Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Zvezda Agrobiznisa 2016: Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka
Foto: Jure Makovec

K zvezdam Agrobiznisa 2016 uvrščamo tudi letošnjega mladega inovativnega kmeta Tonija Kukenbergerja z Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Prihodnje leto bo zgradil večjo sirarno, kjer bo predelal več senenega mleka in odprl še eno novo delovno mesto.

»Pri viziji o razvoju naše kmetije me podpirajo starši in žena. Brez njihove pomoči v petih letih ne bi toliko naredili,« pravi Toni Kukenberger. Odkar je pred petimi leti končal študij zootehnike in od starega očeta prevzel kmetijo, je ta močno napredovala. Prej so vse mleko – 120 tisoč litrov na leto – oddali trebanjski zadrugi, zdaj ga 60 odstotkov sami predelajo. Toni Kukenberger dela 20 različnih mlečnih izdelkov, ki jih prodaja na kmetiji, prek trebanjske zadruge in v manjših trgovinah. Mleko in jogurte vozi tudi v šole in vrtce.

Več sira bodo dlje starali

»Najtežje je narediti sir. A ker je pri sirih in jogurtih največ dodane vrednosti, jih prodamo največ,« pravi. Od maja čaka na odločbo za nepovratna sredstva iz programa za razvoj podeželja, da bodo po novem letu začeli gradnjo večje sirarne z degustacijsko dvorano. »Imeli bomo večjo zorilnico, kjer bomo večino sira starali do tri mesece, nekaj pa dlje,« dodaja. Nova sirarna bo stala okoli 200 tisoč evrov, dve tretjini bodo financirali sami in s posojilom, preostalo z nepovratnimi sredstvi.

Najprej nov hlev, na koncu sirarna

Večjo sirarno je hotel zgraditi že leta 2014 s subvencijo, ki jo je dobil kot mladi prevzemnik kmetije. Na koncu so obnovili hlev, saj je takrat lahko denar porabil le za osnovno dejavnost – prirejo mleka. »Naša kmetija je premajhna, da bi konkurirala s količino mleka in povečala prirejo, zato delamo na kakovosti,« pojasnjuje. Preusmerili so se v ekološko prirejo mleka in januarja 2015 pridobili ekocertifikat. Korak naprej so naredili letos, ko so dobili še certifikat za seneno mleko. Tako mleko ima ugodnejšo sestavo maščobnih kislin, dajo pa ga krave, ki ne jedo silaže. Poleti se pasejo, pozimi pa jedo v glavnem seno.

Premično molzišče

Ker krav s paše ne morejo dvakrat na dan gnati v hlev na molžo, saj bi prečkale parcele tujih lastnikov, je molžo pripeljal na pašnik. Premično molzišče je uredil na prikolici in jo pripel za 40 let star traktor, ki je sameval pod kozolcem,

Zaslužijo okoli devet tisoč evrov na mesec, a ob stroških in amortizaciji ne ostane veliko za očetovo in Tonijevo plačo. »S kakovostnimi izdelki iz senenega mleka želim zagotoviti dostojen dohodek na kmetiji. V novi sirarni bomo predelali 80 odstotkov našega mleka in kmalu zaposlili dodatnega delavca. Z večjo predelavo in uvedbo spletne prodaje bomo za polovico zmanjšali prodajo senenega mleka zadrugi po ceni za konvencionalno mleko in več zaslužili,« za konec pravi Toni Kukenberger.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...