Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Vabljiva ekoidila na Pohorju pri Baronu

Čas branja: 2 min
23.03.2017  19:47
Vabljiva ekoidila na Pohorju pri Baronu
»Za hišno specialiteto Baronovo govedino dobimo toliko naročil, da nam tega mesa trenutno zmanjkuje,« pravi Boris Uranjek, gospodar ekološke kmetije Pri Baronu s Pohorja.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Med najbolj znanimi izletniškimi kmetijami na Štajerskem je ekokmetija Pri Baronu s Planice nad Framom. Dober sloves in stalne goste ohranjajo z odlično sezonsko hrano, ki jo pridelajo večinoma sami. »Za hišno specialiteto Baronovo govedino je tako veliko povpraševanje, da nam trenutno že zmanjkuje tega mesa,« pravi gospodar Boris Uranjek.

Z vinotočem kot obliko turizma na kmetiji sta pred 26 leti začela njegova starša. Sob sicer nimajo, pripravljajo pa pogostitve, ogled kmetije in kup doživetij za otroke in odrasle.

Bogato založena biotrgovinica na kmetiji

Sami delajo mesnine, iz sadja in zelenjave pa namaze, pesto, paštete, marmelade, zeliščne čaje, likerje in sirupe. Vse to ponujajo v biotrgovinici na kmetiji, ponudbo pa zaokrožajo z dobrotami z drugih ekokmetij. Od njih prodajajo ekološko moko, kaše, rezance, testenine, vino ... Vse, česar sami ne delajo. »Na polici so tudi ekokozmetika, ekološke čokolade, celo tri vrste ekološke kave – konopljina, ajdova ter iz želoda in ječmena,« dodaja sogovornik.

Permakultura je zakon!

»Zaradi uvajanja permakulture ob ekološkem kmetovanju, ki ju prepletamo s turizmom, sem leta 2014 postal inovativni mladi kmet,« pravi gospodar kmetije, ki nastopa s sloganom »Ekoidila na Pohorju«.

Do tega slogana so prišli po naključju. Ena od gostij je nekomu po telefonu povedala, da je na ekoidili na Pohorju.

Njihova kmetija pa postaja vse bolj permakulturna idila. »Na velikem permakulturnem vrtu imamo več kot 200 rastlin. Pridelujemo šparglje, jagode, maline, robide, josto, kosmulje, veliko zelenjave. Gojimo kokoši, vietnamske prašiče, gosi, race, zajce, govedo, vse živali so v prosti reji,« opisuje Uranjek. Po načelih permakulture imajo sadovnjak in pašo živali.

Hrana z domačega vrta in pašnika

Dobra in sveža sezonska hrana je največji magnet ekokmetije Pri Baronu. »Trudimo se, da sami pridelamo čim več hrane in je postrežemo gostom,« razlaga Uranjek. Nimajo pa svojega mleka, zato ga skupaj s siri kupujejo od drugih kmetov. To velja tudi za ekološka žita in vino.

»Na naši kmetiji ne točimo kupljenih pijač, ampak sokove in likerje,« poudarja Uranjek.

Prenova po ekoloških standardih

Lani so si za 25-letnico turizma na kmetiji privoščili temeljito prenovo. »Za dva meseca smo zaprli vrata, medtem pa v retro slogu z naravnimi ekološkimi materiali prenovili kmetijo. To je bila prava poteza, gostje so navdušeni,« se veseli gospodar kmetije. Ohranili so del stare kmetije, katere jedro je iz kamna in ima več kot 400 let.

Od kina na seniku do obiska drugih ekokmetij

Od drugih izletniških kmetij se razlikujejo po bogati ponudbi doživetij na kmetiji. »Zelo priljubljena je delavnica Kako postati kmet za en dan, kjer otroci spoznajo različna kmečka opravila,« pravi sogovornik. Najmlajšim ponujajo še škorenj party ter kino ali spanje na seniku. »Obiskujejo nas osnovne šole iz vse države, prej pa so prihajali šolarji iz okolice,« dodaja.

Tudi odraslim razkažejo kmetijo in jih pogostijo s kosilom. Lahko preživijo ekodan na kmetiji ali na Štajerskem, kjer obiščejo druge partnerske ekokmetije v okolici.

Kmalu ekočemaževa cvetna nedelja

S partnerskimi ekokmetijami pripravljajo skupne dogodke. Prvi bo ekočemaževa cvetna nedelja. Dobro obiskan je tudi dan odprtih vrat, ki je zadnjo nedeljo v avgustu.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...