Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

V 2018 bo prva kmečka hrana naprodaj pod zadružno znamko

Čas branja: 3 min
02.03.2017  22:30
To napoveduje Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Sloveniije
V 2018 bo prva kmečka hrana naprodaj pod zadružno znamko
V razvitih državah EU imajo zadruge različne olajšave, tudi nižji davek na dobiček kot podjetja. Pogovarjamo se tudi o tem, da bi zadruge, ki izpolnjujejo merila na razpisih, dobile več točk, pravi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije.

Obveščaj me o novih člankih:  

Zadružna zveza Slovenije lobira, da bi kmetijsko-gozdarske zadruge imele več davčnih olajšav, in dela prve korake, da bo kmečka hrana naprodaj pod kolektivno zadružno blagovno znamko. S predsednikom Zadružne zveze Slovenije (ZZS) Petrom Vriskom smo se pogovarjali tudi o skupni nabavi zadrug in skupni kmetijski politiki po letu 2020.

So kmetijske zadruge lani poslovale bolje kot leto prej?

Kmetijske zadruge so kljub krizi poslovale podobno kot predlanskim. Prejšnja leta so skupni prihodki zadrug rastli, lani niso, a niso niti upadli. To je dober rezultat, saj so se cene kmetijskih pridelkov močno znižale, zmanjšala se je kupna moč kmetov, kar se pozna na celi črti. Večina kmetijskih zadrug je poslovala pozitivno, nekatere tudi z izgubo. Pri 62 članicah ZZS ne moremo pričakovati, da bodo vse zelo uspešne. V ZZS smo kar precej naredili za izboljšanje zakonodaje, da so zadruge enakovredne drugim gospdoarskim subjektom. V prihodnje bi radi, da bi bile zadruge deležne nekaterih davčnih ugodnosti.

Za kakšne davčne olajšave gre?

V razvitih državah EU imajo zadruge različne olajšave, tudi nižji davek na dobiček kot podjetja ali večje število točk za izpolnjevanje meril na javnih razpisih. Bistvo zadrug je čim boljše delo v korist svojih članov, da bodo skupaj močnejši, uspešnejši in konkurenčnejši. Ta zadružna miselnost se 150 let ni spremenila.

Kaj bodo glavne naloge ZZS v tem in prihodnjem letu?

Naloge ZZS ostajajo podobne kot doslej. Glavne naloge so zastopanje interesov zadrug na lokalni in državni ravni, svetovanje članicam, zlasti s pravnimi nasveti, redno spremljanje delovanja naših zadrug, informiranje, izobraževanje in promocija. O dobavi in franšiznem sodelovanju se dogovarjamo tudi z Mercatorjem, Tušem, Sparom in drugimi trgovskimi verigami.

Zadrugam je ugled v zadnjih letih zrastel. Še pred leti niso bile cenjene, zdaj so zadruge priljubljene in se ustanavljajo tudi na drugih področjih, ne le v kmetijstvu. Lani smo dobili okoli sto novih zadrug.

Koliko kmetijskih zadrug ste povezali, da imajo skupno nabavo?

Z organizacijo skupne nabave se ukvarjamo že več let. Hoteli smo, da bi do skupne nabave zadrug prišlo na ravni celotne države. A imamo več skupin zadrug, ki so se dogovorile med seboj. Pri nabavi sodelujejo zadruge na Gorenjskem, Celjskem in v Podravju. Boljše cene bi lahko dosegle, če bi vse sodelovale pri nabavi. Lahko rečem, da zadruge dosegajo konkurenčne cene pri repromaterialu in odkupu kmetijskih pridelkov. Odkupijo 80 odstotkov vse pridelane hrane na kmetijah in so pomembne predelovalke mesa, mleka in vina. Na ZZS si želimo, da bi država v tujini bolj promovirala slovenski turizem, ki tudi kmetom in zadrugam prinaša zaslužek. Poleg Ljubljane turisti obiščejo še podeželje, kjer jim lahko ponudimo kakovostno domačo hrano, naša vina in namestitev na turističnih kmetijah.

Na ZZS napovedujete novo blagovno znamko za hrano s kmetij in iz zadrug. Kdaj bo zaživela?

Na zadnjem upravnem odboru ZZS smo sprejeli pravilnik o kolektivni blagovni znamki Zadružne zveze Slovenije, s katero bomo označili zadruge in njihove trgovine. Z njo želimo povečati prepoznavnost kmetijsko-gozdarskih zadrug. Določili bomo pogoje, ki jih mora izpolnjevati zadruga, da bo lahko uporabljala označbo. Zadruge jo podpirajo. Želim si, da bi lahko kupci v zadružnih trgovinah v domačih kotičkih našli hrano s kmetij in iz naših zadrug. Izdelki naših zadrug in kmetij so pridelani lokalno iz domačih kakovostnih surovin. Podobno kot živila iz sheme »izbrana kakovost Slovenije«, ki je uvedena za mleko in meso.

Je vaš cilj, da se zadružna blagovna znamka lokalne hrane najprej uveljavi v zadružnih trgovinah, potem pa v trgovskih verigah in gostilnah?

Tako je. Zadruge imajo več kot 350 trgovin, kjer bi lahko v domačih kotičkih ponujale lokalno hrano iz zadrug in kmetij. Zanjo je veliko prostora tudi v gostinstvu. Marsikje je še ni, ker gostilničarji gledajo predvsem na ceno, uvoženo meso pa je cenejše od slovenskega. Kupna moč Slovencev je odvisna od plače, po drugi strani pa se skupni stroški za hrano znižujejo. Pred 40 leti smo za hrano porabili v povprečju 30 odstotkov celotnega družinskega proračuna, zdaj pa le od 10 do 15 odstotkov.

Kdaj bo hrana pod zadružno znamko v trgovinah?

Prihodnje leto. Letos bomo izpeljali vse postopke, da bo kolektivna zadružna znamka zaživela, potem pa bomo videli, koliko zadrug se bo zanjo leto odločilo.

Kaj se vam zdi najbolj zanimivo iz programa 44. posveta zadružnikov, ki bo prihodnji teden v Portorožu?

O prihodnosti skupne kmetijske politike bosta spregovorila ugledna gosta iz Evropske komisije in nevladnega združenja kmetov in zadrug COPA COGECA. Govor bo tudi o ukrepih v programskem obdobju do leta 2020. razvoju Slovenije do leta 2050, poseben poudarek dajamo mladim, razvojnim trendom in digitalizaciji kmetijstva.

Za kakšno skupno kmetijsko politiko (SKP) v EU po letu 2020 navijate?

Pričakujem, da bo SKP upoštevala posebnosti posameznih držav in regij ter da bo prepoznala območja, kjer so težji pogoji za kmetovanje. Takšnih območij je v Sloveniji 80 odstotkov. Radi bi ohranili poseljeno in obdelano podeželje in to mora biti tudi v interesu EU, ki bo morala na podeželju zagotoviti minimalne pogoje za preživetje. To je glavni izziv skupne kmetijske politike po letu 2020 in zanj si moramo v Bruslju prizadevati že zdaj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe 1

Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.