V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja »Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o tržnih možnostih pravi Eva Štraser iz startupa Evegreen
Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo  Hlev s pametnim prezračevanjem omogoča varčno in do piščancev prijazno rejo Rejci, pozor, od leta 2023 bo na perutninskih in prašičjih farmah v EU obvezno prezračevanje z vračanjem toplote
Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Kaj premier Marjan Šarec obljublja kmetom za reševanje težav z zvermi Katere drastične spremembe pri ravnanju z zvermi zahteva Sindikat kmetov Slovenije in kako jih podpira Šarec
Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage
Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje brez oranja ter subvencije zgolj za orodja za plitko obdelavo tal in dobro sejalno tehniko

Mlekarna Planika ponuja sir s soško postrvjo

Čas branja: 2 min
26.05.2016  22:30
Zadnja novost med njihovimi jogurti pa je ekojogurt z ekološkim konopljinim oljem ­s kme­tije Ileršič iz Cerknice
Mlekarna Planika ponuja sir s soško postrvjo

Obveščaj me o novih člankih:  

Da si lahko inovativen tudi pri siru, so v Mlekarni Planika iz Kobarida že dokazali lani, ko so sir popestrili s konopljinimi vršički, o čemer smo že pisali v članku ( Sir s konopljinimi vršički združil mlekarno in kmeta). Zdaj so šli še korak dlje in skupaj z Ribiško družino Tolmin razvili sir s koščki prekajene soške postrvi. Hkrati nadaljujejo sodelovanje z ekokmetijo Ileršič iz Cerknice, ki goji industrijsko konopljo. Njeno olje so vmešali v ekojogurt. V inovativnem soškem siru so prepletli okuse Posočja - mleka s tamkajšnjih planin in postrvi. Osnova je sir kober, ki ga v Planiki delajo iz mleka krav, ki se pasejo v neokrnjeni naravi Soške doline. Sirni masi dodajo koščke dimljene soške postrvi. Na območju sotočja reke Soče in Tolminke postrvi goji Faronika, podjetje ribiške družine Tolmin. Vedno zadostna količina čiste hitro tekoče vode omogoča vzrejo najboljše ribe.

»Tako smo v soškem siru povezali dva na videz nezdružljiva okusa, hkrati pa gradimo novo kulinarično in poslovno zgodbo Soške doline,« pravi direktorica mlekarne Anka Lipušček Miklavič. S soškim sirom poudarjajo poreklo Posočja in obenem povezujejo tri dejavnosti - kmetijstvo, ribištvo in turizem.

Sir z okusi Soče in planin

8,87

milijona evrov prihodkov je Mlekarna Planika imela lani.

9,14

milijona evrov pa so znašali njihovi predlanski prihodki.

Na etiketi soškega sira najdemo logotip podjetja Faronika, prek katerega Ribiška družina Tolmin trži postrvi in tudi kaviar iz njihovih iker, ter destinacijski znak doline Soče.

Novi sir »z okusi Soče in planin« že prodajajo v Mercatorju, Tušu in Sparu, dogovarjajo pa se tudi z drugimi trgovci in kmetijskimi zadrugami, da ga uvrstijo na svoje police.

Soški sir je narejen iz mleka, ki ga ne homogenizirajo, ampak le pasterizirajo, da ohranijo nežno mlečen, a hkrati bogat in poln okus. V svetlo rumenem siru so rožnati koščki prekajene postrvi. Sir zori na lesenih policah, kjer ga vsak dan ročno obračajo, pravijo v Mlekarni Planika.

Tudi za turiste in gostince

S soškim sirom bi radi navdušili tudi goste, ki v Posočju preživljajo počitnice. Računajo pa tudi na to, da ga bodo na svoj jedilnik vključili gostinci. »Sir je res nekaj posebnega, riba se okusi, tako da se ves sir zdi rahlo dimljen,« dodaja Anka Lipušček Miklavič.

Najprej sir s konopljo, zdaj še jogurt

MAR-7089-EKO-jogutt-konoplja.1464283507.jpg.o.240px.jpg

Skupaj z ekokmetijo Ileršič so pripravili ekološki jogurt s konopljinim oljem. Maščobe v jogurtu omogočijo, da se zdravju koristni kanabinoidi iz konop­ljinega olja pri presnovi bolje sproščajo v telo.

Idejo za kombiniranje industrijske konoplje z mlečnimi izdelki je Anka Lipušček Miklavič dobila ob gledanju kmetijske oddaje, kjer je videla, kako Tomaž Ileršič z Notranjskega prideluje konopljo. Ob navdušenju nad tem, kaj vse je mogoče pridelati iz ene rastline, je živilskim tehnologinjam predlagala, naj razmislijo, kako bi s konopljo obogatili mlečne izdelke. Začeli so s sirom, zdaj pa z jogurtom.

Na Ileršičevi kmetiji so pred nekaj leti pridelovali in redili skoraj vse - od telet, zelenjave, sadja, sokov, kisa, jajc, žita do jagodičevja. Česar niso porabili sami, so prodali.« A prihodek je bil skromen, razpršena pridelava pa je povzročala precej logističnih težav. Za ožjo specializacijo so se odločili zaradi pogoste suše. Najbolj jih je prepričala industrijska konoplja. Predelovati so jo začeli v hladno stisnjeno olje, vršičke so posušili za čaj ali smutije, ponujajo cela in oluščena semena, ki jih meljejo v moko in še finejše konop­ljine proteine.

V zadnjih štirih letih je pridelava konoplje postala njihova glavna kmetijska dejavnost. Letos jo pridelujejo na 6,5 hektarja. Trenutno pridelajo le odstotek vse slovenske industrijske konoplje, a bi je radi več. »Kupili ali najeli bi dodatno zemljo za konopljo,« dodaja Tomaž Ileršič.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Kmetje, večino strojev lahko vržete v koprive 18

Denar za kmetijstvo se preliva v industrijo, ki razvija drage ogromne priključke in traktorje, kmet Branko Majerič zagovarja kmetovanje...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Zgodba s kmetije: nova generacija hmeljarjev bi se širila, iščejo dobra zemljišča

Hmeljarska kmetija Šalej blizu Žalca že ima sodoben obrat za strojno obiranje in sušenje hmelja, postavili bodo tudi hladilnico

AGROBIZ
Novice
Novice Lažja pot za ameriško govedino na trg EU 1

ZDA in EU so v petek podpisale sporazum, ki zadeva ameriški izvoz govedine v EU - vprašanje ostaja, ali je to korak k pomiritvi v...

AGROBIZ
Novice
Novice Priložnosti v hmeljarstvu: pivovarji sklepajo dolgoročne pogodbe s pridelovalci, zanima jih povečanje nasadov

Slovenija je tretja največja pridelovalka hmelja v Evropi in četrta največja na svetu; 119 slovenskih hmeljarjev je lani pridelalo...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Krave in telički na kmetiji Flis-Četina poslušajo klasično glasbo 13

V novi sirarni predelajo do 800 litrov mleka na dan; živali poleg klasične glasbe razvajajo tudi s prhami in masažnim robotom; krave...

AGROBIZ
Novice
Novice Celjske mesnine bi kupile Ptujsko klet

O tem se bodo avgusta pogovarjali s Perutnino Ptuj, lastnico omenjene kleti

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Poprask-Potočnik se bo širila v turizem 1

Najbolj znani so po domačih piškotih in marmeladah

AGROBIZ
Novice
Novice Po svetu rastejo proizvodnja piva in nova hmeljišča 9

Vsa hmeljišča na svetu skupaj presegajo 61 tisoč hektarjev, zaradi ugodne cene hmelja, ki pokrije stroške, in večje proizvodnje piva...