Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Družina Čop v Zasavju obvladuje celotno prehransko verigo

Čas branja: 3 min
05.01.2017  22:30
Pod Kumom imajo kmetijo, gostilno, vinotoč in dve trgovini, ponudbo pa bodo širili še s turizmom na kmetiji
Družina Čop v Zasavju obvladuje celotno prehransko verigo
»Večina hrane, ki jo strežemo v naši gostilni, pride z njive na krožnik. Hrana je z naše ali okoliških kmetij,« pravi Marija Čop iz Podkuma. Poleg nje ima pri Čopovih največ smisla za posel sin Lojze, najmlajši kuharski mojster pri nas.

»Izhajamo s kmetije, gostilno Pr' Čop v Podkumu pa je od tasta prevzel sin Lojze, najmlajši kuharski mojster v Sloveniji,« pravi Marija Čop. Kuhalnico pri njih bolje vrtijo moški, sogovornico pa bolj zanima biznis. Na njeno pobudo so se pred leti lotili prevozništva, pozneje tudi cateringa, ki jim je lani prinesel največ prihodkov. Poleg dveh trgovin vodijo še pogodbeni pošti. Lotili pa se bodo tudi turizma na kmetiji.

Po načelu »z njive na krožnik« v gostilni kuhajo, kar pridelajo sami in odkupijo od drugih kmetov. »Na kmetiji imamo precej sadja in zelenjave, odkupujemo meso, ki ga sin predela v klobase in slanino, sam dela paštete in prekajuje sir, ki ga kupuje pri kmetih,« pravi Čopova. Lokalna sezonska hrana je njihov glavni adut, drugi pa tradicionalna slovenska kulinarika v moderni preobleki. Sami delajo čaje, iz sivke sirup, kislico dodajo jedem za okus, nabirajo regrat, gobe, jagodičevje …

Kako do več lokalne hrane v gostilnah

Okoliške kmetije so večinoma majhne, zato imajo za enake pridelke več dobaviteljev. Po njenem mnenju kmetje ne postavijo previsoke cene, glavni razlog, da ni več lokalne hrane v gostilnah, vidi drugje – pri inšpekciji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki za vsako živilo v gostilni zahteva analizo in deklaracijo. Vsi kmetje pa nimajo dopolnilne dejavnosti za predelavo hrane, ker imajo majhen obseg proizvodnje ali ker jih je strah papirologije. »Država naj uredi možnost, da gost na lastno odgovornost v gostilni poje na primer sir iz prvega mleka po telitvi – mlezve ali šamle, za katerega kmet in gostinec nimata deklaracije. Več lokalne hrane bi bilo v gostilnah, če bi lahko živila živalskega izvora do določene količine ali vrednosti kupovali tudi od kmetov, ki nimajo registrirane dopolnilne dejavnosti predelave,« predlaga Marija Čop.

Blagovna menjava s kmeti

Trgovino, kjer ponujajo tudi krmo in druge pripomočke za kmetijstvo, vinotoč in pošto imajo na Dobovcu pod Kumom in v Podkumu, kjer so še kmetija, gostilna in prevozništvo. Kmetom ponujajo tudi blagovno menjavo – v zameno za meso si lahko v trgovini izberejo, kar potrebujejo. »Da blagovna menjava teče, moraš biti priljubljen, sodelovati z aktivom kmečkih žena, ne smeš jim zbijati cene in moraš ceniti takšno sodelovanje,« poudarja Čop. V zahvalo Čopovi vsak oktober pripravijo teden »Podkum jejmo skupaj«, ko gospodinjstva prispevajo nekaj hrane, večino dodajo Čopovi, ki jo tudi skuhajo ter pripravijo brezplačno pogostitev za vse krajane in kmete. »Ko kmet njivo orje, izkoplje korenje, radič štrucar in drugo, te pridelke pa prinese pred našo gostilno. V zameno iz naše trgovine dobi sladkor, sol ali kaj drugega,« dodaja sogovornica.

Kako so zašli v prevozništvo

»Nihče nam ni hotel voziti v hribe, pa sem pred leti registrirala še prevozništvo. Od transporta za svoje potrebe smo prišli do mednarodnih prevozov zdravil za Krko in zelenjave za trgovce,« razlaga sogovornica, ki je zaposlila nekaj šoferjev, izpit za tovornjak pa sta opravila tudi njen mož in hči. Zlati časi prevozništva in trgovine so se iztekli, zdaj je v ospredju lokalno pridelana domača hrana.

Najbolj se splača catering

Sin kuha in sestavlja meni, namesto standardnih jedilnih listov iz tedna v teden spreminjajo ponudbo. Tudi pri cateringu, s katerim trenutno največ zaslužijo. »Lani smo imeli veliko naročil ob posvetitvi novih župnikov, poskrbimo še za poroke, razne poslovne in druge dogodke,« pravi sogovornica. Delno skuhane jedi do postrežbe zdržijo dve uri in pol, v tem času pa jo lahko pripeljejo tudi v sosednje države.

Spanje na senu

Razmišljajo tudi o turizmu na kmetiji in nekaj apartmajih. »Letos bi radi na novo prekrili hlev, kjer bi uredili spanje na mrvi – senu, ki bi ga potem porabili za steljo živini. Druga naložba bo v svinjak, kjer bomo uredili prho,« napoveduje podjetna Zasavka, ki je pred leti repo in solato s kmetije vozila tudi v menzo Papirnice Radeče.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji