V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Iz Tomaja nova kolekcija kozjih sirov Okusi kraške gmajne prihaja

Čas branja: 4 min
15.09.2016  23:21
Sire s teranom, sivkinimi cvetovi, brinovimi jagodami in kraškim šetrajem na kmetiji Žerjal delajo za gurmane pri nas in na Tržaškem
Iz Tomaja nova kolekcija kozjih sirov Okusi kraške gmajne prihaja
Da bi na Kras pripeljala tujce, ki uživajo v gurmanskih izdelkih iz kozjega mleka, Matjaž in Danjela Žerjal na kmetiji v Tomaju urejata degustacijski prostor. Rada bi jim ponudila tudi mesnine iz krškopoljskih prašičev, ki jih sami redijo.

Obveščaj me o novih člankih:  

Matjaž Žerjal, gospodar kmetije iz Tomaja na Krasu, in njegova žena Danjela se od svežih mlečnih izdelkov iz kozjega sira bolj usmerjata v sire. Ker nimajo prostora za večji hlev in večjo sirarno, vidijo razvoj v čim bolj butičnih izdelkih z višjo ceno. Med kmečkimi sirarji izstopajo po novi kolekciji sirov Okusi kraške gmajne, ki jim posebno aromo dajo eterična olja in cvetovi več kot 1.600 kraških rastlin. Pred mesecem dni so Žerjalovi začeli prodajati novo kolekcijo petih trdih kozjih sirov z okusi kraške gmajne. Ti siri so narejeni iz mleka, ki ga namolzejo od aprila do začetka oktobra, ko se koze pasejo na kraški gmajni. »Kraška gmajna je botanično najbogatejši pašnik, saj na njej raste okoli 1.600 različnih rastlin.

Njihova eterična olja in cvetovi se okusijo tudi v našem siru, ki je bolj aromatičen, kot bi bil, če bi se koze pasle na intenzivnem travniku, kjer raste le nekaj vrst trav,« pravi Matjaž Žerjal.

Letos tona trdih sirov z okusi kraške paše

V novi kolekciji je sir Sivc s sivkinimi cvetovi, Tomajc je trdi kozji sir brez dodatkov, Kraševc je s kraškim teranom in največja atrakcija. Gmajnarju primešajo kraški šetraj, Brinu pa brinove jagode. Letos bodo naredili tono sirov iz nove linije, kar je 15 odstotkov njihove celotne proizvodnje.

Ideja o novih sirih je zorela že nekaj let, šele s preobratom v proizvodnji pa so jo uresničili in spravili na trg. »Prejšnja leta smo se prepustili toku kupcev in delali to, po čemer so največ povpraševali. Tako smo prodali veliko jogurtov in svežega konzumnega mleka. Zorjenega sira nam je zmanjkalo že konec oktobra,« pravi Matjaž Žerjal.

Sir s teranom gre dobro v prodajo

Letos so proizvodnjo svežih mlečnih izdelkov zmanjšali, prodajo konzumnega mleka pa omejili le na najbolj resne kupce. Več mleka so predelali v sire, jim primešali kraške dišavnice in enemu teran in grozdne tropine ter po vsaj dveh mesecih in pol zorenja dobili novo linijo sirov z okusi kraške gmajne. Kilogram sira iz te linije stane 25 evrov. »Ker za kilogram sira potrebujemo deset litrov mleka, bomo s siri zaslužili nekaj več kot s svežim mlekom, kjer je strošek tudi litrska embalaža. Kraška paša novim sirom daje posebno aromo, te pa pri svežem kozjem mleku ni čutiti in to je tudi glavna prednost novih sirov,« pojasnjuje Žerjal.

Z novo linijo sirov računajo na gurmane iz Slovenije in okolice Trsta. »Le redki kupci iščejo bolj kakovostne, bolj okusne in dražje sire, ko pa v trgovini dobijo kilogram sira že za štiri, pet evrov. Tako je bolj zaradi nepoznavanja kot kupne moči. Pri avtomobilih ljudje ne 'šparajo', pri zdravi hrani pa,« opaža.

Prodajo širijo v Trst

Večino sirov z okusi kraški gmajne prodajo sami na kmetiji, prvi odzivi pa so zelo pozitivni in spodbudni. Prodajo širijo v obalne trgovine Kmetijske zadruge Agraria Koper, v trgovinico kraških dobrot mesnopredelovalne industrije Kras v Sežani in v podobne trgovine v središču Ljubljane. »Kot so butični naši siri, iščemo tudi butične prodajne poti, od vinotek in butičnih prodajaln z domačimi dobrotami do turističnih kmetij in gostiln,« pravi sogovornik. Za naslednji korak napoveduje širjenje prodaje v Trst, kjer je vse več sladokuscev in tudi trgovinic z izbranimi dobrotami.

V ponudbi imajo tudi mehek sir, trdi sir, ki je staran več kot leto, in poltrdi navaden sir, ki ga zorijo do pol leta in ga prodajo največ. Zmeraj več delajo albuminske skute, ki jo pridobijo iz sirotke, manj pa polnomastne skute, jogurtov in surovega mleka.

Da bi tujce pripeljali na Kras, na kmetiji urejajo degustacijski prostor, kar financirajo z lastnim denarjem. »Raje se zanesemo sami nase, kot da bi pol leta čakali na odprtje razpisa in obvestilo, ali so nam odobrili nepovratna sredstva ali ne,« dodaja.

Poleg koz redijo tudi krškopoljske prašiče

Kmetija Žerjal je z nekaj več kot 200 kozami srnaste pasme med največjimi kozjerejci pri nas. Kozje mleko imajo od februarja do oktobra, vmes so koze breje in štiri mesece ne dajo mleka.

Trenutno molzejo približno 180 koz, od vsake pa dobijo največ tri litre mleka na dan. Aprila in maja dajo največ mleka – dobrih 500 litrov na dan. Čez poletje količina upade in ga avgusta namolzejo od 200 do 250 litrov na dan, konec oktobra pa nič več. Črede koz ne bodo povečali, ker nimajo zazidljive parcele za nov hlev. Pa tudi prostora za novo sirarno nimajo. »Zato se usmerjamo v čim bolj butične mlečne izdelke z višjo ceno,« o razvoju pravi gospodar kmetije, ki od kozjereje živi zadnjih 25 let. Dodaten vir zaslužka vidijo v predelavi mesa krškopoljskih prašičev, ki jih redijo. »Ker tudi za mesno predelavo nimamo prostora, razmišljamo, da bi jo prepustili mesarju, mi pa bi poskrbeli za trženje mesnin pod našo blagovno znamko,« za konec pravi Matjaž Žerjal.

 
 
 



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...