Kmetijsko ministrstvo danes objavlja tri javne razpise Kmetijsko ministrstvo danes objavlja tri javne razpise S prvim razpisom bodo podprli nakup opreme za razdeljevanje donirane hrane, z drugim razpisom bodo nadomestili škodo na kmetijskem gospodarstvu zaradi požara ali udara strele, s tretjim razpisom pa ponujajo finančno pomoč ob smrti, invalidnosti ali nezmožnosti za delo
NLB pomaga kmetom in zadrugam pri promociji  NLB pomaga kmetom in zadrugam pri promociji Med kmeti in zadrugami, ki se bodo do 1. junija prijavili na razpis za projekt #OkvirPomoči, jih bo banka nekaj izbrala in jim od srede junija do konca avgusta omogočila oglaševanje v različnih medijih
Tako se skozi koronakrizo prebijajo Agrobiznisovi zmagovalci leta 2020 Tako se skozi koronakrizo prebijajo Agrobiznisovi zmagovalci leta 2020 Mlekarna Planika se ubada s presežki svežega mleka, Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline prilagaja ponudbo Dobrot Dolenjske domačim kupcem, kmetija Čarička je prodajo razširila po vsej državi, Katja Temnik pa povečuje nasade zelišč
V Srbiji so razvili Plant-o-meter, ki oceni fiziološko stanje rastlin V Srbiji so razvili Plant-o-meter, ki oceni fiziološko stanje rastlin Ta naprava odkrije spremembe na rastlinah, še preden postanejo vidne in kmeta opozori, da rastlino pravočasno pognoji ali zalije
Letos bo objavljenih še 17 razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 Letos bo objavljenih še 17 razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 Ne spreglejte treh podaljšanih razpisov iz Programa za razvoj podeželja 2014-2020 (PRP) in novega okvirnega terminskega načrta, po katerem kmetijsko ministrstvo od junija do konca leta napoveduje še 17 razpisov iz PRP;

Konec januarja bo naprodaj prvo goveje meso izbrane kakovosti

Čas branja: 4 min
22.12.2016  22:30
Na trg ga bodo dale kmetijski zadrugi Šaleška dolina in Rače ter certifikacijska hiša KON-CERT iz Maribora
Konec januarja bo naprodaj prvo goveje meso izbrane kakovosti
Pozor! Do srede, 28. decembra, se morajo mlekarne, zadruge in živilskopredelovalna industrija prijaviti na razpis za sofinanciranje stroškov certificiranja za izbrano kakovost.

Obveščaj me o novih člankih:  

»Kot prva zadruga bomo za izbrano kakovost najprej certificirali skupino 200 rejcev goveje živine, končni cilj je 600 certificiranih rejcev, od katerih bomo kupovali govedo,« pravi Ivo Drev, direktor KZ Šaleška dolina. Za zakol, razsek in predelavo govedine izbrane kakovosti pa se bo certificirala KZ Rače, ki ima klavnico in se pripravlja na skupinsko certificiranje tudi 60 svojih rejcev, od katerih odkupuje govejo živino.

»Kmetje, od katerih KZ Šaleška dolina odkupuje govejo živino, so se organizirali v skupino rejcev KZ Šaleška dolina, zadrugi pa so predložili izjavo o članstvu. Pred certificiranjem mora zadruga pri vsakem od teh rejcev opraviti notranjo kontrolo in na vsaki kmetiji preveriti, ali izpolnjuje pogoje iz specifikacije o izbrani kakovosti za goveje meso. To je za zadrugo kar zahtevno, potem pa še certifikacijska hiša KON-CERT po posebnem ključu pregleda nekaj rejcev. Če je do sto rejcev, jih pregledamo deset odstotkov,« pravi Irena Kropf, vodja certificiranja za sheme kakovosti v KON-CERT.

