Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Spoznajte Panvitin recept za rast prašičereje Lani je bilo pri nas vzrejenih približno 257 tisoč prašičev, kar je najmanj po letu 1991. Z nagrajevanjem rejcev, ki imajo sklenjen krog reje, poskuša Panvita povečati letni zakol
Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Kekec rešen pred padcem v samotno brezno Podjetje Osem želi povečati prodajo paštet znamke Kekec doma in v tujini, zato gre marca v promocijsko kampanjo
Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Kmetom bo Furs še tri mesece pošiljal položnice za prispevke za socialno varnost Polovica od 11 tisoč kmečko zavrovanih kmetov si mora v dveh mesecih urediti dostop do portala eDavki
Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano iz Kmetijske zadruge Tolmin. Najboljši domač izdelek po izboru naših bralcev je sir Dobra misel iz mlekarne Planika. Podjetju Humko z Bleda pa smo podelili posebno priznanje za razvoj novih tehnologij za urbano vrtnarstvo.
Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Kako gre zmagovalcem Agrobiznisa: kdo najhitreje razvija posel in prodajo Od leta 2014, ko smo prvič podelili nagrade portala Agrobiznis, smo nagradili 15 ponudnikov lokalne hrane. Pišemo, kakšno leto je za desetimi od njih in kaj načrtujejo.

Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji

30.01.2017  15:22
Kaj je njihov recept za uspeh
Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji
Foto: Jure Makovec

Mlekarna Krepko je najbolj znana po tradicionalnem kefirju, kot ga že stoletja delajo na Kavkazu. Je edina ekološka mlekarna pri nas in hkrati edina mlekarna v EU, ki kefir izdeluje iz kefirjevega zrna. "Ta proces je zelo dolgotrajen, zato druge mlekarne raje delajo kefir iz instant pripravka, a njihov kefir nima nima veiko skupnega," je v knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 povedala Sandra Turnšek, direktorica mlekarne. Mlekarno sta ustanovila njena starša Dunja in Brane Kelečević, ki sta še vedno večinska lastnika. Njun sin Daniel Kelečević je tehnični direktor. S sestro Sandro Turnšek imata skupaj okoli 10-odstotni delež mlekarne.

Poleg kefirja delajo še celo paleto mlečnih izdelkov, zadnji novosti pa vsebujeta veliko beljakovin in praktično nič maščob. Gre za rikoto z mlečnimi in sirotkinimi beljakovinami ter visokobeljakovinski poltrdi sir, ki ju priporočajo športnikom, ki po športu rabijo več beljakovin za regeneracijo telesa, in vsem, ki se trudijo ohraniti svojo telesno težo. V prihodnje želijo pridelati večino slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov z izdelki iz kefirja v ospredju.

S 40 zaposlenimi so najmanjša mlekarna v Sloveniji s kar tremi diplomiranimi tehnologinjami. Na prvo mesto postavljajo kakovost svojih izdelkov in razvijajo takšne izdelke, ki jih sami pogrešajo in bi jih tudi sami kupili, a jih na policah še ni. Kako bi radi povečali izvoz, pa smo že pisali v članku Mlekarna Krepko si s standardom IFS odpira vrata na nove trge po Evropi.

  Medex v sodelovanju z dva tisoč slovenskimi čebelarji ustvarja izdelke za več kot 20 trgov v Evropi in po svetu. Trenutno so sredi večmilijonske prenove - posodobili bodo vse laboratorije, skladišče in proizvodnjo. "ttreba je vlagati v tehnologijo in ljudi," poudarjata Mižigoj in Kandusova. 

Leta 1961, ko je Aleš Mižigoj začel svojo 40-letno kariero v Medexu, so poznali le med in vosek. Direktor čebelarskega inštituta na Dunaju mu je niamignil, da lahko uporabljajo tudi matični mleek, cvetni prah in propolis. V Jugoslaviji so prvi začeli z izobraževanji čebelarjev. V najboljših časih pa so prodali 4.500 ton medu na leto.

Ko je Aleša Kandus leta 2001 prevzela vodenje Medexa s 83 zaposlenimi, so se ukvarjali z medom, izdelavo napolitank in piškotov, prehranskimi dopolnili in zastopništvom izdelkov tujih podjetij. Konditorstvo so opustili, med jim prinese četrtino prihodkov, nekaj trgovsko blago, največ pa prehranska dopolnila - kar 60 odstotkov. V prihodnje želijo imeti patentirane izdelke, ki bodo inovacija na področju medu in čebeljih pridelkov tudi na svetovni ravni. Rasti si želijo predvsem na tujih trgih in se preusmerjajo na vzhodne trge, ki bolj cenijo čebele in naravna izdelke. Kam bi radi še prodrli, izveste v članku Kdo so najbogatejši Slovenci, ki so svoj posel našli v hrani.

