Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Panvita z obujeno blagovno znamko v Sloveniji vzrejenega svinjskega mesa Pigi dokazuje, da je lahko tudi sicer izgubarska prašičereja donosna. Prašičereja jim prinese okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, a z dobro prodajo znamke Pigi bodo lahko rezultat izboljšali.

»Za sveže svinjsko meso Pigi dosegamo občutno boljšo ceno, ker je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita. To ni nova blagovna znamka, na trg je prišla že pred sedmimi leti, pozneje, ko je cenejši uvoz porušil ravnotežje med proizvodnimi stroški in prodajno ceno, pa so jo v Panviti umaknili.

Mesarji so navijali za Pigi

Delali so na genetiki prašičev, da bi dosegli hitrejšo prirast in si znižali proizvodne stroške. »Ob vztrajanju zasebnih mesarjev, naj ostanemo pri prvotni genetiki, ki daje najboljše meso, smo znamko Pigi letos poleti obudili,« priznava Polanič. Pod to znamko ponujajo meso druge najbolj razširjene pasme prašičev v Evropi, na katero prisegajo zlasti v Avstriji in delu Nemčije. Te prašiče v Panviti poznajo in gojijo že 30 let. Pod znamko Pigi so za zdaj naprodaj še majhne količine, v treh do petih letih pa bi radi tako prodali 60 odstotkov vseh prašičev iz svoje reje. Panvita vzredi okoli 58 tisoč prašičev na leto, vsi rejci v Sloveniji pa okoli 150 tisoč prašičev.

Zakaj je cena višja

Prašiči Pigi so cenjeni, ker so iz sonaravne reje, ki ne obremenjuje okolja. Več časa ostanejo v hlevu, kjer imajo več prostora kot navadno. Prašiče pitajo do nekoliko večje teže. Dobivajo krmo, ki jo v Panviti pridelajo sami in je boljša od splošnih standardov v prašičereji. To je bistveno, saj krma po Polaničevih besedah najbolj vpliva na kakovost mesa.

Zaradi pasemskih lastnosti in kakovostne krme meso ne spušča vode. Zato ostane dalj časa sveže in okusno. Je tudi bolj kompaktno, saj pri prašičih znamke Pigi dosega v povprečju 60-odstotno mesnatost. Bolj mesnata so tudi rebra in vrat, ki so navadno bolj prepredeni z maščobnim tkivom. Vse to se kaže v višji kakovosti mesa.

Prodajata ga Tuš in Panvita

»S svinjino znamke Pigi dosegamo občutno višjo ceno, v prodajo gre z lahkoto,« trdi Polanič. Takšno meso prodajajo v svoji drobnoprodajni mreži in v Tušu. Po korakih bi radi prodajo širili tudi v druge trgovske verige, šole, vrtce in druge javne zavode ter gostincem.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...