Kmetijsko ministrstvo danes objavlja tri javne razpise Kmetijsko ministrstvo danes objavlja tri javne razpise S prvim razpisom bodo podprli nakup opreme za razdeljevanje donirane hrane, z drugim razpisom bodo nadomestili škodo na kmetijskem gospodarstvu zaradi požara ali udara strele, s tretjim razpisom pa ponujajo finančno pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo
NLB pomaga kmetom in zadrugam pri promociji  NLB pomaga kmetom in zadrugam pri promociji Med kmeti in zadrugami, ki se bodo do 1. junija prijavili na razpis za projekt #OkvirPomoči, jih bo banka nekaj izbrala in jim od srede junija do konca avgusta omogočila oglaševanje v različnih medijih
Tako se skozi koronakrizo prebijajo Agrobiznisovi zmagovalci leta 2020 Tako se skozi koronakrizo prebijajo Agrobiznisovi zmagovalci leta 2020 Mlekarna Planika se ubada s presežki svežega mleka, Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline prilagaja ponudbo Dobrot Dolenjske domačim kupcem, kmetija Čarička je prodajo razširila po vsej državi, Katja Temnik pa povečuje nasade zelišč
V Srbiji so razvili Plant-o-meter, ki oceni fiziološko stanje rastlin V Srbiji so razvili Plant-o-meter, ki oceni fiziološko stanje rastlin Ta naprava odkrije spremembe na rastlinah, še preden postanejo vidne in kmeta opozori, da rastlino pravočasno pognoji ali zalije
Letos bo objavljenih še 17 razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 Letos bo objavljenih še 17 razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 Ne spreglejte treh podaljšanih razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 (PRP) in novega okvirnega terminskega načrta, po katerem kmetijsko ministrstvo od junija do konca leta napoveduje še 17 razpisov iz PRP;

Na policah je slovensko piščančje meso z znakom izbrane kakovosti

Čas branja: 2 min
19.12.2016  13:27
Na trgovskih policah je od danes z oznako izbrana kakovost na voljo meso Perutnine Ptuj, Panvite in Pivke Perutninarstva. Vsi, ki izbiramo lokalno hrano, bomo slovensko perutninsko meso v trgovinah z lahkoto prepoznali po znaku izbrane kakovosti
Na policah je slovensko piščančje meso z znakom izbrane kakovosti
Od danes je na policah tudi sveže piščančje meso z znakom izbrane kakovosti iz Pivke Perutninartva, Perutnine Ptuj in Panvite. Večjo prodajo na dolgi rok pričakujejo Janez Rebec, Tibor Šimonka (z leve) in Peter Polanič (skrajno desno) iz teh treh družb. Kmetijski minister Dejan Židan (drugi z desne) pa pripravlja teren, da bo v vrtcih, šolah in drugih javnih zavodih še več slovenske, torej lokalne hrane.

Obveščaj me o novih člankih:  

Najprej je kot izbrana kakovost označeno sveže meso, sledili bodo mesni pripravki, kasneje tudi mesni izdelki. Na policah bodo ločeni od mesa drugega porekla, da jih bomo kupci, ki dajemo prednost lokalni hrani, prej našli. 

Pojemo 29 kilogramov mesa na prebivalca

"Perutninarstvo je za Slovenijo pomemben sektor, saj predstavlja 18 odstotkov živinorejskega sektorja, ta pa predstavlja slabo polovico kmetijstva. Zadnje čase poraba perutninskega mesa raste in lani se je približala 29 kilogramom na prebivalca. Stopnja samooskrbe s tem mesom pa je 103-odstotna," je povedal kmetijski minister Dejan Židan. Ko bodo kupci še bolj posegali po hrani lokalnega porekla, Židan pričakuje rast proizvodnje hrane in bolj poslovno uspešno pridelavo in predelavo. "Z izbrano kakovostjo nagovarjamo kupce, da bodo dali prednost slovenski hrani pred cenejšimi presežki iz uvoza, ki lahko destabilizirajo naš trg," je še poudaril.

Slovensko poreklo dokazujejo z navedbo imena rejca

Predsednik uprave Panvite Peter Polanič je izpostavil zelo dober sistem nadzora nad proizvodnjo hrane v Sloveniji. Pri mesu izbrane kakovosti pa bodo kupci izvedeli tudi ime rejca, ki je vzredil piščanca. "Trgovina pa bo te izdelke ločila na polici, da bo tudi kupec vedel, kaj kupuje, kar danes ni praksa," je dodal Janez Rebec, predsednik uprave Pivke Perutninarstva. "Kontroliramo celotno verigo od začetka do konca. Že danes imamo strogo kontrolo certificiranja, veterinarski nadzor. Dodatno certificiranje pomeni dodatne notranje in zunanje kontrole, s čimer zagotavljamo še večjo varnost ter kakovost hrane," je dejal Rebec.

