Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.
V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa V prireji mleka je dohodek na enoto površine večji kot pri prireji mesa Prireja mleka zahteva več vloženega dela in vlaganj od prireje mesa

Lani večji izvoz surovega mleka in večji uvoz sirov

Čas branja: 2 min
29.06.2016  11:59
Mlekarne so lani proizvedle nekoliko več konzumnega mleka in smetane in manj drugih mlečnih izdelkov.
Lani večji izvoz surovega mleka in večji uvoz sirov

Domače mlekarne so lani proizvedle za skoraj devet odstotkov manj sira, uvozili pa smo ga za slabih 22 odstotkov več. Izvozili smo več kot 304 tisoč ton mleka, od tega 237 tisoč ton polnomastnega v zbirni embalaži.

Inspic2(' Izvozimo največ polnomastnega mleka v zbirni embalaži - lani za dobrih 76 milijonov evrov-, uvozimo pa največ sira - lani za dobrih 74 milijonov evrov.' 784182)

Za osem odstotkov manjši uvoz mleka pri 12-odstotni rasti izvoza

Lani je bilo v Sloveniji proizvedenih skoraj 155.300 ton konzumnega mleka ali za 0,4 odstotka več kot predlani. Od leta 2010 raste delež polnomastnega mleka, ki je lani znašal že 71 odstotkov vsega konzumnega mleka.

Izvozili smo rekordnih več kot 304 tisoč ton mleka (12 odstotkov več kot predlani), od tega več kot 237 tisoč ton polnomastnega mleka v zbirni embalaži. Uvozili pa smo najmanj mleka od leta 2007, in sicer 50 tisoč ton (8 odstotkov manj kot predlani).

Proizvodnja smetane nekoliko večja

Lani se je proizvodnja smetane po šestih letih padanja znova povečala. Proizvedli smo več kot 12.100 ton smetane (odstotek več kot predlani). Najbolj je zrasla proizvodnja sladke smetane z več kot 29 odstotki maščob.

Lani smo uvozili pol domače proizvodnje fermentiranih mlečnih izdelkov

Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov se je lani ponovno zmanjšala, tokrat za okrog 1.100 ton in je znašala nekaj več kot 29.700 ton. Fermentiranih mlečnih izdelkov smo znova uvozili manj, vendar še vedno skoraj 15 tisoč ton, kar je polovica slovenske proizvodnje. Izvozili pa smo manj kot 7 tisoč ton, kar je za dobrih 16 odstotkov manj kot v 2014.

Uvoz sira pa že tretje leto večji od domače proizvodnje

Proizvodnja sira se je zmanjšala za skoraj 9 odstotkov ali za skoraj 1.500 ton. Lani so mlekarne proizvedle skoraj 15.500 ton sira, uvozili pa smo ga dobrih 21.400 ton ali za skoraj 22 odstotkov več kot v letu 2014. Tudi izvoz sira je močno zrastel; izvozili smo skoraj 5.300 ton sira ali kar 45 odstotkov več kot predlani.

Masla in maslenih namazov uvozimo že za več kot 81 domače proizvodnje

Mlekarne so lani proizvedle skoraj 2.400 ton masla in maslenih namazov (skoraj 2 odstotka manj kot predlani). Uvoz masla v zadnjih letih strmo raste. Lani je bilo uvoženih že skoraj 2.100 ton masla in namazov ali za skoraj 21 odstotkov več kot predlani. Izvozili smo ga manj kot sto ton.

Proizvodnja mleka v prahu manjša, uvoz večji

Že tako sorazmerno majhna proizvodnja mleka v prahu se je lani glede na predlani zmanjšala za skoraj 19 odstotkov. Mleka v prahu praktično nismo izvažali, uvozili pa smo ga skoraj 3.700 ton.

Lani smo uvozili za 10 milijonov evrov več mlečnih izdelkov, kot smo jih izvozili

Skupni vrednosti izvoza (131 milijonov evrov) in uvoza mleka in mlečnih izdelkov (141 milijonov evrov) sta se glede na prejšnje leto zmanjšali, tudi zaradi nižjih cen. Izvozimo največ polnomastnega mleka v zbirni embalaži - lani za dobrih 76 milijonov evrov-, uvozimo pa največ sira - lani za dobrih 74 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...