Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso Kaj lahko tvegate, če jeste poceni uvoženo meso "Za nizko ceno hrane, še posebej mesa, je vedno nek vzrok. Ali je meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa navadno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije. Ob aferah z oporečnim mesom pozivajo državo, da prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Zakaj so podpore za promocijo vina neporabljene Vinarji se podpori odpovedo, ker so Fursovi nadzori prestrogi
Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen Perutnina Ptuj: lastniške spremembe, odnos z rejci nespremenjen V Perutnini teče postopek prodaje 13-odstotnega lastniškega deleža perutninske zadruge večinskemu lastniku, družbi SIJ, ki obvladuje 77 odstotkov delnic Perutnine Ptuj. Verjetno bo potem prišlo do iztisnitve drugih delničarjev, je napovedal predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka.
Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Nov uspeh za Grčinove jabolčne sokove na ocenjevanju v Londonu Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji

30.01.2017  15:22
Kaj je njihov recept za uspeh
Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji
Foto: Jure Makovec

Mlekarna Krepko je najbolj znana po tradicionalnem kefirju, kot ga že stoletja delajo na Kavkazu. Je edina ekološka mlekarna pri nas in hkrati edina mlekarna v EU, ki kefir izdeluje iz kefirjevega zrna. "Ta proces je zelo dolgotrajen, zato druge mlekarne raje delajo kefir iz instant pripravka, a njihov kefir nima nima veiko skupnega," je v knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 povedala Sandra Turnšek, direktorica mlekarne. Mlekarno sta ustanovila njena starša Dunja in Brane Kelečević, ki sta še vedno večinska lastnika. Njun sin Daniel Kelečević je tehnični direktor. S sestro Sandro Turnšek imata skupaj okoli 10-odstotni delež mlekarne.

Poleg kefirja delajo še celo paleto mlečnih izdelkov, zadnji novosti pa vsebujeta veliko beljakovin in praktično nič maščob. Gre za rikoto z mlečnimi in sirotkinimi beljakovinami ter visokobeljakovinski poltrdi sir, ki ju priporočajo športnikom, ki po športu rabijo več beljakovin za regeneracijo telesa, in vsem, ki se trudijo ohraniti svojo telesno težo. V prihodnje želijo pridelati večino slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov z izdelki iz kefirja v ospredju.

S 40 zaposlenimi so najmanjša mlekarna v Sloveniji s kar tremi diplomiranimi tehnologinjami. Na prvo mesto postavljajo kakovost svojih izdelkov in razvijajo takšne izdelke, ki jih sami pogrešajo in bi jih tudi sami kupili, a jih na policah še ni. Kako bi radi povečali izvoz, pa smo že pisali v članku Mlekarna Krepko si s standardom IFS odpira vrata na nove trge po Evropi.

  Medex v sodelovanju z dva tisoč slovenskimi čebelarji ustvarja izdelke za več kot 20 trgov v Evropi in po svetu. Trenutno so sredi večmilijonske prenove - posodobili bodo vse laboratorije, skladišče in proizvodnjo. "ttreba je vlagati v tehnologijo in ljudi," poudarjata Mižigoj in Kandusova. 

Leta 1961, ko je Aleš Mižigoj začel svojo 40-letno kariero v Medexu, so poznali le med in vosek. Direktor čebelarskega inštituta na Dunaju mu je niamignil, da lahko uporabljajo tudi matični mleek, cvetni prah in propolis. V Jugoslaviji so prvi začeli z izobraževanji čebelarjev. V najboljših časih pa so prodali 4.500 ton medu na leto.

Ko je Aleša Kandus leta 2001 prevzela vodenje Medexa s 83 zaposlenimi, so se ukvarjali z medom, izdelavo napolitank in piškotov, prehranskimi dopolnili in zastopništvom izdelkov tujih podjetij. Konditorstvo so opustili, med jim prinese četrtino prihodkov, nekaj trgovsko blago, največ pa prehranska dopolnila - kar 60 odstotkov. V prihodnje želijo imeti patentirane izdelke, ki bodo inovacija na področju medu in čebeljih pridelkov tudi na svetovni ravni. Rasti si želijo predvsem na tujih trgih in se preusmerjajo na vzhodne trge, ki bolj cenijo čebele in naravna izdelke. Kam bi radi še prodrli, izveste v članku Kdo so najbogatejši Slovenci, ki so svoj posel našli v hrani.

Marko Prunk je od dedka Avgusta Prunka podedoval podjetniško žilico in ljubezen do mesarstva. Davnega leta 1928, ko je bila Postojna pod Italijo, je Avgust Prunk odprl mesarsko obrt, doma klal teličke in jih vozil v Trst. Mesar je bil tudi Markov oče, ki je najprej delal v sežanskem Krasu, potem pa je v domači vasi odprl mesnico. Marko Prunk jih zdaj že 11 mesnic v Sloveniji in šest v Italiji, kjer sin Andrej vodi hčerinsko podjetje Carni Prunk. Idejo za odprtje prve mesnice v Trstu je dal prav Adnrej, oče pa ga je takoj podprl.

Hči Jana je ostala doma, v vasi Lokve vodi mesnico in gostilno, izklesano v kraški kamen. Imajo 120 zaposlenih in lani so prvič presegli 20 miijonov evrov prihodkov. Kako so se širili v hotelirstvo in pivovarstvo, smo napvoedali v članku Mesar Prunk napoveduje hotel z restavracijo in pivovarno v Sežani

V knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 je predstavljeno tudi Vinarstvo Ščurek iz Goriških Brd, kjer Stojan Ščurek s petimi sinovi na 22 hektarjih prideluje grozdje in ponudijo okoli 90 tisoč steklenic vrhunskega vina na leto, kot pišemo v katalogu vin na portalu O vinu. Ščurkovi so leta 1989 ustekleničili prvo buteljko vina. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so ustvarili svojo blagovno znamko, ki se je v prvotni obliki obdržala vse do danes.

Kako si oče s petimi sinovi deli delo

Oče Stojan Ščurek skrbi za prodajo na Balkanu in kitajskem. Najstarejši sin Primož skrbi za skladišče in sprejemanje gostov doma. Tomaž je zadolžen za klet in vina ter trženje v Angliji, Nemčiji in Belgiji. Uroš skrbi za vinograde, strojno mehanizacijo in organizacijo del. Nejc je še študent ekonomije, a že veliko pomaga promociji vin. Matjaž pa uvja sodobne tehnike vinogradništva in vinarstva, poskrbi pa tudi za video promocijo. 

Glavno je vino, priložnosti pa tudi v širjenju kmečkega turizma in gostinstva na domači kmetiji, kjer korenine vinarstva izvirajo iz davnega 1830. leta.Njihova posebnost je umetniška vinska klet. Na leto poslikajo vsaj dva soda. Ne žeiljo se širiti proizvodno, ampak v kakovosti. Odločajo se, ali postanejo podjetje ai ostanejo kmetija. Morda se bodo širili z vinoteko, morda tudi v druge turistične panoge.  

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Inšpektorji med trgatvijo lovijo vinogradnike, ki grozdje prodajajo na črno 32

Po uradnih podatkih se v Sloveniji pridela povprečno 54 milijonov litrov vina na leto, v resnici pa od 90 do sto milijonov litrov. Razlog:...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Bo Peter Vrisk našel milijone za DBS? 4

Kapitalska zadruga mora do konca septembra poplačati dolg do avstrijske banke BKS, da ohrani večinsko lastništvo v DBS

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Od 1. januarja 2018 kmetje, ki so "kmečko zavarovani", ne bodo več po pošti dobili položnic za plačilo prispevkov za socialno varnost,...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmetija Ostanek Heric je zmagovalka akcije S kmetije za vas 1

Ekološko posestvo Sočni raj iz Vodol pri Malečniku je dobilo posebno priznanje za inovativnost. Štiri kmetije so dobile srebrno, tri pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Panorganic širi pridelavo pri nas in čez mejo

Hofer jim je odprl vrata na avstrijski trg, kjer v obmejnem Cmureku gradijo rastlinjak; oktobra bodo v njem zrasla prva solata, zelišča,...

AGROBIZ
Novice
Novice Vinar leta 2017 je Vinakoper

Poleg vinarja leta so na Agri v okviru 43. strokovnega ocenjevanja Vino Slovenija razglasili šampione v 10 kategorijah vin; pri cvičku in...