Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci
»Ekopiščance bo sprva redilo 20 kmetov, število rejcev pa bi radi podvojili,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina.

Obveščaj me o novih člankih:  

Med zvezde Agrobiznisa 2016 smo uvrstili tudi KZ Šaleška dolina kot eno od najnaprednejših zadrug pri nas. Leto bodo končali s podobnimi prihodki kot lani, torej z dobrimi 15 milijoni evrov, kar je pri 30-odstotnem upadu odkupne cene mleka uspeh.

Manjši zaslužek pri mleku so nadomestili z večjo prodajo ekološke govedine ekodar. »Od lani je prodaja zrasla za 1,6-krat in bo presegla pol milijona evrov,« pravi Ivo Drev, direktor zadruge. Ekogovedino uspešno prodajajo v več kot sto šol, vrtcev in bolnišnic, pa tudi po spletu. Z ekohrenovkami so prodrli tudi v Hofer, kjer jih tržijo pod njihovo trgovsko znamko.

Po ekomleku in ekogovedini še ekopiščanci

Partnersko sodelovanje z nekaterimi javnimi zavodi so tako nadgradili, da zanje razvijajo nove izdelke, da jim olajšajo pripravo hrane in zmanjšajo obseg dela. Tako v celjsko bolnišnico vozijo olupljene jabolčne krhlje z limonovim sokom za čežano.

»Pripravljamo se na vzrejo slovenskih ekoloških piščancev,« za novo leto napoveduje Drev. Začeli bodo s kooperacijsko rejo pri 20 kmetih, zakol bo prevzela Panvita, ki bo poskrbela tudi za prodajo na drobno, medtem ko bo zadruga ekopiščance sama ponujala šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Z 20 rejci bodo imeli preskrbo za 20 tednov na leto, cilj pa je podvojitev obsega proizvodnje in oskrba 40 tednov na leto.

Cilj je tudi ekozelenjava

Hkrati v KZ Šaleška dolina načrtujejo ekološko pridelavo zelenjave v rastlinjakih in na prostem, kot bi gojili zelje in repo, za kar so že dali pobudo Razvojni agenciji savinjske regije. »Prek našega invalidskega podjetja bi v to vključili invalide in okoli 30 manjših ekoloških kmetij. Vzpostavili bi naročeno pridelavo za javne zavode in za spletno dostavo končnim kupcem prek Foodka,« pojas­njuje Ivo Drev.

Kupce dobivajo tudi na spletu

Ob napovedih, da bomo v prihodnje tudi vse več hrane naročali po spletu, to v šaleški zadrugi že omogočajo. Sami imajo že več let spletno prodajo ekogovedine in jabolk slodar, od letos pa svoja živila ponujajo tudi prek spletne platforme Foodko, s katero start-up Prospeh povezuje lokalne proizvajalce pri distribuciji hrane in trženju.

Prodajo širijo tudi geografsko, in sicer v Zgornjo Savinjsko dolino, ki jo je pred stečajem pokrivala Kmetijska zadruga Mozirje. Od nje so kupili dve tehnični trgovini, ju prenovili in povečali. Prva v Nazarjah kot tehnični prodajni center deluje že dobro leto, drugo v Lučah pa so odprli februarja. V njej so uredili kotiček s kozolcem, kjer ponujajo slovenske dobrote njihovih kmetov in manjših predelovalcev, kot je mariborski Mlinarček, pa tudi svoje ekomeso in mesnine ekodar ter jabolka slodar. Prodajo v Zgornji Savinjski dolini so lani povečali za polovico, prinaša pa jim že tretjino vseh prihodkov iz trgovine.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil