Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci
»Ekopiščance bo sprva redilo 20 kmetov, število rejcev pa bi radi podvojili,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina.

Med zvezde Agrobiznisa 2016 smo uvrstili tudi KZ Šaleška dolina kot eno od najnaprednejših zadrug pri nas. Leto bodo končali s podobnimi prihodki kot lani, torej z dobrimi 15 milijoni evrov, kar je pri 30-odstotnem upadu odkupne cene mleka uspeh.

Manjši zaslužek pri mleku so nadomestili z večjo prodajo ekološke govedine ekodar. »Od lani je prodaja zrasla za 1,6-krat in bo presegla pol milijona evrov,« pravi Ivo Drev, direktor zadruge. Ekogovedino uspešno prodajajo v več kot sto šol, vrtcev in bolnišnic, pa tudi po spletu. Z ekohrenovkami so prodrli tudi v Hofer, kjer jih tržijo pod njihovo trgovsko znamko.

Po ekomleku in ekogovedini še ekopiščanci

Partnersko sodelovanje z nekaterimi javnimi zavodi so tako nadgradili, da zanje razvijajo nove izdelke, da jim olajšajo pripravo hrane in zmanjšajo obseg dela. Tako v celjsko bolnišnico vozijo olupljene jabolčne krhlje z limonovim sokom za čežano.

»Pripravljamo se na vzrejo slovenskih ekoloških piščancev,« za novo leto napoveduje Drev. Začeli bodo s kooperacijsko rejo pri 20 kmetih, zakol bo prevzela Panvita, ki bo poskrbela tudi za prodajo na drobno, medtem ko bo zadruga ekopiščance sama ponujala šolam, vrtcem in drugim javnim zavodom. Z 20 rejci bodo imeli preskrbo za 20 tednov na leto, cilj pa je podvojitev obsega proizvodnje in oskrba 40 tednov na leto.

Cilj je tudi ekozelenjava

Hkrati v KZ Šaleška dolina načrtujejo ekološko pridelavo zelenjave v rastlinjakih in na prostem, kot bi gojili zelje in repo, za kar so že dali pobudo Razvojni agenciji savinjske regije. »Prek našega invalidskega podjetja bi v to vključili invalide in okoli 30 manjših ekoloških kmetij. Vzpostavili bi naročeno pridelavo za javne zavode in za spletno dostavo končnim kupcem prek Foodka,« pojas­njuje Ivo Drev.

Kupce dobivajo tudi na spletu

Ob napovedih, da bomo v prihodnje tudi vse več hrane naročali po spletu, to v šaleški zadrugi že omogočajo. Sami imajo že več let spletno prodajo ekogovedine in jabolk slodar, od letos pa svoja živila ponujajo tudi prek spletne platforme Foodko, s katero start-up Prospeh povezuje lokalne proizvajalce pri distribuciji hrane in trženju.

Prodajo širijo tudi geografsko, in sicer v Zgornjo Savinjsko dolino, ki jo je pred stečajem pokrivala Kmetijska zadruga Mozirje. Od nje so kupili dve tehnični trgovini, ju prenovili in povečali. Prva v Nazarjah kot tehnični prodajni center deluje že dobro leto, drugo v Lučah pa so odprli februarja. V njej so uredili kotiček s kozolcem, kjer ponujajo slovenske dobrote njihovih kmetov in manjših predelovalcev, kot je mariborski Mlinarček, pa tudi svoje ekomeso in mesnine ekodar ter jabolka slodar. Prodajo v Zgornji Savinjski dolini so lani povečali za polovico, prinaša pa jim že tretjino vseh prihodkov iz trgovine.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...