Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja V reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za ukrep Sodelovanje, zakaj bi se Kraševci zgledovali po Bricih, kako se povezujejo Loška zadruga, ekokmetje in školjkar v slovenski istri ter kmetije, ponudniki prenočišč in gostinci v Posočju
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva  KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Še 11 razpisov iz Programa za razvoj podeželja je predvidenih do konca leta Objavljamo predvideni razpored 11 javnih razpisov iz Programa za razvoj podeželja, ki bodo objavljeni do konca leta. Kmetje naj si pravočasno priskrbijo vso potrebno dokumentacijo, svetujejo na kmetijskem ministrstvu.

Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji

30.01.2017  15:22
Kaj je njihov recept za uspeh
Mlekarna Krepko, Medex, Mesarija Prunk in Vinarstvo Ščurek med 10 naj družinskimi podjetji
Foto: Jure Makovec

Mlekarna Krepko je najbolj znana po tradicionalnem kefirju, kot ga že stoletja delajo na Kavkazu. Je edina ekološka mlekarna pri nas in hkrati edina mlekarna v EU, ki kefir izdeluje iz kefirjevega zrna. "Ta proces je zelo dolgotrajen, zato druge mlekarne raje delajo kefir iz instant pripravka, a njihov kefir nima nima veiko skupnega," je v knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 povedala Sandra Turnšek, direktorica mlekarne. Mlekarno sta ustanovila njena starša Dunja in Brane Kelečević, ki sta še vedno večinska lastnika. Njun sin Daniel Kelečević je tehnični direktor. S sestro Sandro Turnšek imata skupaj okoli 10-odstotni delež mlekarne.

Poleg kefirja delajo še celo paleto mlečnih izdelkov, zadnji novosti pa vsebujeta veliko beljakovin in praktično nič maščob. Gre za rikoto z mlečnimi in sirotkinimi beljakovinami ter visokobeljakovinski poltrdi sir, ki ju priporočajo športnikom, ki po športu rabijo več beljakovin za regeneracijo telesa, in vsem, ki se trudijo ohraniti svojo telesno težo. V prihodnje želijo pridelati večino slovenskih ekoloških mlečnih izdelkov z izdelki iz kefirja v ospredju.

S 40 zaposlenimi so najmanjša mlekarna v Sloveniji s kar tremi diplomiranimi tehnologinjami. Na prvo mesto postavljajo kakovost svojih izdelkov in razvijajo takšne izdelke, ki jih sami pogrešajo in bi jih tudi sami kupili, a jih na policah še ni. Kako bi radi povečali izvoz, pa smo že pisali v članku Mlekarna Krepko si s standardom IFS odpira vrata na nove trge po Evropi.

  Medex v sodelovanju z dva tisoč slovenskimi čebelarji ustvarja izdelke za več kot 20 trgov v Evropi in po svetu. Trenutno so sredi večmilijonske prenove - posodobili bodo vse laboratorije, skladišče in proizvodnjo. "ttreba je vlagati v tehnologijo in ljudi," poudarjata Mižigoj in Kandusova. 

Leta 1961, ko je Aleš Mižigoj začel svojo 40-letno kariero v Medexu, so poznali le med in vosek. Direktor čebelarskega inštituta na Dunaju mu je niamignil, da lahko uporabljajo tudi matični mleek, cvetni prah in propolis. V Jugoslaviji so prvi začeli z izobraževanji čebelarjev. V najboljših časih pa so prodali 4.500 ton medu na leto.

Ko je Aleša Kandus leta 2001 prevzela vodenje Medexa s 83 zaposlenimi, so se ukvarjali z medom, izdelavo napolitank in piškotov, prehranskimi dopolnili in zastopništvom izdelkov tujih podjetij. Konditorstvo so opustili, med jim prinese četrtino prihodkov, nekaj trgovsko blago, največ pa prehranska dopolnila - kar 60 odstotkov. V prihodnje želijo imeti patentirane izdelke, ki bodo inovacija na področju medu in čebeljih pridelkov tudi na svetovni ravni. Rasti si želijo predvsem na tujih trgih in se preusmerjajo na vzhodne trge, ki bolj cenijo čebele in naravna izdelke. Kam bi radi še prodrli, izveste v članku Kdo so najbogatejši Slovenci, ki so svoj posel našli v hrani.

