imenu in za račun kmetije, za katero je vino del osnovne kmetijske dejavnosti, izdati račun? Kakšen mora biti ta račun, kaj vse mora vsebovati? Ali morajo takšen račun tudi davčno potrditi? Teh odgovorov nismo dobili. Tako bralki, ki bi rada za lokal, kjer zanjo prodajajo vino in so dobili odločbo inšpektorja, uredila stvari tako, da bo prav, po tednu dni še vedno ne moremo dati odgovora.

Če prodajate vino v okviru vinotoča, izdate račun

Na Fursu so nam sicer pojasnili, kako je, če se vino prodaja v okviru vinotoča. Glede na to, da smo dobili ta odgovor, čeprav nismo spraševali po njem, ga pač objavljamo. Vinotoč sodi v dopolnilno dejavnost turizem na kmetiji, kar pomeni, da je za opravljanje te dejavnosti treba imeti dovoljenje upravne enote. V vinotoču se pijača streže, lahko se prodaja tudi določena vrsta hrane. V okviru vinotoča je torej treba za prodano vino izdati račun, in če je ta plačan z gotovino, ga je treba tudi davčno potrditi.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Preberite tudi:

21.04.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...