V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

PanOrganic: Do leta 2020 bomo največji pridelovalec žive solate v regiji

Čas branja: 1 min
15.08.2016  22:30
Ljutomerski PanOrganic v industrijski coni v sodobnem rastlinjaku na 1,1 hektarja pridela deset tisoč kosov žive solate in nekaj manj zelišč s koreninami na dan. Na prostem gojijo še česen, borovnice, fižol češnjevec in jagode goji. Prodajajo v vse trgovske verige pri nas, v Avstriji pa v Hofer.
PanOrganic: Do leta 2020 bomo največji pridelovalec žive solate v regiji
Mario Kurtović, ustanovitelj PanOrganica, širi pridelavo na avstrijsko Koroško, prodajne možnosti ima tudi v Italiji in na Madžarskem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Hofer dodaj
Mario Kurtović dodaj
Panorganic dodaj
Rewe dodaj

V Avstriji odpirajo svoje podjetje na avstrijskem Štajerskem, kjer bodo zaposlili 25 ljudi in vzgojili 10 milijonov glav žive solate na leto samo za avstrijski Hofer. V slovenski ekipi pa jih je 15, pravi Mario Kurtović, mlad ustanovitelj PanOrganica.

panorganic23-xx.1471281225.jpg
Po lanskih 1,2 milijona evrov prihodkov jih bodo letos samo v Sloveniji dosegli 6,5 milijona.

Proizvodnjo širijo v Avstrijo

Na avstrijskem Koroškem gradijo dva rastlinjaka, skupaj velika dva hektarja. Nakup zemljišč čez mejo, ki so dražja kot pri nas, in gradnja obeh rastlinjakov z opremo bosta presegla 3,5 milijona evrov. Za naložbo so vzeli posojilo, računajo pa tudi na občinsko subvencijo. »Živa solata iz avstrijskega rastlinjaka bo že jeseni v trgovinah, a prek avstrijskega Hoferja bi lahko prodajo razširili tudi v Italijo in na Madžarsko, za kar iščemo vlagatelje,« razlaga Kurtović.

Rastlinjak odplačajo v štirih letih

Njihov cilj je, da do leta 2020 zrastejo v največjega pridelovalca žive solate v jugovzhodni Evropi. Nov rastlinjak, velik šest tisoč kvadratnih metrov, načrtujejo tudi doma. V gradnjo in opremo prvega rastlinjaka, kjer vsak dan bionično pridelajo deset tisoč glav solate, šest tisoč na dan pa jih vozijo v Avstrijo, so vložili 2,5 milijona evrov, naložba pa se bo povrnila v štirih letih.

Glavna prednost bionike je, da poteka v zaprtem prostoru, v konstantnih in optimalnih razmerah ob majhni porabi vode, zato omogoča intenzivno pridelavo vse dni v letu. Solata od kaljenja do konzumne velikosti zraste v 35 do 45 dneh, odvisno od temperature, zračne vlažnosti in količine svetlobe.

Skokovita rast prihodkov

Letos bodo pridelali okoli 6,5 milijona kosov žive solate in zelišč. »V Avstriji jih bomo prodali več kot doma, saj imata skupina Rewe in Hofer na sosednjem trgu 2.500 trgovin, kar je za nas zajeten zalogaj,« priznava Mario Kurtović. Da je podjeten, kaže tudi to, da namaz iz jagod goji izvažajo celo v Dubaj. Lani so imeli okoli 1,2 milijona evrov prihodkov, letos pa jih samo v Sloveniji pričakujejo okoli 6,5 milijona evrov, od tega pet milijonov samo z živo solato.

Fotografiji: Petra Šubic


Več iz teme:  

Preberite tudi:

15.08.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...

AGROBIZ
Novice
Novice Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina 1

Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v...