Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

Družina Čop v Zasavju obvladuje celotno prehransko verigo

Čas branja: 3 min
05.01.2017  22:30
Pod Kumom imajo kmetijo, gostilno, vinotoč in dve trgovini, ponudbo pa bodo širili še s turizmom na kmetiji
Družina Čop v Zasavju obvladuje celotno prehransko verigo
»Večina hrane, ki jo strežemo v naši gostilni, pride z njive na krožnik. Hrana je z naše ali okoliških kmetij,« pravi Marija Čop iz Podkuma. Poleg nje ima pri Čopovih največ smisla za posel sin Lojze, najmlajši kuharski mojster pri nas.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Marija Čop dodaj
Krka dodaj

»Izhajamo s kmetije, gostilno Pr' Čop v Podkumu pa je od tasta prevzel sin Lojze, najmlajši kuharski mojster v Sloveniji,« pravi Marija Čop. Kuhalnico pri njih bolje vrtijo moški, sogovornico pa bolj zanima biznis. Na njeno pobudo so se pred leti lotili prevozništva, pozneje tudi cateringa, ki jim je lani prinesel največ prihodkov. Poleg dveh trgovin vodijo še pogodbeni pošti. Lotili pa se bodo tudi turizma na kmetiji.

Po načelu »z njive na krožnik« v gostilni kuhajo, kar pridelajo sami in odkupijo od drugih kmetov. »Na kmetiji imamo precej sadja in zelenjave, odkupujemo meso, ki ga sin predela v klobase in slanino, sam dela paštete in prekajuje sir, ki ga kupuje pri kmetih,« pravi Čopova. Lokalna sezonska hrana je njihov glavni adut, drugi pa tradicionalna slovenska kulinarika v moderni preobleki. Sami delajo čaje, iz sivke sirup, kislico dodajo jedem za okus, nabirajo regrat, gobe, jagodičevje …

Kako do več lokalne hrane v gostilnah

Okoliške kmetije so večinoma majhne, zato imajo za enake pridelke več dobaviteljev. Po njenem mnenju kmetje ne postavijo previsoke cene, glavni razlog, da ni več lokalne hrane v gostilnah, vidi drugje – pri inšpekciji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki za vsako živilo v gostilni zahteva analizo in deklaracijo. Vsi kmetje pa nimajo dopolnilne dejavnosti za predelavo hrane, ker imajo majhen obseg proizvodnje ali ker jih je strah papirologije. »Država naj uredi možnost, da gost na lastno odgovornost v gostilni poje na primer sir iz prvega mleka po telitvi – mlezve ali šamle, za katerega kmet in gostinec nimata deklaracije. Več lokalne hrane bi bilo v gostilnah, če bi lahko živila živalskega izvora do določene količine ali vrednosti kupovali tudi od kmetov, ki nimajo registrirane dopolnilne dejavnosti predelave,« predlaga Marija Čop.

Blagovna menjava s kmeti

Trgovino, kjer ponujajo tudi krmo in druge pripomočke za kmetijstvo, vinotoč in pošto imajo na Dobovcu pod Kumom in v Podkumu, kjer so še kmetija, gostilna in prevozništvo. Kmetom ponujajo tudi blagovno menjavo – v zameno za meso si lahko v trgovini izberejo, kar potrebujejo. »Da blagovna menjava teče, moraš biti priljubljen, sodelovati z aktivom kmečkih žena, ne smeš jim zbijati cene in moraš ceniti takšno sodelovanje,« poudarja Čop. V zahvalo Čopovi vsak oktober pripravijo teden »Podkum jejmo skupaj«, ko gospodinjstva prispevajo nekaj hrane, večino dodajo Čopovi, ki jo tudi skuhajo ter pripravijo brezplačno pogostitev za vse krajane in kmete. »Ko kmet njivo orje, izkoplje korenje, radič štrucar in drugo, te pridelke pa prinese pred našo gostilno. V zameno iz naše trgovine dobi sladkor, sol ali kaj drugega,« dodaja sogovornica.

Kako so zašli v prevozništvo

»Nihče nam ni hotel voziti v hribe, pa sem pred leti registrirala še prevozništvo. Od transporta za svoje potrebe smo prišli do mednarodnih prevozov zdravil za Krko in zelenjave za trgovce,« razlaga sogovornica, ki je zaposlila nekaj šoferjev, izpit za tovornjak pa sta opravila tudi njen mož in hči. Zlati časi prevozništva in trgovine so se iztekli, zdaj je v ospredju lokalno pridelana domača hrana.

Najbolj se splača catering

Sin kuha in sestavlja meni, namesto standardnih jedilnih listov iz tedna v teden spreminjajo ponudbo. Tudi pri cateringu, s katerim trenutno največ zaslužijo. »Lani smo imeli veliko naročil ob posvetitvi novih župnikov, poskrbimo še za poroke, razne poslovne in druge dogodke,« pravi sogovornica. Delno skuhane jedi do postrežbe zdržijo dve uri in pol, v tem času pa jo lahko pripeljejo tudi v sosednje države.

Spanje na senu

Razmišljajo tudi o turizmu na kmetiji in nekaj apartmajih. »Letos bi radi na novo prekrili hlev, kjer bi uredili spanje na mrvi – senu, ki bi ga potem porabili za steljo živini. Druga naložba bo v svinjak, kjer bomo uredili prho,« napoveduje podjetna Zasavka, ki je pred leti repo in solato s kmetije vozila tudi v menzo Papirnice Radeče.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...