Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Panvita dodaj
Peter Polanič dodaj
Skupina Panvita dodaj
Tuš dodaj
Zvezda dodaj

Panvita z obujeno blagovno znamko v Sloveniji vzrejenega svinjskega mesa Pigi dokazuje, da je lahko tudi sicer izgubarska prašičereja donosna. Prašičereja jim prinese okoli šest milijonov evrov prihodkov na leto, pod črto pa še vedno izgubo, a z dobro prodajo znamke Pigi bodo lahko rezultat izboljšali.

»Za sveže svinjsko meso Pigi dosegamo občutno boljšo ceno, ker je vzrejeno v Sloveniji in bolj kakovostno,« pravi Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita. To ni nova blagovna znamka, na trg je prišla že pred sedmimi leti, pozneje, ko je cenejši uvoz porušil ravnotežje med proizvodnimi stroški in prodajno ceno, pa so jo v Panviti umaknili.

Mesarji so navijali za Pigi

Delali so na genetiki prašičev, da bi dosegli hitrejšo prirast in si znižali proizvodne stroške. »Ob vztrajanju zasebnih mesarjev, naj ostanemo pri prvotni genetiki, ki daje najboljše meso, smo znamko Pigi letos poleti obudili,« priznava Polanič. Pod to znamko ponujajo meso druge najbolj razširjene pasme prašičev v Evropi, na katero prisegajo zlasti v Avstriji in delu Nemčije. Te prašiče v Panviti poznajo in gojijo že 30 let. Pod znamko Pigi so za zdaj naprodaj še majhne količine, v treh do petih letih pa bi radi tako prodali 60 odstotkov vseh prašičev iz svoje reje. Panvita vzredi okoli 58 tisoč prašičev na leto, vsi rejci v Sloveniji pa okoli 150 tisoč prašičev.

Zakaj je cena višja

Prašiči Pigi so cenjeni, ker so iz sonaravne reje, ki ne obremenjuje okolja. Več časa ostanejo v hlevu, kjer imajo več prostora kot navadno. Prašiče pitajo do nekoliko večje teže. Dobivajo krmo, ki jo v Panviti pridelajo sami in je boljša od splošnih standardov v prašičereji. To je bistveno, saj krma po Polaničevih besedah najbolj vpliva na kakovost mesa.

Zaradi pasemskih lastnosti in kakovostne krme meso ne spušča vode. Zato ostane dalj časa sveže in okusno. Je tudi bolj kompaktno, saj pri prašičih znamke Pigi dosega v povprečju 60-odstotno mesnatost. Bolj mesnata so tudi rebra in vrat, ki so navadno bolj prepredeni z maščobnim tkivom. Vse to se kaže v višji kakovosti mesa.

Prodajata ga Tuš in Panvita

»S svinjino znamke Pigi dosegamo občutno višjo ceno, v prodajo gre z lahkoto,« trdi Polanič. Takšno meso prodajajo v svoji drobnoprodajni mreži in v Tušu. Po korakih bi radi prodajo širili tudi v druge trgovske verige, šole, vrtce in druge javne zavode ter gostincem.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...