Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do konca maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti
Kupci bolj preverjajo poreklo mesa Kupci bolj preverjajo poreklo mesa »Po aferi s poljsko govedino je prodaja govejega mesa upadla za več kot 20 odstotkov, a se počasi popravlja; kupci so bili zmedeni, po aferi pa bolj preverjajo poreklo mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.
Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Ljutomerčanov novi hlev za plemenske svinje je obvisel v zraku Niso se še odločili, ali bodo ob napovedanih spremembah politike sklada kmetijskih zemljišč izpeljali 3,7-milijonsko naložbo, čeprav jim od papirjev manjka le okoljevarstveno dovoljenje
(intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo (intervju) Peter Vrisk: Bolj podprimo pridelavo zelenjave in prašičerejo Več podpore naj v prihodnji finančni perspektivi dobijo tudi krave dojilje, saj sami nimamo dovolj telet za pitanje, predlaga predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa

Čas branja: 1 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa
»Tehnologijo smo posodobili zato, da se prilagodimo novim navadam kupcev in trgovcev in ostanemo največji slovenski ponudnik rdečega mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Obveščaj me o novih člankih:  

Z devet milijonov vredno novo opremo bodo v Celjskih mesninah proizvedli za petino več trajnih salam in kar za polovico več porcijskega pakiranega mesa. V tehnološko posodobitev, s katero se prilagajajo novim navadam kupcev in trgovcev, so šli, da bodo ostali največji slovenski ponudnik rdečega mesa. Radgonske gorice pa so dobile za četrtino več vinogradov.

Kupci si poenostavljamo življenje in raje kot cele salame kupujemo že narezane, pri mesu pa raje porcijska pakiranja, ki jih uporabimo pri enem obroku in tudi nekaj dni počakajo v hladilniku. Tako pakirane izdelke pa tudi trgovci hranijo v hladilnih omarah in ni treba, da jih postreže mesar. »Nove nakupne navade od nas zahtevajo, da meso in izdelke pripravljamo v večjih prostorih in z novo, zahtevnejšo tehnologijo, v katero smo letos namenili devet milijonov evrov,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Večje zmogljivosti, večja produktivnost

S šestimi milijoni evrov so v Celju povečali obrat za pripravo trajnih izdelkov. Z novimi pakirnimi linijami in večjo hladilnico bodo naredili za petino več trajnih salam. Obseg proiz­vodnje predpakiranega mesa in izdelkov v nadzorovani atmosferi pa so povečali kar za polovico.

Vlagajo tudi v Pršutarno Lokev, kjer imajo nove sušilne komore za pršut. Prihodnje leto pa bodo tu razširili še zmogljivosti za soljenje, hlajenje in pakiranje. Z novimi zmogljivostmi bodo povečali tudi produktivnost, kar je, kot pravi Krivec, nujno zaradi upadanja marž.

Novi vinogradi za radgonsko penino

V Radgonskih goricah, ki so v lasti Celjskih mesnin, pa si bodo leto zapomnili po aprilski pozebi, ki jim je nakopala precej škode, in po bolj spodbudni novici – dokupu četrtine oziroma 110 hektarjev vinogradov. »V lastnih vinogradih lažje zagotav­ljamo kakovost grozdja, povečujemo tudi odkupno postajo, število stiskalnic, cistern, prostorov za skladiščenje in zorenje. Cilj je, da pridelamo še več srebrne in zlate penine,« dodaja ­Izidor Krivec.

Kljub pozebi, ki je konec aprila prvič v 50 letih prizadela Radgonske gorice, so v skupini Celjske mesnine zadovoljni z letošnjim poslovanjem. Lani so imeli 84,3 milijona evrov prihodkov in 4,2 milijona evrov čistega dobička. Letos pričakujejo štiri odstotke več prihodkov in malo manj dobička kot lani, za bolj točne napovedi pa je še prezgodaj.

Preberite tudi KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2021 subvencije tudi za ohranitveno kmetijstvo 6

Z ohranitvenim kmetijstvom izboljšujemo in vzdržujemo kakovostna živa tla brez oranja, ob stalni pokritosti tal s poljščinami, dosevki...