Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.
Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6. Agrobiznis konferenci v Ljubljani. Dobili bomo letošnjega najboljšega podjetnika v kmetijstvu, najbolj inovativen izdelek in najboljši izdelek po izboru porabnikov. Podelili bomo tudi posebno priznanje za inovativnost.
Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Kako bi na Krasu zaslužili dodaten milijon evrov Milijon evrov dodatnega zaslužka bi pripeljali na Kras tako, da bi vse vino iz grozdja sorte refošk prodajali kot teran PTP za (najmanj) tri evre na liter

Bum, po lastnikih kmetijskih zemljišč, gozdov, po vinarjih in čebelarjih! Kakšen bo davek po novem?

Čas branja: 3 min
20.04.2016  12:53
Predstavljamo verjetne nove obdavčitve kmetijskih zemljišč, gozdov, čebelarjev, vrtnarjev, vinarjev, oljkarjev in kmetovalcev
Bum, po lastnikih kmetijskih zemljišč, gozdov, po vinarjih in čebelarjih! Kakšen bo davek po novem?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Kmetje se razburjajo, ker se jim bo prihodnje leto povišala obdavčitev - to je katastrski dohodek. In vsak ima svoje predloge - od finančnega do kmetijskega ministrstva in zbornic.

Kakšen predlog pa bo na koncu oblikovala vlada in ga poslala v državni zbor? Predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (osnova za izračun davka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti) je sicer še med vladnimi gradivi in naj bi ga vlada obravnavala v drugem tednu maja. Predstavljamo nekaj možnih rešitev.

Najprej pa osnove: kako so kmetje, čebelarji sploh obdavčeni? Lahko so po pavšalu. Torej imajo določen katastrski dohodek glede na zemljišče in pridelavo, ta se potem všteva v dohodnino. Pri tem pa so upoštevane oprostitve - če je katastrski dohodek nižji od 200 evrov, ni obdavčen, prav tako čebelarji nimajo obdavčenega dohodka iz 40 panjev. Vsi pridelovalci se vedno lahko odločijo tudi, da bodo vodili knjige in bili obdavčeni po dejanskih prihodkih in odhodkih. Ta možnost bo ostala tudi v prihodnje.

Osnova za izračun katastrskega dohodka bo ekonomski račun za kmetijstvo in gozdarstvo (tega na podlagi cen določi statistični urad), zmanjšan za ocenjene stroške pri posamezni dejavnosti.

Kakšne novosti torej prinaša nova zakonodaja?

 1. Kmetijska zemljišča

  Katastrski dohodek, ki je dejansko pavšalna ocena tržnega dohodka iz dejavnosti kmetijstva (in gozdarstva), ki bi ga bilo mogoče doseči s povprečno ravnijo pridelave (torej ni nujno, da vaše zemljišče toliko zasluži - lahko več ali manj), se bo določil v razredih proizvodne sposobnosti za kmetijska zemljišča na podlagi bonitetnih točk - torej na podlagi tega, kako dobro je zemljišče... Boniteta je torej podatek o proizvodni sposobnosti zemljišč. Ta se vodi v zemljiškem katastru po predpisih o evidentiranju nepremičnin.

  Skratka, lastniki kmetijskih zemljišč (če ne boste določili drugega, dejanskega uporabnika na davkariji, ki bo izjavo, da je uporabnik zemljišča, davkariji tudi poslal), boste plačali 10 odstotkov ocenjene tržne vrednosti možne pridelave iz ekonomskega računa za zadnjih pet let (poenostavljeno: država vam bo izračunala, koliko bi na svoji zemlji lahko zaslužili in upoštevala 90-odstotne stroške, preostalo pa bo vaš katastrski dohodek, ki se bo všteval v dohodnino).

  Kako pa bodo obdavčena kmetijska zemljišča, ki niso v aktivni rabi? V okviru davka na premoženje, je zapisano v obrazložitvah predloga novega zakona. Kaj konkretno to pomeni? Odgovor finančnega ministrstva še čakamo.