Cena ostaja enaka

Predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka pa je spomnil, da tudi v državah EU, ki že omogočajo označevanje kakovosti mesa, nimajo tako strogih standardov kakovosti kot mi. Šimonka  je še opozoril, da cena mesa izbrane kakovosti za kupca ostaja enaka, stroške certificiranja nosi delno država, v največji meri pa proizvajalci. Tudi perutninarji bodo - kot mlekarne - na začetku plačali prispevek rejcev, ki bo porabljen za promocijsko kampanjo.

Bolj kakovostna krma

Polanič je še pojasnil, da je živali, katerih meso je namenjeno izbrani kakovosti, prepovedano krmiti s proteini, s surovinami z negativne liste, kot je ribja moka, transport od rejca do klavnice in predelave ne sme preseči 200 kilometrov. Najtrdnejši dokaz za lokalno vzrejeno meso pa bo ime rejca na vsakem predpakiranem mesu.

Polanič je prepričan, da se bo poraba slovenskega piščančjega mesa povečala, Rebec pa pogreša večjo porabo slovenskega perutninskega mesa v gostinstvu in upa, da se bomo zgledovai po Švici, kjer gostinci na jedilnih listih navajajo tudi poreklo mesa. 

Vsak vrtec mora naročiti vsaj pet odstotkov hrane izbrane kakovosti

Glede večjega vključevanja izdelkov izbrane kakovosti tudi v javna naročila živil pa je Židan pojasnil, da se spreminja uredba o zelenem javnem naročanju, ki že predpisuje 10-odstotni delež hrane iz ekološke proizvodnje. "Prva novost je, da mora biti vsaj pet odstotkov živil iz sheme izbrana kakovost, ter da se svežina definira skozi prevožene kilometre. Spreminjamo tudi merila za naročanje v šolske zavode. Želimo zožiti število specifikacij in dodatno spodbuditi nakupe lokalno pridelane in predelane hrane. Šole, vrtci in drugi javni zavodi zdaj naročajo 40 odstotkov lokalne hrane, v kratkem želimo ta delež dvigniti na polovico, cilj pa je 70 odstotkov," je še poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Preberite tudi S triletno kampanjo Naša super hrana spodbujamo nakupe lokalne hrane.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Bon za dopustovanje v Sloveniji bomo lahko unovčili tudi na turističnih kmetijah 7

Trenutno velja, da lahko bon unovčimo le za prenočitev z zajtrkom na turistični kmetiji, ne pa samo za kosilo

AGROBIZ
Novice
Novice Do 15. maja morajo kmetje oddati vlogo za enkratni solidarnostni dodatek

Ta dodatek, ki znaša 150 evrov, lahko dobijo kmetice in kmetje, starejši od 65 let in z nizkimi dohodki; objavljamo vlogo in navodila za...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako je koronakriza pripeljala do presežka solate na trgu 8

Na začetku epidemije je bila panika, da bo solate zmanjkalo, zdaj pa je panika, ker je solate preveč

AGROBIZ
Novice
Novice To lahko doživite, če za kakšen dan obiščete turistične kmetije 7

Turistične kmetije znova odpirajo svoja vrata, domače goste vabijo na izlete in večdnevne počitnice

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Pod LED-svetili lahko vse leto »vrtnarite« v zaprtih prostorih 3

Mariborski Elkosun načrtuje, da bodo jeseni začeli prodajati LED grow regale za pridelavo zelenjave v zaprtih prostorih, primerni so tako...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Agitronove digitalne etikete pomagajo trgovcem zmanjšati zavržke svežega sadja in zelenjave

Njihove digitalne etikete so opremljene s senzorji, ki spremljajo kakovost sadja in zelenjave v realnem času na koncu dobavne verige – v...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinogradniki, do 15. maja oddajte podpisan obrazec za nadomestilo za izpad dohodka v proizvodnji vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je obrazce vinogradnikom po pošti poslala v četrtek, 7. maja; podpisan obrazec je treba...

AGROBIZ
Novice
Novice Ti ukrepi za kmetijstvo so predlagani v tretjem protikoronskem paketu

Kmetijsko ministrstvo je v predlog tretjega protikoronskega paketa (PKP3) uvrstilo več ukrepov za kmetijstvo, ki naj bi spodbudili...