Marko Prunk je od dedka Avgusta Prunka podedoval podjetniško žilico in ljubezen do mesarstva. Davnega leta 1928, ko je bila Postojna pod Italijo, je Avgust Prunk odprl mesarsko obrt, doma klal teličke in jih vozil v Trst. Mesar je bil tudi Markov oče, ki je najprej delal v sežanskem Krasu, potem pa je v domači vasi odprl mesnico. Marko Prunk jih zdaj že 11 mesnic v Sloveniji in šest v Italiji, kjer sin Andrej vodi hčerinsko podjetje Carni Prunk. Idejo za odprtje prve mesnice v Trstu je dal prav Adnrej, oče pa ga je takoj podprl.

Hči Jana je ostala doma, v vasi Lokve vodi mesnico in gostilno, izklesano v kraški kamen. Imajo 120 zaposlenih in lani so prvič presegli 20 miijonov evrov prihodkov. Kako so se širili v hotelirstvo in pivovarstvo, smo napvoedali v članku Mesar Prunk napoveduje hotel z restavracijo in pivovarno v Sežani

V knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2016 je predstavljeno tudi Vinarstvo Ščurek iz Goriških Brd, kjer Stojan Ščurek s petimi sinovi na 22 hektarjih prideluje grozdje in ponudijo okoli 90 tisoč steklenic vrhunskega vina na leto, kot pišemo v katalogu vin na portalu O vinu. Ščurkovi so leta 1989 ustekleničili prvo buteljko vina. V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa so ustvarili svojo blagovno znamko, ki se je v prvotni obliki obdržala vse do danes.

Kako si oče s petimi sinovi deli delo

Oče Stojan Ščurek skrbi za prodajo na Balkanu in kitajskem. Najstarejši sin Primož skrbi za skladišče in sprejemanje gostov doma. Tomaž je zadolžen za klet in vina ter trženje v Angliji, Nemčiji in Belgiji. Uroš skrbi za vinograde, strojno mehanizacijo in organizacijo del. Nejc je še študent ekonomije, a že veliko pomaga promociji vin. Matjaž pa uvja sodobne tehnike vinogradništva in vinarstva, poskrbi pa tudi za video promocijo. 

Glavno je vino, priložnosti pa tudi v širjenju kmečkega turizma in gostinstva na domači kmetiji, kjer korenine vinarstva izvirajo iz davnega 1830. leta.Njihova posebnost je umetniška vinska klet. Na leto poslikajo vsaj dva soda. Ne žeiljo se širiti proizvodno, ampak v kakovosti. Odločajo se, ali postanejo podjetje ai ostanejo kmetija. Morda se bodo širili z vinoteko, morda tudi v druge turistične panoge.  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Švicarji razvijajo robota, ki uničuje plevel 50

Robot za samodejno uničevanje plevela porabi 20- krat manj škropiva

AGROBIZ
Novice
Novice Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji

To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice 1

Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra

AGROBIZ
Novice
Novice (Predstavitev proračuna EU po 2020) Danes fokus na skupni kmetijski politiki, za Slovenijo predvidoma 1,66 milijarde evrov

V splošnem bo v novem večletnem proračunu EU 2021-2027 manj denarja za skupno kmetijsko politiko; po izhodiščnem predlogu se za...

AGROBIZ
Novice
Novice Radi bi jedli več ekološke hrane, ekokmetij pa je premalo

Jeseni naj bi ekokmetje svoje pridelke tržili pod skupno blagovno znamko, napovedujejo tudi spletni portal s koristnimi informacijami tudi...

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah...