Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

To so zmagovalci izbora Agrobiznis 2016

Čas branja: 1 min
16.06.2016  22:30
Zmagali so kozji siri in milo, sir s konopljinimi vršički, živa solata in ekotofu
To so zmagovalci izbora Agrobiznis 2016
Na izboru Agrobiznis 2016 so zmagali (z leve) Anže Frantar s kmetije Videc, Niko Miholič in Mario Kurtovič iz PanOrganica, Anka Miklavič Lipušček, Ada Gorjan in Iztok Volk iz Mlekarne Planika ter Anja Korenč in Matic Batagelj iz Avokada.

Obveščaj me o novih člankih:  

Kmetija Videc iz Vodruža pri Šent­jurju je po izboru strokovne komisije projekta Agrobiznis 2016 najboljši podjetnik v kmetijstvu. Sir s konopljinimi vršički iz Mlekarne Planika je najbolj inovativno živilo. Ljutomerski PanOrganic smo za živo solato in zelišča, ki jih prodajajo s koreninami, v uredništvu Financ nagradili za podjetnost, inovativnost in velike možnosti za rast. Podjetje Avokado pa je z ekotofujem I like tofu zmagalo v spletnem glasovanju bralcev Financ in portala Agrobiznis.

strnisa-tanja03-jl.1466101149.jpg
Kupci so občutljivi za izvor hrane. Mlečni izdelki iz slovenskega mleka bodo jeseni nosili znak Izbrana kakovost Slovenija, pozneje pa ga bosta dobila še goveje in perutninsko meso, pravi Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Na kmetiji Videc se skoraj 20 let ukvarjajo s kozjerejo, sirarno pa imajo od leta 2000. Gospodar Franci Videc je najbolj ponosen na ementalski sir in parmezan, ki zorita dobro leto. Hči Anja s partnerjem Anžetom Frantarjem dela še kozje milo in podstavek zanj pod znamko Dvainštirideset.

balazic-toni04-jl.1466101146.jpg
Prodaja 800 dobrot s kmetij v okviru akcije Radi imamo domače je v prvem mesecu dosegla skoraj odstotek celotne prodaje hrane, pravi Toni Balažič, predsednik uprave Mercatorja.

Siru s konopljinimi vršički so v Mlekarni Planika pred kratkim dodali še ekojogurt z ekološkim konopljinimi oljem. Po siru s koščki dimljene soške postrvi pa ugotavljajo, da je v Posočju še veliko živali in zdravilnih rastlin, ki bi lahko obogatili njihove sire.

V PanOrganicu bodo prodajo razširili na Hrvaško in v Avstrijo, doma pa bi radi zgradili še šest tisoč kvadratnih metrov velik rastlinjak.

V Avokadu pa nameravajo s svojim ekotofujem osvojili Londončane in tam dobiti nagrado Great Taste Award.

Mercatorjevo vrednostno kartico s sto evri dobijo izžrebani spletni glasovalci Jasna Briški, Mitja Kravos in Brigita Kobe.

zivkov-goran12-jl.1466101147.jpg
Splača se pridelovati zelenjavo, tudi za izvoz. Subvencije so uspavale slovenske kmete. Slovenija je zamudila čas, ko bi lahko poceni kupovala kmetijsko zemljo v Srbiji, pravi Goran Živkov, nekdanji srbski kmetijski minister in agrarni ekonomist.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil