Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do konca maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Panvita dodaj
Peter Polanič dodaj
Skupina Panvita dodaj
Tuš dodaj
Zvezda dodaj

Panvita z obujeno blagovno znamko v Sloveniji vzrejenega svinjskega mesa Pigi dokazuje, da je lahko tudi sicer izgubarska prašičereja donosna. Prašičereja jim prinese okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, a z dobro prodajo znamke Pigi bodo lahko rezultat izboljšali.

»Za sveže svinjsko meso Pigi dosegamo občutno boljšo ceno, ker je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita. To ni nova blagovna znamka, na trg je prišla že pred sedmimi leti, pozneje, ko je cenejši uvoz porušil ravnotežje med proizvodnimi stroški in prodajno ceno, pa so jo v Panviti umaknili.

Mesarji so navijali za Pigi

Delali so na genetiki prašičev, da bi dosegli hitrejšo prirast in si znižali proizvodne stroške. »Ob vztrajanju zasebnih mesarjev, naj ostanemo pri prvotni genetiki, ki daje najboljše meso, smo znamko Pigi letos poleti obudili,« priznava Polanič. Pod to znamko ponujajo meso druge najbolj razširjene pasme prašičev v Evropi, na katero prisegajo zlasti v Avstriji in delu Nemčije. Te prašiče v Panviti poznajo in gojijo že 30 let. Pod znamko Pigi so za zdaj naprodaj še majhne količine, v treh do petih letih pa bi radi tako prodali 60 odstotkov vseh prašičev iz svoje reje. Panvita vzredi okoli 58 tisoč prašičev na leto, vsi rejci v Sloveniji pa okoli 150 tisoč prašičev.

Zakaj je cena višja

Prašiči Pigi so cenjeni, ker so iz sonaravne reje, ki ne obremenjuje okolja. Več časa ostanejo v hlevu, kjer imajo več prostora kot navadno. Prašiče pitajo do nekoliko večje teže. Dobivajo krmo, ki jo v Panviti pridelajo sami in je boljša od splošnih standardov v prašičereji. To je bistveno, saj krma po Polaničevih besedah najbolj vpliva na kakovost mesa.

Zaradi pasemskih lastnosti in kakovostne krme meso ne spušča vode. Zato ostane dalj časa sveže in okusno. Je tudi bolj kompaktno, saj pri prašičih znamke Pigi dosega v povprečju 60-odstotno mesnatost. Bolj mesnata so tudi rebra in vrat, ki so navadno bolj prepredeni z maščobnim tkivom. Vse to se kaže v višji kakovosti mesa.

Prodajata ga Tuš in Panvita

»S svinjino znamke Pigi dosegamo občutno višjo ceno, v prodajo gre z lahkoto,« trdi Polanič. Takšno meso prodajajo v svoji drobnoprodajni mreži in v Tušu. Po korakih bi radi prodajo širili tudi v druge trgovske verige, šole, vrtce in druge javne zavode ter gostincem.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...