V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja V KZ Metlika sladkor ne bo več edino merilo pri odkupni ceni grozdja Pri določitvi cene bodo poleg sladkorne stopnje upoštevali tudi kakovostne ocene grozdja; kot največji oskrbovalec slovenskega gostinstva si na drugi strani prizadevajo povezati kmete in gostince po celotni državi
Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje  Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z informacijskim sistemom, ki upošteva kolobar, različne rastne dobe, sukcesivne setve, različne potrebe po hranilih in enakomerno razporeditev pridelkov skozi sezono.
Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Trgatev: v Kleti Brda pričakujejo malo skromnejši, a po kakovosti zelo dober letnik vina Štiristo družinskih vinogradnikov bo večji del trgatve končalo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti pa bodo v vinogradu ostale do sredine oktobra
Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene prašičev, kmetje pa več pomoči pri vlaganjih v hleve
Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu  Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri pridelavi in predelavi je zmagala mlekarska kmetija Flis-Četina blizu Šempetra v Savinjski dolini, med kmetijami s turizmom ali storitvami pa je zmagala turistična kmetija pri Filetu iz Slop pri Kozini

Kako bo pet javnih zavodov v Podravju po novem nabavilo več lokalne hrane

Čas branja: 3 min
30.09.2016  07:25
Brez temeljite raziskave trga, na katero javni zavodi pogosto pozabljajo, ne morejo povečati deleža lokalne hrane
Kako bo pet javnih zavodov v Podravju po novem nabavilo več lokalne hrane


Na javnih razpisih kupuje hrano približno 1.500 šol, vrtcev, bolnišnic, domov za starejše in drugih javnih zavodov. Prenovljen zakon o javnem naročanju ZJN-3, ki velja od aprila, jim omogoča, da nabavijo več živil slovenskega porekla. A kako je to izvedljivo? Delovna skupina, v kateri so predstavniki Mariborske razvojne agencije (MRA), kmetijskega ministrstva in zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, bo petim zavodom iz Podravja pomagala pripraviti takšno javno naročilo, da bodo povečali delež kakovostne hrane iz lokalnega okolja.

V tej peterki sta tudi UKC Maribor, ki sodi med največje javne naročnike hrane, in Dom Danice Vogrinec Maribor, kjer so s približno 3.300 obroki na dan največji dom za starejše pri nas. Poleg njiju bodo sodelovali tudi še trije manjši javni naročniki – VIZ Vrtec Ormož, Osnovna šola Rače in Varstveno delovni center POLŽ Maribor.

Večji nakup domače hrane

»S partnerji jim bomo svetovali, kako lahko iz javnega razpisa pravilno izločijo živila slovenskega porekla v posebne sklope in jih naročijo neposredno pri lokalnih ponudnikih mimo javnega razpisa v okviru 20 odstotkov vrednosti razpisa ali pa se večja živilsko-predelovalna slovenska podjetja prijavijo na javne razpise,« pravi Danijela Kocuvan iz MRA. Delovna skupina bi rada kmetijam, zadrugam in lokalnim živilsko-predelovalnim podjetjem bolj odprla vrata v kuhinje javnih ustanov.

Vanje majhni ponudniki lokalne hrane pogosto ne pridejo, če šola v javnem razpisu v en sklop vključi vse mlečne izdelke, v drugega sveže meso in mesne izdelke, v tretji sklop kruh in pekovske izdelke, v četrti sklop pa vso zelenjavo in sadje. Ko denimo v poseben sklop vključi le jabolka ali krompir ali ekološko zelenjavo, lahko ponudbo oddajo tudi bližnje kmetije, zadruge in manjša podjetja, ki tržijo pridelke od kmetov.

Po prenovljenem zakonu o javnem naročanju ZJN-3 pa lahko iz javnega razpisa izločijo večji delež živil kot prej. Paziti pa je treba, da vsi izločeni sklopi skupaj ne presežejo 20 odstotkov vrednosti celotnega javnega razpisa in da posamezen izločen sklop ne preseže 80 tisoč evrov.

Raziskava trga je nujna, a pogosto pozabljena

Da bolnišnica ali šola ve, katera živila lahko naroči po načelu kratkih verig, mora najprej temeljito analizirati svoje potrebe, da vidi koliko posameznih živil potrebuje med letom. Enako temeljito mora raziskati trg in analizirati ceno, obseg in ponudbo okoliških kmetij, zadrug in drugih ponudnikov.

