Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom V koprski občini je 514 hektarjev neobdelanih kmetijskih površin. Del te zemlje, ki je v lasti občine, bo občina revitalizirala z ekološko socialno kmetijo.
V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi Pametna srebrna vas je namenjena starejšim, ki bi na podeželju živeli v gospodinjski skupnosti, uporabljali pametne telefone in imeli posebne prevoze v mesto
Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov V okviru pobude za razvoj podeželja zbirajo dobre prakse s področij kmetijstva, turizma, energetike, mobilnosti, sociale, zdravstva …
V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? Klasično kmetijstvo je kot tovarna brez strehe, na katero preži veliko tveganj, ki lahko kmetijo spravijo na rob preživetja. Kako tveganja prepoznati in jih upravljati?
Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov  Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov Financirali bodo Čas za oddajo vlog je od 7. maja do 31. oktobra

Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Panvita z obujeno blagovno znamko v Sloveniji vzrejenega svinjskega mesa Pigi dokazuje, da je lahko tudi sicer izgubarska prašičereja donosna. Prašičereja jim prinese okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, a z dobro prodajo znamke Pigi bodo lahko rezultat izboljšali.

»Za sveže svinjsko meso Pigi dosegamo občutno boljšo ceno, ker je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita. To ni nova blagovna znamka, na trg je prišla že pred sedmimi leti, pozneje, ko je cenejši uvoz porušil ravnotežje med proizvodnimi stroški in prodajno ceno, pa so jo v Panviti umaknili.

Mesarji so navijali za Pigi

Delali so na genetiki prašičev, da bi dosegli hitrejšo prirast in si znižali proizvodne stroške. »Ob vztrajanju zasebnih mesarjev, naj ostanemo pri prvotni genetiki, ki daje najboljše meso, smo znamko Pigi letos poleti obudili,« priznava Polanič. Pod to znamko ponujajo meso druge najbolj razširjene pasme prašičev v Evropi, na katero prisegajo zlasti v Avstriji in delu Nemčije. Te prašiče v Panviti poznajo in gojijo že 30 let. Pod znamko Pigi so za zdaj naprodaj še majhne količine, v treh do petih letih pa bi radi tako prodali 60 odstotkov vseh prašičev iz svoje reje. Panvita vzredi okoli 58 tisoč prašičev na leto, vsi rejci v Sloveniji pa okoli 150 tisoč prašičev.

Zakaj je cena višja

Prašiči Pigi so cenjeni, ker so iz sonaravne reje, ki ne obremenjuje okolja. Več časa ostanejo v hlevu, kjer imajo več prostora kot navadno. Prašiče pitajo do nekoliko večje teže. Dobivajo krmo, ki jo v Panviti pridelajo sami in je boljša od splošnih standardov v prašičereji. To je bistveno, saj krma po Polaničevih besedah najbolj vpliva na kakovost mesa.

Zaradi pasemskih lastnosti in kakovostne krme meso ne spušča vode. Zato ostane dalj časa sveže in okusno. Je tudi bolj kompaktno, saj pri prašičih znamke Pigi dosega v povprečju 60-odstotno mesnatost. Bolj mesnata so tudi rebra in vrat, ki so navadno bolj prepredeni z maščobnim tkivom. Vse to se kaže v višji kakovosti mesa.

Prodajata ga Tuš in Panvita

»S svinjino znamke Pigi dosegamo občutno višjo ceno, v prodajo gre z lahkoto,« trdi Polanič. Takšno meso prodajajo v svoji drobnoprodajni mreži in v Tušu. Po korakih bi radi prodajo širili tudi v druge trgovske verige, šole, vrtce in druge javne zavode ter gostincem.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Sadjarji, pozor! 15-milijonski razpis za namakanje in protitočne mreže

Ta razpis je dobrodošel zlasti zato, ker je stopnja sofinanciranja naložb višja kot pri drugih razpisih; rok za vloge je od 23. aprila...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Po Čebronovo zelenjavo hodijo tudi Italijani

Mirica in Ivan Čebron sta pred leti pustila varni službi in nadaljevala tradicijo vrtnarstva na družinski kmetiji v Bukovici pri Volčji...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, na razpis za preprečevanje zaraščanja se že lahko prijavite 7

Za spreminjanje okoli 13 tisoč hektarjev zaraščenih površin in gozda v kmetijska zemljišča je razpisanih 700 tisoč evrov nepovratnih...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Napredne tehnologije v poljedelstvu: z droni do večjega in boljšega pridelka

Opisujemo lanske koruzne poskuse Syngente Slovenija, kjer so iskali korelacijo med aerofotografiranjem in količino ter kakovostjo...

AGROBIZ
Novice
Novice Slovenske kokoši znesejo v povprečju milijon jajc na dan 2

Velika noč je pred vrati, statistični urad Surs pa je pod drobnogled vzel podatke o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji.

AGROBIZ
Partnerji obveščajo
Partnerji obveščajo Mercator išče nove dobavitelje inovativnih suhih živil s podeželja

Več kot tisoč domačih dobrot ima širok krog kupcev, projekt Radi imamo domače se lepo razvija

AGROBIZ
Javna naročila živil
Javna naročila živil (reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša...