Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci
»Ekopiščance bo sprva redilo 20 kmetov, število rejcev pa bi radi podvojili,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina.

Obveščaj me o novih člankih:  

Med zvezde Agrobiznisa 2016 smo uvrstili tudi KZ Šaleška dolina kot eno od najnaprednejših zadrug pri nas. Leto bodo končali s podobnimi prihodki kot lani, torej z dobrimi 15 milijoni evrov, kar je pri 30-odstotnem upadu odkupne cene mleka uspeh.

Manjši zaslužek pri mleku so nadomestili z večjo prodajo ekološke govedine ekodar. »Od lani je prodaja zrasla za 1,6-krat in bo presegla pol milijona evrov,« pravi Ivo Drev, direktor zadruge. Ekogovedino uspešno prodajajo v več kot sto šol, vrtcev in bolnišnic, pa tudi po spletu. Z ekohrenovkami so prodrli tudi v Hofer, kjer jih tržijo pod njihovo trgovsko znamko.

Po ekomleku in ekogovedini še ekopiščanci

Partnersko sodelovanje z nekaterimi javnimi zavodi so tako nadgradili, da zanje razvijajo nove izdelke, da jim olajšajo pripravo hrane in zmanjšajo obseg dela. Tako v celjsko bolnišnico vozijo olupljene jabolčne krhlje z limonovim sokom za čežano.

»Pripravljamo se na vzrejo slovenskih ekoloških piščancev,« za novo leto napoveduje Drev. Začeli bodo s kooperacijsko rejo pri 20 kmetih, zakol bo prevzela Panvita, ki bo poskrbela tudi za prodajo na drobno, medtem ko bo zadruga ekopiščance sama ponujala šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Z 20 rejci bodo imeli preskrbo za 20 tednov na leto, cilj pa je podvojitev obsega proizvodnje in oskrba 40 tednov na leto.

Cilj je tudi ekozelenjava

Hkrati v KZ Šaleška dolina načrtujejo ekološko pridelavo zelenjave v rastlinjakih in na prostem, kot bi gojili zelje in repo, za kar so že dali pobudo Razvojni agenciji savinjske regije. »Prek našega invalidskega podjetja bi v to vključili invalide in okoli 30 manjših ekoloških kmetij. Vzpostavili bi naročeno pridelavo za javne zavode in za spletno dostavo končnim kupcem prek Foodka,« pojas­njuje Ivo Drev.

Kupce dobivajo tudi na spletu

Ob napovedih, da bomo v prihodnje tudi vse več hrane naročali po spletu, to v šaleški zadrugi že omogočajo. Sami imajo že več let spletno prodajo ekogovedine in jabolk slodar, od letos pa svoja živila ponujajo tudi prek spletne platforme Foodko, s katero start-up Prospeh povezuje lokalne proizvajalce pri distribuciji hrane in trženju.

Prodajo širijo tudi geografsko, in sicer v Zgornjo Savinjsko dolino, ki jo je pred stečajem pokrivala Kmetijska zadruga Mozirje. Od nje so kupili dve tehnični trgovini, ju prenovili in povečali. Prva v Nazarjah kot tehnični prodajni center deluje že dobro leto, drugo v Lučah pa so odprli februarja. V njej so uredili kotiček s kozolcem, kjer ponujajo slovenske dobrote njihovih kmetov in manjših predelovalcev, kot je mariborski Mlinarček, pa tudi svoje ekomeso in mesnine ekodar ter jabolka slodar. Prodajo v Zgornji Savinjski dolini so lani povečali za polovico, prinaša pa jim že tretjino vseh prihodkov iz trgovine.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...