Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci
»Ekopiščance bo sprva redilo 20 kmetov, število rejcev pa bi radi podvojili,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina.

Med zvezde Agrobiznisa 2016 smo uvrstili tudi KZ Šaleška dolina kot eno od najnaprednejših zadrug pri nas. Leto bodo končali s podobnimi prihodki kot lani, torej z dobrimi 15 milijoni evrov, kar je pri 30-odstotnem upadu odkupne cene mleka uspeh.

Manjši zaslužek pri mleku so nadomestili z večjo prodajo ekološke govedine ekodar. »Od lani je prodaja zrasla za 1,6-krat in bo presegla pol milijona evrov,« pravi Ivo Drev, direktor zadruge. Ekogovedino uspešno prodajajo v več kot sto šol, vrtcev in bolnišnic, pa tudi po spletu. Z ekohrenovkami so prodrli tudi v Hofer, kjer jih tržijo pod njihovo trgovsko znamko.

Po ekomleku in ekogovedini še ekopiščanci

Partnersko sodelovanje z nekaterimi javnimi zavodi so tako nadgradili, da zanje razvijajo nove izdelke, da jim olajšajo pripravo hrane in zmanjšajo obseg dela. Tako v celjsko bolnišnico vozijo olupljene jabolčne krhlje z limonovim sokom za čežano.

»Pripravljamo se na vzrejo slovenskih ekoloških piščancev,« za novo leto napoveduje Drev. Začeli bodo s kooperacijsko rejo pri 20 kmetih, zakol bo prevzela Panvita, ki bo poskrbela tudi za prodajo na drobno, medtem ko bo zadruga ekopiščance sama ponujala šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Z 20 rejci bodo imeli preskrbo za 20 tednov na leto, cilj pa je podvojitev obsega proizvodnje in oskrba 40 tednov na leto.

Cilj je tudi ekozelenjava

Hkrati v KZ Šaleška dolina načrtujejo ekološko pridelavo zelenjave v rastlinjakih in na prostem, kot bi gojili zelje in repo, za kar so že dali pobudo Razvojni agenciji savinjske regije. »Prek našega invalidskega podjetja bi v to vključili invalide in okoli 30 manjših ekoloških kmetij. Vzpostavili bi naročeno pridelavo za javne zavode in za spletno dostavo končnim kupcem prek Foodka,« pojas­njuje Ivo Drev.

Kupce dobivajo tudi na spletu

Ob napovedih, da bomo v prihodnje tudi vse več hrane naročali po spletu, to v šaleški zadrugi že omogočajo. Sami imajo že več let spletno prodajo ekogovedine in jabolk slodar, od letos pa svoja živila ponujajo tudi prek spletne platforme Foodko, s katero start-up Prospeh povezuje lokalne proizvajalce pri distribuciji hrane in trženju.

Prodajo širijo tudi geografsko, in sicer v Zgornjo Savinjsko dolino, ki jo je pred stečajem pokrivala Kmetijska zadruga Mozirje. Od nje so kupili dve tehnični trgovini, ju prenovili in povečali. Prva v Nazarjah kot tehnični prodajni center deluje že dobro leto, drugo v Lučah pa so odprli februarja. V njej so uredili kotiček s kozolcem, kjer ponujajo slovenske dobrote njihovih kmetov in manjših predelovalcev, kot je mariborski Mlinarček, pa tudi svoje ekomeso in mesnine ekodar ter jabolka slodar. Prodajo v Zgornji Savinjski dolini so lani povečali za polovico, prinaša pa jim že tretjino vseh prihodkov iz trgovine.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.