Marko Prunk je od dedka Avgusta Prunka podedoval podjetniško žilico in ljubezen do mesarstva. Davnega leta 1928, ko je bila Postojna pod Italijo, je Avgust Prunk odprl mesarsko obrt, doma klal teličke in jih vozil v Trst. Mesar je bil tudi Markov oče, ki je najprej delal v sežanskem Krasu, potem pa je v domači vasi odprl mesnico. Marko Prunk jih zdaj že 11 mesnic v Sloveniji in šest v Italiji, kjer sin Andrej vodi hčerinsko podjetje Carni Prunk. Idejo za odprtje prve mesnice v Trstu je dal prav Adnrej, oče pa ga je takoj podprl.

Hči Jana je ostala doma, v vasi Lokve vodi mesnico in gostilno, izklesano v kraški kamen. Imajo 120 zaposlenih in lani so prvič presegli 20 miijonov evrov prihodkov. Kako so se širili v hotelirstvo in pivovarstvo, smo napvoedali v članku Mesar Prunk napoveduje hotel z restavracijo in pivovarno v Sežani

V knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 je predstavljeno tudi Vinarstvo Ščurek iz Goriških Brd, kjer Stojan Ščurek s petimi sinovi na 22 hektarjih prideluje grozdje in ponudijo okoli 90 tisoč steklenic vrhunskega vina na leto, kot pišemo v katalogu vin na portalu O vinu. Ščurkovi so leta 1989 ustekleničili prvo buteljko vina. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so ustvarili svojo blagovno znamko, ki se je v prvotni obliki obdržala vse do danes.

Kako si oče s petimi sinovi deli delo

Oče Stojan Ščurek skrbi za prodajo na Balkanu in kitajskem. Najstarejši sin Primož skrbi za skladišče in sprejemanje gostov doma. Tomaž je zadolžen za klet in vina ter trženje v Angliji, Nemčiji in Belgiji. Uroš skrbi za vinograde, strojno mehanizacijo in organizacijo del. Nejc je še študent ekonomije, a že veliko pomaga promociji vin. Matjaž pa uvja sodobne tehnike vinogradništva in vinarstva, poskrbi pa tudi za video promocijo. 

Glavno je vino, priložnosti pa tudi v širjenju kmečkega turizma in gostinstva na domači kmetiji, kjer korenine vinarstva izvirajo iz davnega 1830. leta.Njihova posebnost je umetniška vinska klet. Na leto poslikajo vsaj dva soda. Ne žeiljo se širiti proizvodno, ampak v kakovosti. Odločajo se, ali postanejo podjetje ai ostanejo kmetija. Morda se bodo širili z vinoteko, morda tudi v druge turistične panoge.  

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Iz Komende prihaja uspešna zgodba socialnega podjetništva in kmetovanja

Pet invalidov že dela na kmetiji, tja bi radi vključili tudi ljudi z motnjo v duševnem razvoju

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zmagovalci Agrobiznisa 2018 so mlekarna Planika, zadrugi Tolmin in Sloga ter Humko

Najbolj podjetna je Kmetijsko-gozdarska zadruga Sloga iz Kranja. Najbolj inovativno živilo so hrenovke Alpija z oljčnim oljem ali smetano...

AGROBIZ
Novice
Novice Spoznajte sedem najboljših živil leta 2018 in inovativno mlekarno

Žemljice z nakaljenimi semeni, konopljin opečenec, ajdove testenine s pšeničnimi kalčki, biojogurt z aronijo, sok iz ekološke rdeče...

AGROBIZ
Novice
Novice Po letu 2020 bodo kmetijske subvencije bolj prilagojene potrebam vsake države članice

Do zdaj so ukrepe za kmetijske subvencije določali v Bruslju in so bili enaki po vsej EU. To se z letom 2020 spreminja – na evropski...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Komu bo svetovni dan čebel prinesel več posla

20. maja bomo prvič praznovali svetovni dan čebel. Takrat bodo Slovenijo obiskali kmetijski ministri in čebelarji z vsega sveta, da se...

AGROBIZ
Novice
Novice Jeruzalem Ormož SAT se širi v vrtnarstvo

Letos načrtujejo tudi novo sušilnico hmelja in petodstotno rast prihodkov

AGROBIZ
Novice
Novice Vse več rejcev vstopa v ukrep dobrobit živali

Ta ukrep, ki zagotavlja nadstandardne pogoje reje za boljše počutje živali, pri nas velja za prašiče, govedo in drobnico