Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Panvita z obujeno blagovno znamko v Sloveniji vzrejenega svinjskega mesa Pigi dokazuje, da je lahko tudi sicer izgubarska prašičereja donosna. Prašičereja jim prinese okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, a z dobro prodajo znamke Pigi bodo lahko rezultat izboljšali.

»Za sveže svinjsko meso Pigi dosegamo občutno boljšo ceno, ker je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita. To ni nova blagovna znamka, na trg je prišla že pred sedmimi leti, pozneje, ko je cenejši uvoz porušil ravnotežje med proizvodnimi stroški in prodajno ceno, pa so jo v Panviti umaknili.

Mesarji so navijali za Pigi

Delali so na genetiki prašičev, da bi dosegli hitrejšo prirast in si znižali proizvodne stroške. »Ob vztrajanju zasebnih mesarjev, naj ostanemo pri prvotni genetiki, ki daje najboljše meso, smo znamko Pigi letos poleti obudili,« priznava Polanič. Pod to znamko ponujajo meso druge najbolj razširjene pasme prašičev v Evropi, na katero prisegajo zlasti v Avstriji in delu Nemčije. Te prašiče v Panviti poznajo in gojijo že 30 let. Pod znamko Pigi so za zdaj naprodaj še majhne količine, v treh do petih letih pa bi radi tako prodali 60 odstotkov vseh prašičev iz svoje reje. Panvita vzredi okoli 58 tisoč prašičev na leto, vsi rejci v Sloveniji pa okoli 150 tisoč prašičev.

Zakaj je cena višja

Prašiči Pigi so cenjeni, ker so iz sonaravne reje, ki ne obremenjuje okolja. Več časa ostanejo v hlevu, kjer imajo več prostora kot navadno. Prašiče pitajo do nekoliko večje teže. Dobivajo krmo, ki jo v Panviti pridelajo sami in je boljša od splošnih standardov v prašičereji. To je bistveno, saj krma po Polaničevih besedah najbolj vpliva na kakovost mesa.

Zaradi pasemskih lastnosti in kakovostne krme meso ne spušča vode. Zato ostane dalj časa sveže in okusno. Je tudi bolj kompaktno, saj pri prašičih znamke Pigi dosega v povprečju 60-odstotno mesnatost. Bolj mesnata so tudi rebra in vrat, ki so navadno bolj prepredeni z maščobnim tkivom. Vse to se kaže v višji kakovosti mesa.

Prodajata ga Tuš in Panvita

»S svinjino znamke Pigi dosegamo občutno višjo ceno, v prodajo gre z lahkoto,« trdi Polanič. Takšno meso prodajajo v svoji drobnoprodajni mreži in v Tušu. Po korakih bi radi prodajo širili tudi v druge trgovske verige, šole, vrtce in druge javne zavode ter gostincem.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji