Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Z ekozačimbami Serious Blends pusto meso zadiši kot slastna pica

Čas branja: 3 min
09.06.2016  22:30
Naveličana dolgočasnih začimb iz »časa Titove kuhinje« sta mlada Celjana razvila sodobne mešanice ekozačimb polnega okusa
Z ekozačimbami Serious Blends pusto meso zadiši kot slastna pica
Žan Bračič in Sašo Jovačič (desno) želita med svoje stranke pritegniti čim več trgovin in distributerjev, ki bi njune zeliščne mešanice tudi izvažali.

Serious Blends je blagovna znamka začimbnih mešanic, s katero prehranski svetovalec Sašo Kovačič in biotehnolog Žan Bračič iz Celja, oba stara 24 let, nagovarjata moške med 25 in 40 letom, ki radi kuhajo in hkrati skrbijo za lepo postavo. Njuna zadnja mešanica pusto puranje meso in na sopari kuhan riž po okusu približa slastni italijanski pici. Razvila sta jo za obiskovalce fitnesov, obremenjene s preštevanjem kalorij.

»Sva velika ljubitelja začinjene hrane. Med brskanjem po spletu sva opazila, da na tujih trgih raste ponudba začimbnih mešanic. A ne klasičnih, še iz časa 'Titove kuhinje', kot jih najdemo na policah naših trgovin,« Sašo Kovačič razlaga, kako sta dobila idejo za mešanje začimb. Najprej sta analizirala ponudbo na našem trgu in pokupila vse začimbe iz trgovin.

serious-blends-3.1465495288.jpg
V dobrega pol leta sta razvila recepture treh začimbnih mešanic Serious Blends: »limona in česen«, »original« ter »sladko-pekoče«.

Ne goljufata z ojačevalci okusa

Za test sta izbrala doma posušeno in zmleto rdečo papriko ter posušen origano, baziliko in timijan, ki jih je Žanova mama pridelala na ekološki kmetiji. »Razlika v okusu med začimbami s police in doma pridelanimi je bila neverjetna. Kot da ne gre za iste začimbe. Poleg tega so kupljene mešanice vsebovale vse drugo kot začimbe. Z umetnimi dodatki industrija podaljša življenjsko dobo, poveča neto maso, ojača okus in prepreči strjevanje,« pojasnjuje Žan Bračič. To je še dodatno utrdilo njuno prepričanje, da lahko s kakovostnimi sestavinami dosežeta veliko boljše arome kot z ojačevalci okusa.

Naš ekočesen predrag, zato kupujeta nemškega

Kljub temu se nista ustavila pri klasičnih okusih z domačega zeliščnega vrta. »Bolj so naju pritegnili nevsakdanji okusi in nenavadne kombinacije. Želela sta ustvariti nekaj povsem novega, česar še ni na trgu,« zagotavljata. Osnovne recepte sta izbrskala na spletu in jih začela postopoma prilagajati svojemu okusu.

Za razvoj receptur za tri mešanice, »limona in česen«, »original« in »sladko-pekoče«, sta potrebovala dobrega pol leta. »Najprej sva se morala odločiti, katere začimbe bodo dominantne. Nato sva izbrala še druge začimbe z blažjim okusom in ugotovila prave kombinacije,« pojasnjujue Bračič.

Kot eno glavnih sestavin sta izbrala česen. »Nisva želela uporabiti kitajskega, ampak slovenskega. A cena, ki nama jo je ponudil domači pridelovalec, je bila popolnoma nekonkurenčna,« Bračič razkriva glavni zadržek pri izbiri domačega dobavitelja. Končala sta pri nemškem dobavitelju ekološkega česna.

Edini konzervans je piranska sol

Čeprav sta na začetku večino sestavin dobavljala neposredno od slovenskih pridelovalcev, danes od kmetov odkupita dobro tretjino. »Ugotovila sva, da od distributerjev dobiva surovine boljše kakovosti, saj kmetje ne morejo odstraniti toliko nečistoč kot tam, kjer so postopki utečeni. S tem prihraniva veliko časa. Drugače bi lahko cele dneve samo čistila in sušila zelenjavo, za razvoj blagovne znamke pa bi nama zmanjkalo časa,« dodajata.

Surovin ne skladiščita, ampak jih naročata sproti. Tako prihranita pri stroških skladiščenja, hkrati pa pridobita pri svežini začimb. Edini konzervans, ki ga dodajata, je pet gramov piranske soli. Čeprav so vse sestavine njunih začimbnih mešanic ekološkega izvora, se za certificiranje izdelkov kot ekoloških nista odločila. »Ekološki certifikat sam po sebi še zdaleč ni zagotovilo za kakovost izdelka. Bolj kot certifikatu želiva, da kupci verjamejo najini blagovni znamki,« pojasnjujeta.

Višja cena zaradi višje kakovosti

»Kilogram surovin za najine začimbe v povprečju stane vsaj petkrat več od surovin, ki jih najdete v konvencionalnih mešanicah,« argumentirata, zakaj za stekleničko njune začimbne mešanice zaračunata 6,29 evra.

Pri določanju cene sta upoštevala tudi ceno podobnih izdelkov na svetovnem trgu. Za primerjavo sta iz ZDA naročila štiri različice začimbnih mešanic iz ekoloških sestavin. Čeprav sta za vsako od njih plačala 10,99 evra, sta bila zelo razočarana nad okusom in kakovostjo.

Prodala prvih tisoč stekleničk začimb

Do zdaj jima je zgolj s promocijo na družabnih omrežjih in gverilskim trženjem med obiskovanjem kulinaričnih prireditev uspelo prodati tisoč stekleničk začimb.

Pred dvema tednoma sta začela tudi spletno prodajo. »Želiva pridobiti čim več trgovin in distributerjev, ki bi bili pripravljeni najine začimbne mešanice tudi izvažati. Pravkar navezujeva tudi stik z večjimi slovenskimi trgovci,« pravita, Skrbi s tem, da bi težko izpolnila večje naročilo, nimata, saj lahko tisoč stekleničk sama napolnita v tednu dni.

Opozorilo:

V prvotni verziji članka smo pod fotografijo v napačnem vrstnem redu zapisali imeni sogovornikov. Na levi je Žan Bračič, na desni pa Sašo Kovačič. Napačno smo napisali tudi, da je lastnica ekološke kmetije Sašova mama, čeprav je Žanova mama. Cena začimbne mešanice, ki je bila prvotno napisana v članku, je bila začasna in akcijska, zdaj pa piše redna cena. Za napake se opravičujemo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost