Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa

15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa
»Tehnologijo smo posodobili zato, da se prilagodimo novim navadam kupcev in trgovcev in ostanemo največji slovenski ponudnik rdečega mesa,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Z devet milijonov vredno novo opremo bodo v Celjskih mesninah proizvedli za petino več trajnih salam in kar za polovico več porcijskega pakiranega mesa. V tehnološko posodobitev, s katero se prilagajajo novim navadam kupcev in trgovcev, so šli, da bodo ostali največji slovenski ponudnik rdečega mesa. Radgonske gorice pa so dobile za četrtino več vinogradov.

Kupci si poenostavljamo življenje in raje kot cele salame kupujemo že narezane, pri mesu pa raje porcijska pakiranja, ki jih uporabimo pri enem obroku in tudi nekaj dni počakajo v hladilniku. Tako pakirane izdelke pa tudi trgovci hranijo v hladilnih omarah in ni treba, da jih postreže mesar. »Nove nakupne navade od nas zahtevajo, da meso in izdelke pripravljamo v večjih prostorih in z novo, zahtevnejšo tehnologijo, v katero smo letos namenili devet milijonov evrov,« pravi Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Večje zmogljivosti, večja produktivnost

S šestimi milijoni evrov so v Celju povečali obrat za pripravo trajnih izdelkov. Z novimi pakirnimi linijami in večjo hladilnico bodo naredili za petino več trajnih salam. Obseg proiz­vodnje predpakiranega mesa in izdelkov v nadzorovani atmosferi pa so povečali kar za polovico.

Vlagajo tudi v Pršutarno Lokev, kjer imajo nove sušilne komore za pršut. Prihodnje leto pa bodo tu razširili še zmogljivosti za soljenje, hlajenje in pakiranje. Z novimi zmogljivostmi bodo povečali tudi produktivnost, kar je, kot pravi Krivec, nujno zaradi upadanja marž.

Novi vinogradi za radgonsko penino

V Radgonskih goricah, ki so v lasti Celjskih mesnin, pa si bodo leto zapomnili po aprilski pozebi, ki jim je nakopala precej škode, in po bolj spodbudni novici – dokupu četrtine oziroma 110 hektarjev vinogradov. »V lastnih vinogradih lažje zagotav­ljamo kakovost grozdja, povečujemo tudi odkupno postajo, število stiskalnic, cistern, prostorov za skladiščenje in zorenje. Cilj je, da pridelamo še več srebrne in zlate penine,« dodaja ­Izidor Krivec.

Kljub pozebi, ki je konec aprila prvič v 50 letih prizadela Radgonske gorice, so v skupini Celjske mesnine zadovoljni z letošnjim poslovanjem. Lani so imeli 84,3 milijona evrov prihodkov in 4,2 milijona evrov čistega dobička. Letos pričakujejo štiri odstotke več prihodkov in malo manj dobička kot lani, za bolj točne napovedi pa je še prezgodaj.

Preberite tudi KZ Šaleška dolina širi ponudbo z ekološkimi piščanci;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...