Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom Občina Koper gre v ekosocialno kmetijo s sadovnjakom in rastlinjakom V koprski občini je 514 hektarjev neobdelanih kmetijskih površin. Del te zemlje, ki je v lasti občine, bo občina revitalizirala z ekološko socialno kmetijo.
V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi V Posavju bi razvili model pametne srebrne vasi Pametna srebrna vas je namenjena starejšim, ki bi na podeželju živeli v gospodinjski skupnosti, uporabljali pametne telefone in imeli posebne prevoze v mesto
Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov Pametne vasi: prihaja evropski razpis, vreden 3,3 milijona evrov V okviru pobude za razvoj podeželja zbirajo dobre prakse s področij kmetijstva, turizma, energetike, mobilnosti, sociale, zdravstva …
V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? V kmetijstvu je veliko tveganj, kako jih upravljamo? Klasično kmetijstvo je kot tovarna brez strehe, na katero preži veliko tveganj, ki lahko kmetijo spravijo na rob preživetja. Kako tveganja prepoznati in jih upravljati?
Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov  Pet milijonov za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov Financirali bodo Čas za oddajo vlog je od 7. maja do 31. oktobra

Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa

15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa
»Tehnologijo smo posodobili zato, da se prilagodimo novim navadam kupcev in trgovcev in ostanemo največji slovenski ponudnik rdečega mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Z devet milijonov vredno novo opremo bodo v Celjskih mesninah proizvedli za petino več trajnih salam in kar za polovico več porcijskega pakiranega mesa. V tehnološko posodobitev, s katero se prilagajajo novim navadam kupcev in trgovcev, so šli, da bodo ostali največji slovenski ponudnik rdečega mesa. Radgonske gorice pa so dobile za četrtino več vinogradov.

Kupci si poenostavljamo življenje in raje kot cele salame kupujemo že narezane, pri mesu pa raje porcijska pakiranja, ki jih uporabimo pri enem obroku in tudi nekaj dni počakajo v hladilniku. Tako pakirane izdelke pa tudi trgovci hranijo v hladilnih omarah in ni treba, da jih postreže mesar. »Nove nakupne navade od nas zahtevajo, da meso in izdelke pripravljamo v večjih prostorih in z novo, zahtevnejšo tehnologijo, v katero smo letos namenili devet milijonov evrov,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Večje zmogljivosti, večja produktivnost

S šestimi milijoni evrov so v Celju povečali obrat za pripravo trajnih izdelkov. Z novimi pakirnimi linijami in večjo hladilnico bodo naredili za petino več trajnih salam. Obseg proiz­vodnje predpakiranega mesa in izdelkov v nadzorovani atmosferi pa so povečali kar za polovico.

Vlagajo tudi v Pršutarno Lokev, kjer imajo nove sušilne komore za pršut. Prihodnje leto pa bodo tu razširili še zmogljivosti za soljenje, hlajenje in pakiranje. Z novimi zmogljivostmi bodo povečali tudi produktivnost, kar je, kot pravi Krivec, nujno zaradi upadanja marž.

Novi vinogradi za radgonsko penino

V Radgonskih goricah, ki so v lasti Celjskih mesnin, pa si bodo leto zapomnili po aprilski pozebi, ki jim je nakopala precej škode, in po bolj spodbudni novici – dokupu četrtine oziroma 110 hektarjev vinogradov. »V lastnih vinogradih lažje zagotav­ljamo kakovost grozdja, povečujemo tudi odkupno postajo, število stiskalnic, cistern, prostorov za skladiščenje in zorenje. Cilj je, da pridelamo še več srebrne in zlate penine,« dodaja ­Izidor Krivec.

Kljub pozebi, ki je konec aprila prvič v 50 letih prizadela Radgonske gorice, so v skupini Celjske mesnine zadovoljni z letošnjim poslovanjem. Lani so imeli 84,3 milijona evrov prihodkov in 4,2 milijona evrov čistega dobička. Letos pričakujejo štiri odstotke več prihodkov in malo manj dobička kot lani, za bolj točne napovedi pa je še prezgodaj.

Preberite tudi KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Sadjarji, pozor! 15-milijonski razpis za namakanje in protitočne mreže

Ta razpis je dobrodošel zlasti zato, ker je stopnja sofinanciranja naložb višja kot pri drugih razpisih; rok za vloge je od 23. aprila...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Po Čebronovo zelenjavo hodijo tudi Italijani

Mirica in Ivan Čebron sta pred leti pustila varni službi in nadaljevala tradicijo vrtnarstva na družinski kmetiji v Bukovici pri Volčji...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, na razpis za preprečevanje zaraščanja se že lahko prijavite 7

Za spreminjanje okoli 13 tisoč hektarjev zaraščenih površin in gozda v kmetijska zemljišča je razpisanih 700 tisoč evrov nepovratnih...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Prodaja kisov v Evropi zrasla za osem odstotkov, kako to izkorišča Apis-Vita

Letos v Sloveniji načrtujejo 2,5-kratno rast prodaje in prvi milijon evrov prihodkov, v še večji kisarni na Poljskem pa bodo zadovoljni...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Napredne tehnologije v poljedelstvu: z droni do večjega in boljšega pridelka

Opisujemo lanske koruzne poskuse Syngente Slovenija, kjer so iskali korelacijo med aerofotografiranjem in količino ter kakovostjo...

AGROBIZ
Novice
Novice Slovenske kokoši znesejo v povprečju milijon jajc na dan 2

Velika noč je pred vrati, statistični urad Surs pa je pod drobnogled vzel podatke o količini, uvozu, porabi in ceni jajc v Sloveniji.

AGROBIZ
Partnerji obveščajo
Partnerji obveščajo Mercator išče nove dobavitelje inovativnih suhih živil s podeželja

Več kot tisoč domačih dobrot ima širok krog kupcev, projekt Radi imamo domače se lepo razvija

AGROBIZ
Javna naročila živil
Javna naročila živil (reportaža + video) To morate vedeti o javnem naročanju hrane

Javne ustanove morajo kupiti več ekoloških in kakovostnih živil, za to pa potrebujejo več denarja. Nova spletna aplikacija jim olajša...