Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka
Foto: Jure Makovec

K zvezdam Agrobiznisa 2016 uvrščamo tudi letošnjega mladega inovativnega kmeta Tonija Kukenbergerja z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Prihodnje leto bo zgradil večjo sirarno, kjer bo predelal več senenega mleka in odprl še eno novo delovno mesto.

»Pri viziji o razvoju naše kmetije me podpirajo starši in žena. Brez njihove pomoči v petih letih ne bi toliko naredili,« pravi Toni Kukenberger. Odkar je pred petimi leti končal študij zootehnike in od starega očeta prevzel kmetijo, je ta močno napredovala. Prej so vse mleko – 120 tisoč litrov na leto – oddali trebanjski zadrugi, zdaj ga 60 odstotkov sami predelajo. Toni Kukenberger dela 20 različnih mlečnih izdelkov, ki jih prodaja na kmetiji, prek trebanjske zadruge in v manjših trgovinah. Mleko in jogurte vozi tudi v šole in vrtce.

Več sira bodo dlje starali

»Najtežje je narediti sir. A ker je pri sirih in jogurtih največ dodane vrednosti, jih prodamo največ,« pravi. Od maja čaka na odločbo za nepovratna sredstva iz programa za razvoj podeželja, da bodo po novem letu začeli gradnjo večje sirarne z degustacijsko dvorano. »Imeli bomo večjo zorilnico, kjer bomo večino sira starali do tri mesece, nekaj pa dlje,« dodaja. Nova sirarna bo stala okoli 200 tisoč evrov, dve tretjini bodo financirali sami in s posojilom, preostalo z nepovratnimi sredstvi.

Najprej nov hlev, na koncu sirarna

Večjo sirarno je hotel zgraditi že leta 2014 s subvencijo, ki jo je dobil kot mladi prevzemnik kmetije. Na koncu so obnovili hlev, saj je takrat lahko denar porabil le za osnovno dejavnost – prirejo mleka. »Naša kmetija je premajhna, da bi konkurirala s količino mleka in povečala prirejo, zato delamo na kakovosti,« pojasnjuje. Preusmerili so se v ekološko prirejo mleka in januarja 2015 pridobili ekocertifikat. Korak naprej so naredili letos, ko so dobili še certifikat za seneno mleko. Tako mleko ima ugodnejšo sestavo maščobnih kislin, dajo pa ga krave, ki ne jedo silaže. Poleti se pasejo, pozimi pa jedo v glavnem seno.

Premično molzišče

Ker krav s paše ne morejo dvakrat na dan gnati v hlev na molžo, saj bi prečkale parcele tujih lastnikov, je molžo pripeljal na pašnik. Premično molzišče je uredil na prikolici in jo pripel za 40 let star traktor, ki je sameval pod kozolcem,

Zaslužijo okoli devet tisoč evrov na mesec, a ob stroških in amortizaciji ne ostane veliko za očetovo in Tonijevo plačo. »S kakovostnimi izdelki iz senenega mleka želim zagotoviti dostojen dohodek na kmetiji. V novi sirarni bomo predelali 80 odstotkov našega mleka in kmalu zaposlili dodatnega delavca. Z večjo predelavo in uvedbo spletne prodaje bomo za polovico zmanjšali prodajo senenega mleka zadrugi po ceni za konvencionalno mleko in več zaslužili,« za konec pravi Toni Kukenberger.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.