Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Koroška zadruga: bolj se splača prireja mleka kot reja živine Odkupna cena goveda je slabša kot pred enim letom, pravi direktorica zadruge Danica Ramšak
Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa
KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta KGZ Sloga kmetom priskrbi in proda teleta Povpraševanje po uhlevljanju raste, s tem zadruga ustvari desetino prihodkov
Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge
Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov  Za odpravo škode v gozdovih na dveh razpisih 3,41 milijona evrov Vnos podatkov v elektronski sistem in prijava na oba razpisa poteka od 8. aprila do zaprtja razpisov, kar bo objavljeno na spletni strani kmetijskega ministrstva in Programa za razvoj podeželja

Z ekozačimbami Serious Blends pusto meso zadiši kot slastna pica

Čas branja: 3 min
09.06.2016  22:30
Naveličana dolgočasnih začimb iz »časa Titove kuhinje« sta mlada Celjana razvila sodobne mešanice ekozačimb polnega okusa
Z ekozačimbami Serious Blends pusto meso zadiši kot slastna pica
Žan Bračič in Sašo Jovačič (desno) želita med svoje stranke pritegniti čim več trgovin in distributerjev, ki bi njune zeliščne mešanice tudi izvažali.

Obveščaj me o novih člankih:  

Serious Blends je blagovna znamka začimbnih mešanic, s katero prehranski svetovalec Sašo Kovačič in biotehnolog Žan Bračič iz Celja, oba stara 24 let, nagovarjata moške med 25 in 40 letom, ki radi kuhajo in hkrati skrbijo za lepo postavo. Njuna zadnja mešanica pusto puranje meso in na sopari kuhan riž po okusu približa slastni italijanski pici. Razvila sta jo za obiskovalce fitnesov, obremenjene s preštevanjem kalorij.

»Sva velika ljubitelja začinjene hrane. Med brskanjem po spletu sva opazila, da na tujih trgih raste ponudba začimbnih mešanic. A ne klasičnih, še iz časa 'Titove kuhinje', kot jih najdemo na policah naših trgovin,« Sašo Kovačič razlaga, kako sta dobila idejo za mešanje začimb. Najprej sta analizirala ponudbo na našem trgu in pokupila vse začimbe iz trgovin.

serious-blends-3.1465495288.jpg
V dobrega pol leta sta razvila recepture treh začimbnih mešanic Serious Blends: »limona in česen«, »original« ter »sladko-pekoče«.

Ne goljufata z ojačevalci okusa

Za test sta izbrala doma posušeno in zmleto rdečo papriko ter posušen origano, baziliko in timijan, ki jih je Žanova mama pridelala na ekološki kmetiji. »Razlika v okusu med začimbami s police in doma pridelanimi je bila neverjetna. Kot da ne gre za iste začimbe. Poleg tega so kupljene mešanice vsebovale vse drugo kot začimbe. Z umetnimi dodatki industrija podaljša življenjsko dobo, poveča neto maso, ojača okus in prepreči strjevanje,« pojasnjuje Žan Bračič. To je še dodatno utrdilo njuno prepričanje, da lahko s kakovostnimi sestavinami dosežeta veliko boljše arome kot z ojačevalci okusa.

Naš ekočesen predrag, zato kupujeta nemškega

Kljub temu se nista ustavila pri klasičnih okusih z domačega zeliščnega vrta. »Bolj so naju pritegnili nevsakdanji okusi in nenavadne kombinacije. Želela sta ustvariti nekaj povsem novega, česar še ni na trgu,« zagotavljata. Osnovne recepte sta izbrskala na spletu in jih začela postopoma prilagajati svojemu okusu.

Za razvoj receptur za tri mešanice, »limona in česen«, »original« in »sladko-pekoče«, sta potrebovala dobrega pol leta. »Najprej sva se morala odločiti, katere začimbe bodo dominantne. Nato sva izbrala še druge začimbe z blažjim okusom in ugotovila prave kombinacije,« pojasnjujue Bračič.

Kot eno glavnih sestavin sta izbrala česen. »Nisva želela uporabiti kitajskega, ampak slovenskega. A cena, ki nama jo je ponudil domači pridelovalec, je bila popolnoma nekonkurenčna,« Bračič razkriva glavni zadržek pri izbiri domačega dobavitelja. Končala sta pri nemškem dobavitelju ekološkega česna.

Edini konzervans je piranska sol

Čeprav sta na začetku večino sestavin dobavljala neposredno od slovenskih pridelovalcev, danes od kmetov odkupita dobro tretjino. »Ugotovila sva, da od distributerjev dobiva surovine boljše kakovosti, saj kmetje ne morejo odstraniti toliko nečistoč kot tam, kjer so postopki utečeni. S tem prihraniva veliko časa. Drugače bi lahko cele dneve samo čistila in sušila zelenjavo, za razvoj blagovne znamke pa bi nama zmanjkalo časa,« dodajata.

Surovin ne skladiščita, ampak jih naročata sproti. Tako prihranita pri stroških skladiščenja, hkrati pa pridobita pri svežini začimb. Edini konzervans, ki ga dodajata, je pet gramov piranske soli. Čeprav so vse sestavine njunih začimbnih mešanic ekološkega izvora, se za certificiranje izdelkov kot ekoloških nista odločila. »Ekološki certifikat sam po sebi še zdaleč ni zagotovilo za kakovost izdelka. Bolj kot certifikatu želiva, da kupci verjamejo najini blagovni znamki,« pojasnjujeta.

Višja cena zaradi višje kakovosti

»Kilogram surovin za najine začimbe v povprečju stane vsaj petkrat več od surovin, ki jih najdete v konvencionalnih mešanicah,« argumentirata, zakaj za stekleničko njune začimbne mešanice zaračunata 6,29 evra.

Pri določanju cene sta upoštevala tudi ceno podobnih izdelkov na svetovnem trgu. Za primerjavo sta iz ZDA naročila štiri različice začimbnih mešanic iz ekoloških sestavin. Čeprav sta za vsako od njih plačala 10,99 evra, sta bila zelo razočarana nad okusom in kakovostjo.

Prodala prvih tisoč stekleničk začimb

Do zdaj jima je zgolj s promocijo na družabnih omrežjih in gverilskim trženjem med obiskovanjem kulinaričnih prireditev uspelo prodati tisoč stekleničk začimb.

Pred dvema tednoma sta začela tudi spletno prodajo. »Želiva pridobiti čim več trgovin in distributerjev, ki bi bili pripravljeni najine začimbne mešanice tudi izvažati. Pravkar navezujeva tudi stik z večjimi slovenskimi trgovci,« pravita, Skrbi s tem, da bi težko izpolnila večje naročilo, nimata, saj lahko tisoč stekleničk sama napolnita v tednu dni.

Opozorilo:

V prvotni verziji članka smo pod fotografijo v napačnem vrstnem redu zapisali imeni sogovornikov. Na levi je Žan Bračič, na desni pa Sašo Kovačič. Napačno smo napisali tudi, da je lastnica ekološke kmetije Sašova mama, čeprav je Žanova mama. Cena začimbne mešanice, ki je bila prvotno napisana v članku, je bila začasna in akcijska, zdaj pa piše redna cena. Za napake se opravičujemo.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...

AGROBIZ
Novice
Novice Pivka perutninarstvo išče nove rejce piščancev

Dodatne površine za rejo piščancev potrebujejo, saj raste povpraševanje po njihovem mesu in ker želijo vstopiti na nove trge