V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

S plinsko plazmo obdelana semena bolje kalijo, avtohtone sorte pa so odpornejše

Čas branja: 3 min
15.06.2016  22:30
S plinsko plazmo obdelana folija, v katero pakiramo živila, ne prepušča kisika in vodne pare, s tem je obstojnost živil boljša
S plinsko plazmo obdelana semena bolje kalijo, avtohtone sorte pa so odpornejše
Gregor Primc, Plasmadis: »Avtohotne slovenske sorte postopoma izginjajo s polj, ker so manj odporne proti boleznim kot sodobne sorte, ki so včasih tudi gensko spremenjene. S tehnologijo plazme lahko tudi avtohtonim sortam povečamo odpornost.«

Obveščaj me o novih člankih:  

Ena od novejših tehnologij tudi za kmetijstvo je plinska plazma, s katero se pri nas ukvarjajo v Plasmadisu, odcepljenem podjetju Instituta Jožefa Stefana. »Plinska plazma je uporabna v celotni verigi od obdelave substratov prek obdelave semen in čebulic do obdelave končnih živil za trg pred pakiranjem,« pravi Gregor Primc, direktor Plasmadisa.Tekoči medij, v katerem gojijo rastline v rastlinjakih, obdelajo s plazmo, da bi preprečili razmnoževanje škodljivih mikroorganizmov - bakterij, virusov in plesni. Raziskave o takšni uporabi plazme so šele v začetni fazi, a pri nekaterih projektih že poročajo o baktericidnem in fungicidnem delovanju plazemsko obdelanega medija.

Največ dela je doslej opravljenega pri plazemski obdelavi semen in čebulic, s čimer pospešijo kalitev in rast zlasti v zgodnjem obdobju. Plazemsko obdelana voda zavira razvoj bolezni rastlin, s tem pa pomeni do okolja prijazno alternativo kemijskim sredstvom, ki so v škropivih za zatiranje škodljivcev.

Za dezinfekcijo narezanega sadja in zelenjave

S plazemsko obdelavo že izboljšujejo lastnosti materialov za pakiranje živil. Tako denimo zmanjšajo prepustnost folij za kisik ali vodno paro, ki povzroči oksidacijo živil in s tem slabšo obstojnost pakiranih živil, ponazarja Gregor Primc.

Najbolj obetavna pa je po njegovih besedah plazemska obdelava rezane zelenjave in sadja. Gospodinje imajo vse manj časa za pripravo sadja in zelenjave, zato se povečuje nakup napol pripravljenih živilih, kot je otrebljena solata ali olupljeno narezano sadje. S plazmo lahko v obeh primerih zagotovimo dezinfekcijo narezane zelenjave in sadja, ki bi sicer hitro začelo gniti in plesneti. Klasična kemijska sredstva za dezinfekcijo postopno opuščajo zaradi vse strožjih ekoloških standardov.

Naši raziskovalci dobili odpornejše avtohtone sorte

Raziskovalna skupina Instituta Jožefa Stefana v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo in podjetjema Plasmadis ter RGA že dve leti raziskuje vplive lastnosti plazme na kaljenje semen in razvoj čebulic v vseh fazah - od sajenja do pobiranja pridelka. Ti poskusi dolgo trajajo zaradi dolgega cikla rasti. Ko pridelek poberejo, ga analizirajo in na podlagi rezultatov v naslednjem vegetacijskem obdobju izberejo takšno obdelavo s plazmo, ki je dotlej dala najboljše rezultate.

»Kot nekatere druge raziskovalne skupine po svetu smo tudi mi opazili izboljšanje kaljivosti semen, kar je posledica površinskih sprememb na semenih po obdelavi s plinsko plazmo,« pravi Gregor Primc. Semena hitreje kalijo, ker se hitro navzamejo vode, saj plazemska obdelava naredi bolj hidrofilno površino, ta pa je odločilna za hitro kalitev.

Podobno velja tudi za čebulice. Poleg hitrejšega navzemanja vode je pri čebulicah pomembna tudi dezinfekcija, saj so pogosto kontaminirane z virusi, bakterijami ali plesnimi, ki se razvijejo po saditvi. »Posebej se ukvarjamo z avtohtonimi slovenskimi sortami, ki postopoma izginjajo z naših polj prav zaradi slabše odpornosti proti boleznim v primerjavi s sodobnimi sortami, ki so včasih tudi gensko spremenjene,« poudarja Primc.

Dobrih 10 tisočakov stane generator za vzbujanje plinske plazme

Razvoj kakršnekoli nove tehnologije je drag, plazemske tehnologije v kmetijstvu in predelavi hrane niso izjema. Stanejo bazične raziskave, stane vpeljava v pridelavo in predelovalno industrijo. »Izgradnja linije za plazemsko obdelavo živil je povezana z večjimi stroški. Še najcenejši je generator za vzbujanje plinske plazme, primerne za kmetijstvo in predelavo hrane, ki stane dobrih 10 tisoč evrov,« pravi Gregor Primc. To je po njegovi oceni precej manj od stroškov linije za ravnanje z izdelki. K temu je treba prišteti še stroške kontrole procesa in zagotavljanja stabilnih razmer. Ko postavimo delujočo plazemsko linijo, so tekoči stroški minimalni, saj potrebujemo le elektriko za napajanje plazemskega generatorja, dodaja sogovornik.

Prednosti tehnologije plazme pri pridelavi in predelavi hrane



- S plazemsko tehnologijo je pridelava hrane bolj sonaravna, medtem ko klasično kmetijstvo zahteva obilico fitofarmacevtskih sredstev, ki postopoma onesnažujejo okolje, saj se lahko kopičijo v zemlji ali vodah. Pri plazemski tehnologiji ni takšnih sredstev, gre pa za izkoriščanje posebnih, pogosto kratkoživih kemijskih substanc, ki delujejo pozitivno na rastline. Kratkoživost tovrstnih substanc zagotavlja, da se ne morejo kopičiti v okolju, zaradi česar so plazemske tehnologije do okolja prijazna alternativa kemijskim postopkom.

- Podobno velja tudi za predelavo hrane. Za pranje sadja in zelenjave pred pakiranjem največkrat uporabljajo natrijev hipoklorid, ki ga v gospodinjstvih poznamo kot »belilo«. Je močan oksidant, tako da v vodni raztopini hitro uniči bakterije in viruse. Žal je zdravju škodljiv, tako da so standardi, ki predpisujejo maksimalne dovoljene koncentracije, izredno strogi. Tovrstno dezinfekcijo pri predelavi hrane lahko nadomesti plazemsko obdelana voda. Trenutno v nekaterih laboratorijih potekajo raziskave optimizacije plazemske obdelave vode, s katero bi zagotovili čim boljše dezinfekcijo svežega sadja in zelenjave v razumnem času. Verjetno tovrstna tehnologija nikoli ne bo tako učinkovita kot kloriranje, bo pa zdravju povsem neškodljiva.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...