Po kontroli na terenu certifikacijska hiša pregleda še dokumentacijo o notranji kontroli pri skupini rejcev. Na zadrugi poleg sistemske dokumentacije pregledajo še izjave rejcev o članstvu v skupini rejcev … Če certifikacijski organ ugotovi kakšna odstopanja, predlaga popravljalne ukrepe. Če odstopanj ni, izdajo skupinski certifikat, ki velja za vse rejce v skupini. »Novi rejci se lahko v vsakem trenutku pridružijo skupini rejcev in se certificirajo, ko vsak od njih opravi notranjo kontrolo. Certifikat se dopolnjuje z rastjo članstva skupine rejcev,« dodaja Irena Kropf. A opozarja, da ko je v skupini četrtina novih rejcev, je čas za novo notranjo kontrolo certifikacijske hiše pri deležu novih članih.

Pet pravil pri reji mesa izbrane kakovosti

1. Najstrožji pogoj, ki ga morajo izpolniti rejci, se nanaša na krmni obrok, ki mora vsebovati več kot polovico voluminozne krme, preračunano na suho snov. Med voluminozno krmo sodi travna in koruzna silaža, ne pa žita in krmne mešanice. Vsaj 90 dni morajo rejci žival krmiti z obrokom v skladu s specifikacijo za izbrano kakovost.

2. Rejec mora voditi evidenco dokupljene krme. Za krmne mešanice mora shranjevati račun in specifikacijo, iz katere se vidijo sestavine krmne mešanice. Če kupuje seno, slamo ali koruzno silažo z druge kmetije, mora evidentirati MID te kmetije.

3. Obvezna je tudi evidenca pridelane krme, torej kar je kmet sam pridelal in hektarski donos.

4. Voditi je treba tudi podatke o zdravstvenem varstvu živali, kjer je dovoljena skrbna raba antibiotikov le za kurativo. Prepovedano pa je preventivno dodajanje antibiotikov, poudarja Irena Kropf. »Najpomembnejše je, da se karenčna doba pri uporabi antibiotikov podaljša za pet dni,« dodaja sogovornica. Rejec mora o zdravljenih živalih skrbno voditi evidenco v tako imenovani modri ali hlevski knjigi, kjer se točno vidi, kdaj je žival jemala antibiotike, in zakol mora biti preložen za pet dni več, kot predpiše veterinar.

5. Rejec mora nadzirati svoje živali. Ko jih krmi tri mesece skladno s specifikacijo, lahko po zakolu njihovo meso dobi znak izbrane kakovosti.

Certificirati se mora tudi klavnica

Tudi klavnica mora pridobiti certifikat za izbrano kakovost, da obvlada vse postopke za ločevanje klanja, razseka, skladiščenja in predelave mesa izbrane kakovosti od druge proizvodnje. Prav tako mora klavnica zagotoviti evidenco, po kateri bo vhodna količina mesa izbrane kakovosti ustrezala izhodni količini. »Kmet dokazuje vstop v klavnico s posebno izjavo o vzrejenih živalih za izbrano kakovost, predložiti mora tudi izjavo o prehranski varnosti živali,« poudarja Irena Kropf. Izbrana kakovost kmetom nalaga malo več papirologije, a jim olajša pot do kupcev, ki dajejo prednost slovenskemu izvoru.

»Za izbrano kakovost bomo najprej certificirali skupino 60 rejcev, od katerih odkupujemo živino,« pravi Ivan Lenart, direktor KZ Rače, ki bo tudi svojo klavnico in obrat za mesno predelavo certificiral za izbrano kakovost.

Tudi trgovec mora pridobiti certifikat

V tem tednu so na trgovinski zbornici sklenili,da se morajo za izbrano kakovost certificirati tudi trgovci, da bodo prodajali predpakirano sveže meso slovenskega porekla z znakom izbrane kakovosti. Meso s tem znakom bodo morali na policah ločiti od drugega mesa. Predpisano je tudi, s kako veliko tablo morajo v trgovini označiti, da ponujajo meso izbrane kakovosti. Pri prodaji na drobno mora biti znak izbrane kakovosti tudi na računih. »Meso, ki bo označeno z znakom izbrane kakovosti, bo pridelano in predelano v Sloveniji,« poudarja Irena Kropf.