 2. Posebne kulture

  Po novem predlogu zakona pa bodo pavšalno, torej po katastrskem dohodku, lahko obdavčeni tudi pridelovalci posebnih vrst, za katere so morali do zdaj voditi knjigovodstvo na podlagi dejanskih prihodkov in stroškov. To bodo torej po novem tudi zelenjadnice (vrtnine) in zelišča v intenzivni pridelavi (torej več kot ena zelenjadnica ali zelišče na isti površini v posameznem letu), pa tudi denimo jagode, artičoke, šparglji. Tudi vzreja polžev na njivah se bo lahko obdavčila po katastrskem dohodku. Še vedno pa pavšalno, torej po katastrskem dohodku, najverjetneje ne boste mogli biti obdavčeni tisti, ki pridelujete zelenjavo v rastlinjakih, ki pridelujete okrasne rastline ter vsa pridelava, ki ni vezana na zemljišče.

 3. Čebelarji

  Po zdaj predlaganem zakonu šteje, da je 40 odstotkov tržnega dohodka (ta se izračuna kot povprečna vrednost proizvodnje medu v proizvajalčevih cenah za zadnjih pet let) katastrski dohodek. Torej bi znašali stroški 60 odstotkov. Kmetijsko gozdarska zbornica predlaga, da bi stroški znašali 80 odstotkov.

  Veljale bodo sicer prehodne določbe, to pomeni, da se v letu 2017 za pripis katastrskega dohodka in pavšalne ocene na čebelji panj upošteva polovica zneska, v letu 2018 pa 75 odstotkov zneska. Dodajmo, da še vedno velja, da davka - če ima čebelar 40 panjev - ne bo. Trenutno velja, da je davčna osnova za vsak naslednji panj 17 evrov.

 4. Oljkarji in vinarji

  Po katastrskem dohodku bi bila zdaj lahko obdavčena le proizvodnja denimo grozdja, ne pa vina. Kmetijsko gozdarska zbornica želi, da bi se tudi vino in oljčno olje lahko obdavčili po katastrskem dohodku in ne le po dejanskih prihodkih in odhodkih, a po višji vrednosti kot grozdje (denimo trikratni). So pa tudi za dogovor, da bi bila pavšalna obdavčitev možna denimo le za manjše pridelovalce vina in olja.

 5. Gozdovi

  Pri gozdovih se bo katastrski dohodek upošteval glede na tako imenovano proizvodno sposobnost; torej bodo pri tem upoštevali tudi rastiščni koeficient. Za gozdna zemljišča in plantaže gozdnega drevja naj bi katastrski dohodek znašal 40 odstotkov možnega zaslužka (v predlaganem zakonu naj bi namreč po predlogu finančnega ministrstva stroški znašali 60 odstotkov vseh prihodkov; na kmetijskem ministrstvu predlagajo povečanje stroškov na 80 odstotkov, prav tako na kmetijsko gozdarski zbornici).

Več o tem, kaj najbolj skrbi kmete, in o predlogih kmetijskega ministrstva ter o pojasnilih finančnega ministrstva lahko preberete na Židan za največ 100-odstotno rast katastrskega dohodka po novem izračunu, Minister Mramor bi zdaj oral še pri kmetih - katastrski dohodek gre v nebo in Finančno ministrstvo pojasnjuje strmo rast katastrskega dohodka.

Koliko sploh je katastrskega dohodka?

Ob upoštevanju podatkov ekonomskega računa za kmetijstvo in gozdarstvo bo skupni katastrski dohodek, določen s prvimi izračuni na podlagi predlagane metodologije, znašal okoli 176 milijonov evrov, kar je podobno oceni skupnega katastrskega dohodka iz prvih izračunov v letu 2013, ko je znašal okoli 190 milijonov. Ob predlaganem prehodnem obdobju bo znesek v prvem letu uveljavitve pol nižji, torej okoli 88 milijonov evrov, pravijo na finančnem ministrstvu. To je približno enako znesku, ki je bil na podlagi usklajenih kalkulacij določen za leto 2013, obenem pa dvakrat višji od zneska skupnega katastrskega dohodka, ki se je določil s prehodnim zamrznjenim stanjem v letih od 2014 do 2016, ki je izhajalo iz stanja pred uvedbo nove metode.

Kmetijsko gozdarski zbornici se zdi obdavčitev previsoka in, kot je poudaril direktor zbornice Branko Ravnik na tiskovni konferenci, je ta številka previsoka in ne izkazuje dejanskega dohodkovnega stanja v kmetijstvu. "Prava številka bi bila vsaj pol nižja. Zdaj je bila osnova za gozdarstvo 40 milijonov evrov, kmetijstvo pa 31 milijonov evrov," piše STA.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij 1

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....