Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Zvezda Agrobiznisa 2016: Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne

Čas branja: 2 min
15.12.2016  22:30
Zvezda Agrobiznisa 2016: Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne

Celeia je na našem trgu vodilna mlekarna pri probiotičnih in desertnih jogurtih ter poltrdih sirih, ki jih naredijo 5.500 ton na leto. V novi sirarni, ki bi jo radi zgradili v dveh letih, bodo proizvodnjo sirov še povečali. Tudi z bolj posebnimi siri. Letos pričakujejo podobne prihodke kot lani, izkazali so se z velikima naložbama in s tem, da bodo prvič odkupili več kot sto milijonov litrov mleka.

Zdaj odkupijo sto milijonov litrov mleka, v petih letih pa želijo odkup in predelavo slovenskega mleka povečati za 20 milijonov litrov, na 120 milijonov litrov. Da bodo vsega predelali, načrtujejo tudi novo sirarno. Celeia je po odkupu mleka druga največja mlekarna pri nas, letos pa bo prvič odkupila več kot sto milijonov litrov mleka. Računajo na podobne prihodke kot lani, ko so se približali 59 milijonom evrov.

Več predelaš in dražje prodaš

Svoj uspeh vidijo v večjem odkupu in predelavi mleka ter prodaji izdelkov z višjo ceno. Raste jim tudi izvoz, ki jim trenutno prinese 30 odstotkov prihodkov. Prodajajo na devetih trgih, kjer uspevajo s kakovostjo. Na podlagi certifikata Brez GSO, ki potrjuje, da so njihovi izdelki pridelani in predelani brez gensko spremenjenih organizmov, jim raste denimo prodaja na Hrvaškem.

Skoraj tri milijone za naložbe

Za njimi sta večji naložbi v novo polnilno linijo in novo skladišče za repromaterial, ki sta stali 2,8 milijona evrov. Na novem stroju polnijo več vrst tekočih jogurtov v PET-plastenke. S tem, ko so v svoje roke prevzeli polnjenje tekočih jogurtov v PET-plastenke, se bo izboljšala tudi donosnost poslovanja. S to naložbo bodo letno predelavo mleka povečali za tri do pet milijonov litrov in zmanjšali prodajo presežnega surovega mleka. Prej so tekoče jogurte kupovali v Avstriji, zdaj, ko vse delajo sami iz slovenskega mleka, so že vse izdelke označili z znakom izbrane kakovosti, ki je jamstvo, da so iz mleka, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Že julija pa so se preselili v tisoč kvadratnih metrov veliko novo skladišče z več kot 1.600 paletnimi mesti. Prej so mleko in druge izdelke skladiščili v najetih skladiščih na petih lokacijah, z novim skladiščem pa si bodo logistiko olajšali.

V pripravi linija izdelkov iz senenega mleka

Odkar so v zadnjih letih z novostmi prehiteli Ljubljanske mlekarne, odkrivajo eno tržno nišo za drugo. Letos so že presenetili z linijo mlečnih izdelkov brez laktoze. Z rejci ekološkega mleka in naprednimi kmetijskimi zadrugami, kot je KZ Šaleška dolina, se že dogovarjajo o predelavi tako imenovanega senenega mleka. To je še bolj kakovostno od ekološkega mleka, saj krave jedo pašo ali seno, ne pa silaže.

Preberite tudi Celjske mesnine naredijo pol več porcijskega pakiranega mesa;

Panvita od poletja dobro prodaja slovensko sveže svinjsko meso Pigi;

Nova sirarna, da bo več sira iz senenega mleka;

Mlekarna Celeia je pred gradnjo večje sirarne;

Kjer so nove tehnologije, je tudi Blaž Germšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.