Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do konca maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci
»Ekopiščance bo sprva redilo 20 kmetov, število rejcev pa bi radi podvojili,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina.

Obveščaj me o novih člankih:  

Med zvezde Agrobiznisa 2016 smo uvrstili tudi KZ Šaleška dolina kot eno od najnaprednejših zadrug pri nas. Leto bodo končali s podobnimi prihodki kot lani, torej z dobrimi 15 milijoni evrov, kar je pri 30-odstotnem upadu odkupne cene mleka uspeh.

Manjši zaslužek pri mleku so nadomestili z večjo prodajo ekološke govedine ekodar. »Od lani je prodaja zrasla za 1,6-krat in bo presegla pol milijona evrov,« pravi Ivo Drev, direktor zadruge. Ekogovedino uspešno prodajajo v več kot sto šol, vrtcev in bolnišnic, pa tudi po spletu. Z ekohrenovkami so prodrli tudi v Hofer, kjer jih tržijo pod njihovo trgovsko znamko.

Po ekomleku in ekogovedini še ekopiščanci

Partnersko sodelovanje z nekaterimi javnimi zavodi so tako nadgradili, da zanje razvijajo nove izdelke, da jim olajšajo pripravo hrane in zmanjšajo obseg dela. Tako v celjsko bolnišnico vozijo olupljene jabolčne krhlje z limonovim sokom za čežano.

»Pripravljamo se na vzrejo slovenskih ekoloških piščancev,« za novo leto napoveduje Drev. Začeli bodo s kooperacijsko rejo pri 20 kmetih, zakol bo prevzela Panvita, ki bo poskrbela tudi za prodajo na drobno, medtem ko bo zadruga ekopiščance sama ponujala šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Z 20 rejci bodo imeli preskrbo za 20 tednov na leto, cilj pa je podvojitev obsega proizvodnje in oskrba 40 tednov na leto.

Cilj je tudi ekozelenjava

Hkrati v KZ Šaleška dolina načrtujejo ekološko pridelavo zelenjave v rastlinjakih in na prostem, kot bi gojili zelje in repo, za kar so že dali pobudo Razvojni agenciji savinjske regije. »Prek našega invalidskega podjetja bi v to vključili invalide in okoli 30 manjših ekoloških kmetij. Vzpostavili bi naročeno pridelavo za javne zavode in za spletno dostavo končnim kupcem prek Foodka,« pojas­njuje Ivo Drev.

Kupce dobivajo tudi na spletu

Ob napovedih, da bomo v prihodnje tudi vse več hrane naročali po spletu, to v šaleški zadrugi že omogočajo. Sami imajo že več let spletno prodajo ekogovedine in jabolk slodar, od letos pa svoja živila ponujajo tudi prek spletne platforme Foodko, s katero start-up Prospeh povezuje lokalne proizvajalce pri distribuciji hrane in trženju.

Prodajo širijo tudi geografsko, in sicer v Zgornjo Savinjsko dolino, ki jo je pred stečajem pokrivala Kmetijska zadruga Mozirje. Od nje so kupili dve tehnični trgovini, ju prenovili in povečali. Prva v Nazarjah kot tehnični prodajni center deluje že dobro leto, drugo v Lučah pa so odprli februarja. V njej so uredili kotiček s kozolcem, kjer ponujajo slovenske dobrote njihovih kmetov in manjših predelovalcev, kot je mariborski Mlinarček, pa tudi svoje ekomeso in mesnine ekodar ter jabolka slodar. Prodajo v Zgornji Savinjski dolini so lani povečali za polovico, prinaša pa jim že tretjino vseh prihodkov iz trgovine.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...