Prodaja govedine izbrane kakovosti že čez 30 dni

Trgovci so sprva vztrajali, da bi kot izbrano kakovost Slovenije lahko tržili le meso živali, ki so tudi rojene, ne le vzrejene pri nas. A kot poudarjata Izidor Krivec in Peter Polanič, šefa Celjskih mesnin oziroma skupine Panvita, je kakovost mesa najbolj odvisna od krme, zato pri certifikatu izbrane kakovosti dopuščajo, da je živali treba tri mesece hraniti s predpisano krmo. A v Sloveniji vzredimo dosti manj prašičev in telet, kot jih porabimo za prehrano.

»Največja prednost izbrane kakovosti je, da ta znak kupca pošteno informira o slovenskem poreklu mesa in mesnih izdelkov. Z našimi rejci, KZ Rače in certifikacijsko hišo KON­-CERT se bomo potrudili, da bo prvo goveje meso izbrane kakovosti že konec januarja na policah,« dodaja Ivo Drev.

Promocija mesa izbrane kakovosti

Ko bo v prodaji devet odstotkov mesa izbrane kakovosti od vsega zaklanega mesa, se bo začela promocija mesa z znakom izbrana kakovost. S 1. decembrom morajo rejci, klavnice in zadruge že začeti plačevati prispevek za to promocijo, ki znaša 2,4 evra za vsako govedo nad enim letom starosti, 0,7 evra za teleta do enega leta starosti in tri evre na tisoč zaklanih piščancev.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Bon za dopustovanje v Sloveniji bomo lahko unovčili tudi na turističnih kmetijah 7

Trenutno velja, da lahko bon unovčimo le za prenočitev z zajtrkom na turistični kmetiji, ne pa samo za kosilo

AGROBIZ
Novice
Novice Do 15. maja morajo kmetje oddati vlogo za enkratni solidarnostni dodatek

Ta dodatek, ki znaša 150 evrov, lahko dobijo kmetice in kmetje, starejši od 65 let in z nizkimi dohodki; objavljamo vlogo in navodila za...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako je koronakriza pripeljala do presežka solate na trgu 8

Na začetku epidemije je bila panika, da bo solate zmanjkalo, zdaj pa je panika, ker je solate preveč

AGROBIZ
Novice
Novice To lahko doživite, če za kakšen dan obiščete turistične kmetije 7

Turistične kmetije znova odpirajo svoja vrata, domače goste vabijo na izlete in večdnevne počitnice

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Pod LED-svetili lahko vse leto »vrtnarite« v zaprtih prostorih 3

Mariborski Elkosun načrtuje, da bodo jeseni začeli prodajati LED grow regale za pridelavo zelenjave v zaprtih prostorih, primerni so tako...

AGROBIZ
Agro HI-tech
Agro HI-tech Agitronove digitalne etikete pomagajo trgovcem zmanjšati zavržke svežega sadja in zelenjave

Njihove digitalne etikete so opremljene s senzorji, ki spremljajo kakovost sadja in zelenjave v realnem času na koncu dobavne verige – v...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinogradniki, do 15. maja oddajte podpisan obrazec za nadomestilo za izpad dohodka v proizvodnji vina

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je obrazce vinogradnikom po pošti poslala v četrtek, 7. maja; podpisan obrazec je treba...

AGROBIZ
Novice
Novice Ti ukrepi za kmetijstvo so predlagani v tretjem protikoronskem paketu

Kmetijsko ministrstvo je v predlog tretjega protikoronskega paketa (PKP3) uvrstilo več ukrepov za kmetijstvo, ki naj bi spodbudili...