»A javni zavodi pogosto nimajo časa za raziskavo trga in analizo lokalne ponudbe, zato tudi ne naročajo toliko lokalne hrane, kot bi je lahko,« pravi Danijela Kocuvan, ki je lani v Podravju v okviru projekta Samooskrba Podravja raziskala ponudbo kmetij, zadrug in drugih manjših ponudnikov. Analizirala je tudi potrebe osnovnih šol ter vrtcev. Letos pa nadaljuje z analizo potreb po hrani v domovih za starejše, bolnišnicah in drugih zavodih v Podravju.

Domovi z upokojenci z novimi lokalnimi dobavitelji

Pred poletjem je Dom Danice Vogrinec Maribor povezala s čebelarstvom Pislak iz Apač, ki je največji slovenski ponudnik medu z geografskim poreklom, mlekarskima kmetijam Hecl iz Orehove vasi in Selinšek iz Starš. Njihova živila je dom starejših vključil na jedilnik. Zadruga Dobrina (več o njej v članku) pa je v tem času dostavljala ekološko sadje in zelenjavo. Dom starejših je že prej navezal stik s Kmetijsko zadrugo Rače in preizkusil njihove mesnine, nekaj pa so jih dodcali na jedilnik.

»Po treh mesecih poskusnih dobav mesa, medu, jogurtov, skute in zelenjave si prizadevamo, da bi ti ponudniki postali dolgoročni dobavitelji največjega doma upokojencev,« dodaja Danijela Kocuvan.

Podobno je tudi Center starejših občanov Ormož spodbudila, da je število lokalnih dobaviteljev povečal še z dvema kmetijama - kmetijo Perc in kmetijo Munda Šprah. Ormoški dom upokojencev ni javni zavod, zato se lahko svobodno in sproti odloča, s katerimi dobavitelji hrane bo sodeloval, saj zanj javno naročanje hrane ne velja.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech V Evegreenu razvijajo biorazgradljivo plastiko iz odpadne hrane in komaj dohajajo eksplozijo povpraševanja 1

»Pred petimi leti je bil delež biopolimerov na svetovnem trgu enoodstoten, zdaj je štiriodstoten, do leta 2030 bo 40-odstoten,« o...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Zakrajšek prehaja na prosto rejo goveda in širi ponudbo mlevskih izdelkov

S predelavo žit se ukvarjajo od leta 2016, prodajo največ ajdove in pirine moke, za prosto rejo goveda bodo preuredili hlev

AGROBIZ
Novice
Novice 57. Agra: Ena od sejemskih atrakcij je dron, ki poceni pridelavo žita

Pomladitev kmetij, povezovanje kmetov in drugih v prehranski verigi, nova znanja in nove tehnologije za odpornejše kmetijstvo so glavne...

AGROBIZ
Novice
Novice Znanstveniki imajo rešitev za boljše preživetje rastlin v suši 2

Z rastlinskim hormonom avksinom lahko usmerijo korenine, da rastejo globje navpično navzdol, kjer je v zemlji več vlage

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinaša sporazum o korakih, ki bi prašičerejo potegnili iz blata

V sporazumu se kmetje zavezujejo k povečanju črede plemenskih svinj in prašičev pitancev, dobili bomo model slovenske borzne cene...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj prinašajo strateška partnerstva med dobavitelji hrane, trgovci in gostinci 5

Trgovcem prinašajo boljšo ponudbo in bolj zadovoljne kupce, gostincem lokalno hrano, dobaviteljem pa stalna naročila in skupen razvoj,...

AGROBIZ
Novice
Novice Pri ponudbi in trženju sta najboljši kmetija Flis-Četina in turistična kmetija pri Filetu

V 24. akciji S kmetije za vas, kjer kmetije nagradijo za uspešno trženje ter prodajo, je v dveh kategorijah sodelovalo devet kmetij; pri...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Vegerila je digitalizirana majhna ekološka kmetija, ki uspešno posluje 1

Na slabega pol hektarja imajo v enem letu od 150 do 170 različnih posevkov, sosledje opravil od setve do pobiranja pridelkov načrtujejo z...